середа, 23 жовтня 2019 13:37

Фотоапарат, який коштував півтори зарплати ветеринара

Автор: Ольга ВАСЬКІВ
 

- 1976 року мій батько Іван Сергійович поїхав у відрядження до Мінська, - розповідає львів'янин Сергій Сабадишин, 36 років. - Він ветеринар. Економив відрядні виплати, мав ще якісь гроші з дому - і привіз новенький "Зеніт Е". На той час це був найкращий плівковий фотоапарат у Радянському Союзі.

За камеру з об'єктивом "Геліос" Іван Сабадишин заплатив 90 карбованців. Ще 10 - за шкіряний кофр. Усе обійшлося в півтори зарплати ветеринара.

Фотокамери "Зеніт" випускали в білоруському місті Вілейка та російському Красногорську. "Зеніт-Е" був наймасовішою моделлю. Протягом 1965-1982 років їх зібрали 8 млн. Кажуть, індекс "Е" присвоїли на честь директора російського заводу Миколи Єгорова.

- Батько був не професійним фотографом, а любителем, - продовжує Сергій Сабадишин. - Але камера проста в налаштуванні. Знімки виходили яскраві, якісні - особливо при денному освітленні. Проявляти плівку й друкувати фото ходили в салони або до "надомних" фотографів. Удома маємо більше десяти родинних альбомів.

Сабадишини часто відпочивали в Карпатах. Влітку 1988-го піднімалися на гору Тростян.

- Батько вчив мене 5-річного фотографувати пейзажі - налаштовувати фокус, вибирати експозицію, - каже Сергій. - Я не втримав камеру - об'єктив і серцевина розбилися об камені. Ремонту не підлягала.

У листопаді батькові виповниться 70 років. Вирішив подарувати йому "Зеніт Е" того самого року випуску. Шукав кілька місяців. Знайшов у колекціонера в Дніпрі. Віддав 100 доларів.

Зараз ви читаєте новину «Фотоапарат, який коштував півтори зарплати ветеринара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути