середа, 15 жовтня 2014 15:11

Гроші заробити легше, ніж поділити

  Віталій Івахов, 49 років, бізнесмен, власник групи компаній ”Іспанський дім” Народився в Запоріжжі. До дев’ятого класу вчився в футбольній школі місцевого ”Металурга”. Закінчив 1987-го Новоросійське вище інженерне морське училище. Дружина Світлана керує ”Альта Гурме груп” – компанією з дистрибуції кави. Син 21-річний Андрій закінчив Національний авіаційний університет, живе в Києві. Працює в кавовій компанії у відділі маркетингу. Донька 10-річна Олександра школярка. Хобі – робота. Має собаку, таксу Тутсі, і двох котів. ”Коти – це дивовижні люди, – стверджує Івахов. – У них можна багато чого навчитися. Як і в собак”. Живе Івахов на два міста – Київ і Запоріжжя. Трикімнатна квартира – у Запоріжжі. Є авто Mercedes і дача в передмісті. За день випиває 10 чашок кави – винятково італійської фірми Illy. Іноді викладає курси в бізнес-школах та школах дизайну. Любить футбол, хоча вже не грає. На початку 2000-х відчув потребу в єдиноборствах – ”аби іноді отримувати по носу, щоб трохи спускатися на землю”. Займається боксом із персональним тренером
Віталій Івахов, 49 років, бізнесмен, власник групи компаній ”Іспанський дім” Народився в Запоріжжі. До дев’ятого класу вчився в футбольній школі місцевого ”Металурга”. Закінчив 1987-го Новоросійське вище інженерне морське училище. Дружина Світлана керує ”Альта Гурме груп” – компанією з дистрибуції кави. Син 21-річний Андрій закінчив Національний авіаційний університет, живе в Києві. Працює в кавовій компанії у відділі маркетингу. Донька 10-річна Олександра школярка. Хобі – робота. Має собаку, таксу Тутсі, і двох котів. ”Коти – це дивовижні люди, – стверджує Івахов. – У них можна багато чого навчитися. Як і в собак”. Живе Івахов на два міста – Київ і Запоріжжя. Трикімнатна квартира – у Запоріжжі. Є авто Mercedes і дача в передмісті. За день випиває 10 чашок кави – винятково італійської фірми Illy. Іноді викладає курси в бізнес-школах та школах дизайну. Любить футбол, хоча вже не грає. На початку 2000-х відчув потребу в єдиноборствах – ”аби іноді отримувати по носу, щоб трохи спускатися на землю”. Займається боксом із персональним тренером

Успіх – це така штука, що дуже збиває з толку – каже запорізький бізнесмен Віталій Івахов

Після десятого класу з друзями поїхав у Новоросійськ, вступати до Вищого інженерного морського училища. Тільки потім узнав, що ця професія дозволяє потрапити за кордон уже на другому курсі. Я жив у дуже бідній сім'ї, з мамою-вчителькою і сестрою, без тата. ­Розумів, що за мною дві жінки, мені їх треба буде годувати. Це була важлива мета у житті. Друзі не вступили, а я вступив. Набув професію інженера-судноводія.

За шість років навчання і шість роботи маю безліч подорожей і три навколосвітні плавання. Рвало подивитися світ. Пригадую, 1982-го з першої практики в Італії відправив фото в армію друзям, які не вступили. Якраз було виверження вулкана Етна – вітер, повалені апельсинові дерева, від плодів жовтогарячі вулиці. І по апельсинах, які ми в Запоріжжі тоді бачили тільки перед Новим роком, їздять автобуси.

Зарплата моряка була така ж, як слюсаря чи вчителя. Тому моряки були трохи підприємцями. Ми, практиканти, вчилися у старших. Так, італійцям подобалися наші форменні шапки-вушанки. Радянська ціна такій була 3 карбованці. А там давали 10 тисяч лір. Це – вартість нових джинсів. Нас повезли на екскурсію на вулкан. ­Почалося виверження, і вітром у когось зірвало шапку. Коли доповів помполіту, той сказав: напиши заяву. Наступного дня на стіл лягло 160 заяв. У всіх – шапки зірвало.

Коли вирішив "зав'язати" з морем, друзі казали: "Ну да, Івахов, ти досягнув усього. У тебе є машина, – малася на увазі семирічна "Жигулі-сімка", – відеомагнітофон, японський телевізор і шкіряна куртка". Квартири не було, але не може нормальна радянська людина мріяти ще й про квартиру. Я мріяв про родину, яку під 30 років дуже хотів. І придивлявся до суші, де мало що тямив.

Друзі влаштували начальником відділу у "департаменті нафтопродуктів". Склад працівників департаменту: начальник, заступник і я. Це було акціонерне товариство, що організував останній перший секретар комітету комсомолу. Я добросовісно вкалував за 50 доларів на місяць, а за 100 – був готовий працювати до кінця днів.

Розбив машину, на якій їхав у службових справах. ­Керівництво відмовилося дати 400 доларів на ремонт, навіть у кредит. Тоді я вперше засумнівався в конструкції "работодатєль-работовзятєль". Зрозумів, що хочу мати свою команду, з якою робитиму справу. Де не буде ієрархій, а будуть різні міри відповідальності. Або різні власності на відповідальність.

Мали контракт – поставки нафтопродуктів із Росії. Через величезну кількість продати їх було неможливо, тож вирішили роздавати колгоспникам під майбутній урожай соняшника. Я сидів і роздавав. А більшість голів КСП казали: "Та хєр я їм шо віддам!" Я говорив: "Чекайте – це ж угода, підписи". А він: "Та ложив я на ту подпісь! Мені треба сіять! Ти виписуй, синок". Тоді ж я зрозумів, що під нові абревіатури можна шифруватися. Так із приятелем і зробили. Відділилися від корпорації й самі собі виписали вагон бензину. Продали й зі стартовим капіталом у 20 тисяч доларів почали "робити бізнес". Перепродували згущенку, сигарети, якісь манометри. На відміну від багатьох, соняшник за контрактом повернули. Через два роки, коли розкрутилися.

Якось нас познайомили з людьми. Сказали, що вони – рекет, помагатимуть "дєлать бізнес". Наприклад, треба було взяти маргарин із масложиркомбінату. Той, кому давали, уже був бізнесмен. Тому що ставав прокладкою між комбінатом, що не відпускав маргарин приватникам, і приватниками й споживачами на базарі. По суті, це були перші ростки логістики. Логістику робив рекет. Він підходив до черги на комбінаті й казав людям, які там щось вирішували: "І єщьо наши здєсь станут!"

Потім з'явився Гєна – мій запорізький приятель Геннадій Перепаденко, футболіст, що після московського "Спартака" грав в Іспанії. Там почав бізнес, дуже обпікся з московськими партнерами. Обдурили на космічну тоді суму – 70 тисяч доларів. Зрозумів: треба опиратися лише на тих, кому можеш довіряти. Приїхав до нас: "Давайте що-небудь зробимо". Це 1994 рік, пора "дока-хліба". Задумали пекарню. Гєна в Іспанії купив обладнання. Невдовзі відкрили її в Запоріжжі. Назвали "Урожай".

У бізнесі дуже важливий технологічний прорив – іти на крок попереду конкурентів. У Запоріжжі було 98 ­пекарень типу "дока-хліб", і всього дві-три з турецьким обладнанням, решта – російське, українське. Іспанська піч "Лабекі" коштувала вчетверо дорожче, але виправдала себе. Працює досі. Тепер у нас десяток таких.

Перші булочки заввишки 3 сантиметри мало нагадували пишний французький батон. Я прочитав усі книжки про глютен – це така клейковина, про молекули, про випічку. Я все знав! Але… Потім вдалося взяти на роботу Надію Дмитрівну, технолога-хлібопекаря з 30-річним стажем. У неї зразу ж вдався пишний батон. Коли купували борошно, я дивився в документи, на проценти і характеристики. А вона плювала на пальці, скачувала кульку з борошна й казала: "Ні, це брати не будемо". Недавно Дмитрівна пішла на пенсію.

В Іспанії купили тістоділитель. Перед відправкою Гєша каже: "Агрегат у контейнері займає 10 відсотків місця. Знайома пропонує довантажити кахель". Питаю: "Навіщо? Ми – пекарі". Він: "У вас кахель коштує по 25–30 доларів. А тут – по 3. Побалакай зі Свєткою!" Пітєрская Свєта жила в Кастельйоні, передмісті Валенсії, кахельному краї. Вона сказала: "Повір – це саме те!" Я повірив. Через півроку ми продавали 11 контейнерів за місяць. Створили товариство "Іспанський дім".

Наступний прорив – кухонні деталі. В Іспанії знайшли повну комплектацію для готової кухні. Це зменшило ціну. До нас у магазин тоді приїздила з Дніпропетровська Тамара Іванівна, клієнтка на прізвище Лазаренко – перша дружина Павла Івановича. В шиньйоні, приємна тьотя, яка будувала готелі. Дивилася на черги й казала: "І в мене є салон кухонь. А багато продаєте?" Кажу: 15–20 у день. Найпіковіше – до 30. Вона: "А я – три-чотири на місяць. Підіймаю ціни, підіймаю, а прибутку все нема".

1996 року в Іспанії та Німеччині звернули увагу на пластикові віконні рами. Повернулися сюди, їдемо проспектом, а всі рами – дерев'яні. Ринок – безмежний. Узнали: в Каталонії – майже 300 виробників пластикових вікон. В Україні, де 45 мільйонів людей, ми стали третіми. Заснували підприємство "Харвест".

Розуміння бізнесу не було. Навички управління люди беруть з армії, із сім'ї. Хтось, може, з тюрми. Кругом є прості моделі. Але так не катить. Треба вчитися. Я наробив купу помилок. Зробив компанію величезну і в очах споживача – успішну. Але довів її до неймовірної кризи. Слава Богу, познайомився з людьми, які консультували майже рік. Дали лад тому кошмару.

Десь із 2001 року пішли сильні конфлікти. Ми тратили, як успішні, а заробляли, як лузери. Це шлях у банкрутство. Тоді до корпорації належали пекарня, "Харвест", – виробництво алюмінієвих вікон, "Іспанський дім", меблеве виробництво, кавова компанія, кафе-концепт-бізнес – це постачання технологічного обладнання й будівництво ресторанів під ключ. Всього 12 бізнес-одиниць, понад дві тисячі працівників. Здоровенна штука, якою управляти дуже складно. Особливо – фінансами.

Розділилися 2007 року. Але спочатку пішов учитися – на курси, семінари. Найперше – поставили кордони між окремими бізнесами. Це не дало вмерти сильнішим. Зміцнили пекарню, зберегли кавовий і опанували інтер'єрний бізнеси.

Якось в Італії підписували контракт на кавоварки. Хотіли ними торгувати. В компанії спитали: "Яку каву продаєте?" Ми торгували дешевою з Іспанії. Італієць запропонував: "Хочеш, познайомлю з Іллі?" Ну, це було приблизно, як "хочеш, познайомлю з Берлусконі?" Іллі – родина з Трієста, власники однойменної суперкомпанії. Вона єдина робить тільки один смак – еталон-еспресо. Зараз Illy продається у 160 країнах.

У мене теж є подібна мета – стати світовим брендом із інтер'єрів. Запит майбутнього на цьому ринку звучить дуже просто: "Зробіть щось неймовірно класне і недороге". Консультуємо, маємо своє виробництво, вигадуємо дизайн. Зараз перша програма – двері. Є проект по столах.

Маємо салон нового покоління. Це не салон-магазин, не шоу-рум, не дизайнерська студія, не ворк-шоп, не театр, а щось середнє між цим усім. Із 800 квадратних метрів лише 150 присвячено інтер'єрам. Усе решта – простір. Це місце, де зручно приймати рішення, а не просто показувати щось. Є, скажімо, лабораторія кольору. Величезна стіна, де можна вибрати обробки. Інтер'єр сьогодні – це не набір предметів, а побудова культурного середовища.

Мабуть, кумедно виглядає людина, яка їздить Mercedes'ом і каже, що гроші в житті – не головне. Але я в цьому переконаний. Завжди стараюся ставити якусь точку, до якої йду. Але ставлю її не в майновому сенсі, бо давно не мрію про придбання якихось речей. Цікавіше прагнути того, аби бути кимось. Рости. А успіх – це така штука, що дуже збиває з толку.

У політику не йду, бо ще не відчуваю потреби. Потрібна готовність до самопожертви. Займатися політикою заради заробляння грошей – примітивно. Пару разів щось таке пропонували, але я відмовлявся.

Про "бізнес із друзями" скажу так: не вийде. Є правило: гроші заробити легше, ніж поділити. Тому завжди треба опиратися на себе. Бізнес – це, як сім'я. Ну, не можна мати одну дружину на двох. Із друзями теж хочеться визначення: хто це? Мабуть, ті люди, яким подзвоню, коли стане зовсім погано. Можливо, трьом-чотирьом. Може, загляну в записник і згадаю, що їх сім. Тих, на кого можна покластися, забуваєш. А ті, хто лізуть у вічі, зовсім не те.

Зараз ви читаєте новину «Гроші заробити легше, ніж поділити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути