вівторок, 10 квітня 2018 20:49

Для бездомних котів облаштували корабель

В Амстердамі немає безкоштовних туалетів

– Найкращий час побувати в Амстердамі – квітень-травень, – каже 24-річна Іванна Сапіга. Працює екскурсоводом у львівській туристичній фірмі. Щомісяця їздить із групами в європейські країни. – Якраз триває основна туристична принада – цвітуть тюльпани. А ще закінчуються весняні дощі й не спекотно.

Нідерланди – одна з найгустіше населених країн світу. Її площа трохи більша за Одеську область, але тут живуть понад 17 мільйонів людей. Населення зростає за рахунок іммігрантів. Після п'ятирічного перебування в країні можна претендувати на громадянство.

В Амстердамі 1500 мостів, понад 150 каналів і майже 90 островів. Побудований на палях, вбитих у землю під водою. У будинках – великі вікна. Всі меблі й габаритні речі заносять і виносять через них краном. Є житло на воді. До пришвартованих на каналах човнів і катерів підведені газ, електрика, водогін. Коштують, як однокімнатна квартира площею 35–40 "квадратів" – майже 150 тисяч євро.

Автор: computerweekly.com
  Через амстердамські канали перекинуті понад 1,5 тисячі різного розміру і довжини мостів. За їх кількістю Амстердам поступається лише Гамбургу і Берліну. Усі мости мають свій порядковий номер. Перший належить Мюнтслейс на площі Мюнтплейн. Звідси мости пронумеровані по каналу Сингел, а далі по колу йдуть до передмістя. Тисячний міст відкрили 1973 року
Через амстердамські канали перекинуті понад 1,5 тисячі різного розміру і довжини мостів. За їх кількістю Амстердам поступається лише Гамбургу і Берліну. Усі мости мають свій порядковий номер. Перший належить Мюнтслейс на площі Мюнтплейн. Звідси мости пронумеровані по каналу Сингел, а далі по колу йдуть до передмістя. Тисячний міст відкрили 1973 року

Найбільший у Європі парк квітів Кейкенхоф розташований у містечку Ліссе між Амстердамом і Гаагою. Відкритий для відвідувачів два місяці на рік – з 20–21 березня до 18–20 травня. 1436-го графиня Якоба Баварська облаштувала тут сад. 1850 року побудували систему озер і каналів. 1949-го кілька фірм із розведення квітів вирішили демонструвати тут свою продукцію. Зараз на 32 гектарах ростуть понад шість мільйонів тюльпанів та інших квітів.

Тюльпани завезли до Нідерландів у XVI столітті з Османської імперії. Одна цибулина рідкісного виду могла коштувати, як будинок. Це спричинило "тюльпанову лихоманку". Люди продавали майно, аби купити цибулини, які щодня зростали в ціні. Врешті пропозиція перевищила попит і цибулини знецінились.

Крім тюльпанів, у парку вирощують амариліси, гортензії, гербери, антурії, бромелії, фрезії, цибулинні й горщикові культури, а також квітучі чагарники й дерева. Відвідувачі можуть придбати будь-які квіти, що їм сподобаються. Влаштовують джазові концерти, фестивалі, ярмарки, катання на роликах, виставки й квіткові паради. Квиток коштує 17 євро, дитячий – удвічі дешевше.

Музейна карта Museumkaart дає можливість відвідати майже 400 музеїв по всій країні протягом року. Коштує 55 євро. Карту можна позичити – прізвище не звіряють.

У музеї постімпресіоніста Вінсента Ван Ґоґа зібрана найбільша у світі колекція його робіт. Найвідоміші картини – "Соняшники", "Іриси", "Їдці картоплі". Є графіка й ілюстровані листи братові Тео, роботи японського періоду творчості. Вхід – 17 євро.

Рейксмузеум – головний державний музей Нідерландів – має 200 залів. Основна експозиція присвячена художникам XV–XVII століть – Рембрандту, Янові Вермеєру, Пітеру де Хоху. Серед 19 робіт Рембрандта є "Нічний дозор" і "Єврейська наречена".

У будинку-музеї Анни Франк показують біографічний фільм про неї та матеріали про фашизм, антисемітизм і Голокост. Єврейська дівчина загинула в таборі Бельзен незадовго до кінця Другої світової війни. Вела щоденник з описом життя в сховку на даху під час окупації Амстердама.

Безкоштовних громадських туалетів у місті немає. Платні – від 1 євро. В ресторани й кафе не пускають. Туалет у фастфудах коштує пів'євро.

У центрі переважають громадський транспорт і велосипеди. В'їзд для приватних авто – платний. Оренда велосипеда обійдеться від 15 євро на день – залежно від марки, стану й пункту прокату. Якщо його вкрадуть – доведеться заплатити його повну ціну. Найбільша велосипедна парковка розрахована на 10 тисяч місць.

На каналі неподалік центру при­швартований "котячий корабель", де мешкають бездомні тварини. Їх вакцинують, стерилізують і вставляють мікрочипи. Тварин можна гладити, гратися з ними. Бажано лишити благодійну пожертву.

Купувати і вживати марихуану можна лише в кофешопах – спеціалізованих магазинах із продажу легких наркотиків. Дозволено купувати 5 грамів на день. Є чотири види товару: Joint – готова до вживання цигарка, Space cake – кекси з марихуаною, Weed – трава на вагу й Hashish – пресований порошок зі смоли рослини. Цигарка коштує від 5 до 7 євро. Річний обіг легальної торгівлі марихуаною в Амстердамі сягає 100 млн євро.

Автор: livejournal.com
  Неподалік центральної площі Амстердама Лейдсеплейн є двір із деревом. На гілці, на висоті людського зросту, невідомий художник близько 30 років тому встановив мініатюрний пам’ятник. Містяни самі дали йому назву – ”Пам’ятник мудрій думці: ”Не пиляй гілку, на якій сидиш”. Місцезнаходження бронзового міні-пам’ятника включено в усі туристичні мапи й інтернет-додатки
Неподалік центральної площі Амстердама Лейдсеплейн є двір із деревом. На гілці, на висоті людського зросту, невідомий художник близько 30 років тому встановив мініатюрний пам’ятник. Містяни самі дали йому назву – ”Пам’ятник мудрій думці: ”Не пиляй гілку, на якій сидиш”. Місцезнаходження бронзового міні-пам’ятника включено в усі туристичні мапи й інтернет-додатки

За Старою церквою починається квартал Червоних ліхтарів. Там працюють повії. Офіційно район називається Де Валлен. У великих вікнах жінки демонструють тіло й закликають охочих розважитися. Вітрини підсвічені червоними ліхтарями – так тіло виглядає спокусливіше. Повії в Нідерландах мають профспілку, соціальні гарантії, проходять медичний контроль, сплачують податки й за оренду приміщення. У кварталі – 290 кабінок-вікон. Щодня працюють 900 повій. Півгодинний сеанс коштує 50 євро. Фотографувати не можна – за цим слідкує поліція.

Квиток у триповерховий Музей сексу коштує 5 євро. Пускають після 16 років. Є зали, присвячені Мерилін Монро, Мата Харі, маркізу де Саду, маркізі де Помпадур. Є колекція порнофотографій кінця XIX – початку XX століття, фалосів зі слонової кістки й дерева.

Амстердам став першим у світі містом, де дозволили одностатеві шлюби. Багато гей-барів. На вулиці Червоних ліхтарів працюють чоловіки-повії і трансвестити.

У країні збереглися майже 1000 млинів. Найвищий – 26-метровий De Goyeer – розташований у столиці. Побудований 1725 року.

Зараз ви читаєте новину «Для бездомних котів облаштували корабель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути