четвер, 14 березня 2024 10:55

Гітара, що стала єдиною згадкою про діда й Нікополь

– Цю гітару привезли з Нікополя вісім років тому. Жили там до початку російської агресії, мали друзів, старша донька ходила в дитсадок. Часто гуляли на набережній на Каховському водосховищі. Наприкінці весни 2014-го батьки переконали, що варто переїхати до них на Вінниччину, щоб подалі від Донбасу. Планували побути в них деякий час, а потім повернутися додому, тому не брали багато речей. На жаль, довелося затриматися на роки, адже росіяни й не думали відступати зі сходу, – розповідає 40-річна інженерка з теплогазопостачання та вентиляції Ірина Соловян. 2016-го сім'я приїхала до Нікополя Дніпропетровської області, щоб провітрити квартиру й забрати деяке майно.

Автор: Ірина МАМРИГА
 

– Тоді ще були ілюзії, що зможемо повернутися у своє помешкання, через це квартиру не ставили на продаж. Проте деякі речі вирішили перевезти на Вінниччину. В кутку стояла гітара чоловікового діда – єдина річ, що залишилася на згадку про нього. Її виготовлено 1986 року на Чернігівській фабриці музичних інструментів. Дід її купив наприкінці 1980-х. У нашій сім'ї ніхто професійно не грає, проте як аматори любимо перебирати струни. Коли дивлюся на гітару чи беру до рук, відчуття, ніби повертаюся в минуле на машині часу – перед очима наше щасливе життя в Нікополі.

Соловяни не знають, чи вціліла їхня квартира після повномасштабного вторгнення, оскільки всі друзі й сусіди виїхали з міста.

– Читаю новини, й аж моторошно стає: Нікополь обстрілюють нещадно. Днями "блукали" містом через Google Maps. Знімали, певно, 2021 року. Знайшли свій будинок. Старша донька впізнала балкон і почала плакати.

Зараз ви читаєте новину «Гітара, що стала єдиною згадкою про діда й Нікополь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути