вівторок, 24 березня 2020 10:48

Затяжна епідемія знищить цілі галузі. Тривала – змінить картину світу

– Можуть бути два сценарії. Перший – епідемія завершиться швидко і майже безболісно для людства. Триватиме два-три місяці і згасне, як хвороби минулих років. Світ має достатньо ресурсів, щоб пересидіти цей час і жити, як раніше. Другий варіант значно гірший, – каже філософ Олексій Панич, 59 років.

– Коронавірус може мутувати. Лікарі довго не знаходитимуть способу його вилікувати. Через пів року пандемії матимемо інший світ. Економіка не витримає. Наприклад, збанкрутують усі авіакомпанії. Літаки під час епідемії не літають, сполучення закрите. А фірма має утримувати працівників. Витратить усі резерви і закриється. Затяжна епідемія може стати причиною знищення цілих галузей. Тривала – здатна змінити картину світу.

Автор: Reuters
  Комунальниці прибирають доріжки в парку. Для запобігання поширенню коронавірусної хвороби використовують антисептики. Львів, 19 березня 2020 року
Комунальниці прибирають доріжки в парку. Для запобігання поширенню коронавірусної хвороби використовують антисептики. Львів, 19 березня 2020 року

Як це може вплинути на Україну?

– Наша сировинна економіка постраждає сильніше за інші. Ми чутливі до будь-яких глобальних змін. Західні підприємства закриватимуться і перестануть купувати сировину. Досвід показав, що переживаємо економічні кризи болісно. Повинні вже зараз зміцнювати свої позиції.

Нафтова криза і коронавірус можуть змінити обличчя російської влади. Демократичні країни легше витримують стреси, бо спираються на народ. Цю основу важко вибити. Авторитарна Росія існує за принципом "є Путін, отже є РФ". Тобто майбутнє і стабільність залежать від нього. Якщо з президентом РФ щось станеться, на Росію чекає хаос. Безлад у такій великій державі вплине на весь світ. Йдеться і про економічні наслідки, і про гуманітарні.

Ми теж перебуваємо в ризикованому становищі. Україна збережеться після вірусу настільки, наскільки демократичною вона є.

Що стане новими трендами в нашому житті?

– Пандемія змінить світовий економічний розклад. Що довше триватиме, то радикальніші будуть перестановки. Потерпатимуть сировинна економіка і сектор послуг. Ніхто не їздить у подорожі, не ходить у ресторани. Через масову зупинку транспорту зменшується потреба в паливі, енергетична сфера втрачає рентабельність.

На перший план виходять медицина, комунікація, інформаційна безпека. В Європейському Союзі відкрито говорять, що Росія запускає масив фейкової інформації про коронавірус. Намагаються ще більше дестабілізувати Захід. Будь-який хаос там грає на руку Кремлю. Світ на тлі епідемії гостріше відчує цю проблему.

Що людство мусить сприйняти і зрозуміти?

– Початок всесвітньої пандемії коронавірусу – типовий ефект метелика. Його суть у тому, що дрібничка, яка сталася на одному боці планети, призведе до радикальних наслідків на іншому. Століттями люди вірили у свою відносну самостійність. Пандемія показала, що це помилка. Якби спалах смертельної хвороби стався в Китаї 500 років тому, у Північній Америці про це навіть не дізналися б. Зараз один кіт з'їв кажана, а в Італії через це померли тисячі людей. Ефект метелика в сучасному світі працює особливо масштабно. І з кожним днем його сила стає все більшою. Люди мають прийняти, що вони залежать одне від одного.

Які висновки з епідемії варто зробити українцям, нашій владі?

– Проявилася неготовність у практичних речах. Влада не змогла побудувати грамотну комунікацію із суспільством. У діях політиків було більше піару, ніж ефективності. Не виробили консолідованої позиції. Лунала інформація, що часто заперечувала саму себе. Наприклад, тодішня міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька весь карантин просиділа з українцями, яких евакуювали з Уханя. Зараз тисячі людей повертаються з місць, де небезпека зараження не менша. А про них ніхто не говорить. Отже, в діях влади немає й натяку на послідовність.

Кризова ситуація виявила багато управлінських недоліків. Важливо, щоб ми змогли це визнати.

Зараз ви читаєте новину «Затяжна епідемія знищить цілі галузі. Тривала – змінить картину світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути