четвер, 25 лютого 2021 10:00

У першій десятці світового тенісного рейтингу могли опинитися дві українки

В Ястремської "вчасно" знайшли допінг

Напередодні першого великого тенісного турніру цього року – відкритої першості Австралії – Україна залишилася без однієї з двох провідних тенісисток. Даяну Ястремську, другу ракетку України, заскочили на вживанні заборонених препаратів і відсторонили від змагань. Це провина спортсменки чи все набагато складніше? Спробуємо розібратися.

  Микола НЕСЕНЮК, журналіст
Микола НЕСЕНЮК, журналіст

Сучасний жіночий теніс – змагання атлеток. Без сильного удару на великих турнірах успіху не досягти. А щоб цей удар мати, потрібні потужні руки та плечі. Погляньте на лідерок світового тенісу. Кожна має потужний плечовий пояс, який аж ніяк не є жіночою ознакою. Звісно, бувають винятки. Інколи жінки від народження мають таку фігуру та міцні м'язи. Але це саме винятки. Тренери дитячих тенісних академій, яких по світу тисячі, не можуть знати, якою виросте юна тенісистка. Тому фізичну силу слід накачати.

Як це робиться, вам розкаже кожна жінка, яка ходить до тренажерного залу. Вже після кількох занять, побачивши, що у пані щодо тренувань є справді серйозні наміри, до неї звернеться тренер і запропонує послуги. За певний час він же порекомендує вживати добавки, які легально продають у нас на кожному кроці. І за умови постійних тренувань це дасть результат. Жінка матиме краще розвинуті м'язи ніг, рук, спини чи ще чогось, що їй хотілося б підкачати.

Це стосується всіх спортсменок. Хіба що крім шахісток. Хочеш мати результат? Прагнеш стати першою? Тоді скуштуй того, що тобі скажуть! Звісно, спортсменку запевнятимуть, що це дозволено правилами. І попервах так і буде. Лише на порозі справді великих результатів, за якими стоять великі гроші, справа дійде до ризикованих препаратів. Над якими спортивні науковці безперервно ламають голови в лабораторіях. Завдання – знайти стимулювальний засіб, який поки що нікому не відомий. А значить, не заборонений. Потім цей препарат таки знайдуть в організмі спортсменки під час допінг-контролю і він потрапить до чорного списку, перетворившись на допінг. А доти спортсменка або спортсмен – "чисті", до них немає жодних претензій.

Цій гонитві понад півстоліття. Одні науковці винаходять стимулятори, інші – з ними ніби борються. Так може тривати вічно. Тому що це вигідно всім. Одні заробляють на тому, що виробляють, другі – на тому, що знаходять. Знайти ж можна трохи раніше й трохи пізніше, давши комусь можливість стати чемпіоном.

Одна проблема – під роздачу час від часу потрапляють спортсмени, яким викриття допінгу може назавжди зламати кар'єру. Або надовго зіпсувати репутацію. І тоді пропадуть роки виснажливих тренувань. Що зробиш – не пощастило.

Автор: gettyimages.com
  Українська тенісистка Даяна Ястремська радіє вдалому удару у грі з першою ракеткою світу Ешлі Барті з Австралії на турнірі в Аделаїді 18 січня торік. То був фінальний поєдинок – українка його програла у двох партіях. 24 листопада допінг-проба Ястремської дала позитивний результат. Із 7 січня її відсторонили від змагань на невизначений термін. Не допустили до відкритого чемпіонату Австралії. Спортсменка апелюватиме до міжнародного спортивного арбітражного суду. Посідає 29-те місце в рейтингу найсильніших ракеток світу
Українська тенісистка Даяна Ястремська радіє вдалому удару у грі з першою ракеткою світу Ешлі Барті з Австралії на турнірі в Аделаїді 18 січня торік. То був фінальний поєдинок – українка його програла у двох партіях. 24 листопада допінг-проба Ястремської дала позитивний результат. Із 7 січня її відсторонили від змагань на невизначений термін. Не допустили до відкритого чемпіонату Австралії. Спортсменка апелюватиме до міжнародного спортивного арбітражного суду. Посідає 29-те місце в рейтингу найсильніших ракеток світу

Це і сталося з українською тенісисткою Даяною Ястремською, а до того із низкою наших чемпіо­нів чи кандидатів у чемпіони. Та чи був у них вибір? Подивімося на фото Ястремської у 18 і 20 років. Тендітна спортсменка за два роки перетворилася на богатириню, яка своїм сильним форхендом не раз заганяла в куток найкращих тенісисток світу. Даяна свідомо нарощувала силу м'язів, аби не відстати від конкуренток. І не її провина, як серед того, що вона за цей час вживала, знайшлося недавно заборонене.

Щось подібне намагалася зробити ще одна українська тенісистка – Еліна Світоліна, старша за Ястремську на 6 років. Коли вперлася у стелю власних можливостей і не досягала головних вершин світового тенісу, перша ракетка України теж почала було позаторік набирати м'язову масу задля кращої сили удару. Але при цьому втратила швидкість – результати стали гірші. Довелося Еліні схуднути і відмовитися від власних амбіцій – з її ударом найвищих призів не виграти.

Все йшло до того, що в першій десятці світового рейтингу могли цього року опинитися одразу дві українки. Чи потрібно це було навколотенісній рекламній машині? Запитання риторичне. Можливо, саме тому аналізи Ястремської досліджували так ретельно? І це не моя вигадка. Згадайте стрімку кар'єру росіянки Марії Шарапової, яка купалась у мільйонних контрактах на рекламі жіночих штучок, що навішували на її всесвітньо відоме тіло. Аж раптом ви­явилося, що Марія впродовж 10 років міцно сиділа на допінгу. Помітили це лише 2016-го, коли її краса почала згасати, а вкладати мільйони в російських спортсменів стало не комільфо.

Не виключено, що колись ми дізнаємося і про інших зірок жіночого тенісу, які вживали заборонені препарати. Інколи спортсмени самі в цьому зізнаються. Але вже після того, як всі можливі гроші зароблені. Залишається лише один варіант "зрубати мільйон" – зізнатися у вживанні допінгу у старі часи й повернутися завдяки цьому на перші шпальти новин. А потім видати про це книжку сторінок на 500 на радість фанатам.

Не пощастило нашій Даяні. Залишається вірити, що у 20 років для неї ще не все втрачено. Що вона повернеться на тенісні корти, аби перемагати. Чисто і без жодного допінгу.

Зараз ви читаєте новину «У першій десятці світового тенісного рейтингу могли опинитися дві українки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути