Ексклюзиви
вівторок, 04 серпня 2020 11:07

Суркіс зміг "укусити" Ахметова

Луческу ображений на "Шахтар" і готовий до реваншу

18 листопада 2009 року збірна України з футболу під керівництвом головного тренера Олексія Михайличенка програла Греції і не потрапила до фінальної частини Кубка світу-2010. Тодішній президент Федерації футболу Григорій Суркіс звільнив Михайличенка і запропонував посаду Мірчі Луческу, який очолював тренерський штаб донецького "Шахтаря". Румун погодився розглянути варіант суміщення і готувати команду до домашнього Євро-2012. Плани Суркіса полетіли шкереберть, бо проти виступив його давній опонент Рінат Ахметов, власник "Шахтаря".

  Роман ШАХРАЙ, журналіст
Роман ШАХРАЙ, журналіст

19 липня цьогоріч київське "Динамо" тренера Олексія Михайличенка програло на домашній арені "Колосу" з Ковалівки. За таку ганьбу Михайличенка звільнили наступного дня. А 23 липня власник "Динамо" Григорій Суркіс запросив Луческу до клубу. Думки Ахметова вже не враховували: румунський тренер залишив донецький клуб чотири роки тому.

Зараз уже неважливо, що Григорій Суркіс тільки раз угадав із запрошенням тренера. Мова не про Валерія Лобановського, бо це було очевидно безпрограшне рішення, а про Юрія Сьоміна наприкінці 2007 року. Неважливо, чому не звернув уваги на талановитого Віктора Скрипника, який провів сильний сезон із "Зорею", хоча і змазав його кінцівку. Неважливо, чому першим вибором на заміну Михайличенку був Сергій Ребров, який відмовився повертатися в "Динамо". Неважливі протести фанатів, які змусили Луческу в якийсь момент дати задню. Неважливе невдоволення істинного динамівця Олега Блохіна, якому купили гравців на 50 мільйонів євро, а він із ними посів четверте місце в чемпіонаті України.

Найважливіше – чи вийде в Луческу з "Динамо".

29 липня румун відсвяткував 75-річчя. Вік для тренера поважний. Алекс Ферґюсон, наприклад, закінчив у неповні 72, а потім пережив інсульт. Проте "паспортний" аргумент навряд чи діє проти Луческу.

Очевидно, він навряд зможе працювати в "Динамо" 12 років – як у "Шахтарі". Однак помітно, що румун у чудовій фізичній формі. Жозе Моуріньйо, скажімо, 57, але він – уже вчорашній день футболу. Луческу з усіх сил намагатиметься довести, що про нього так сказати не можна.

Він пішов із "Шахтаря" 2016-го. Причина – у відсутності комунікації з Ахметовим. До російсько-української війни той безпосередньо контактував із тренером. Після 2014 року функції оперативного управителя "Шахтаря" перебрав амбіційний гендиректор клубу Сергій Палкін, який за два роки усунув Луческу від роботи. Той образився і прагне реваншу. Дарма, що тепер він на програшному боці, – всі структури нинішньої Федерації футболу, перейменованої в Українську асоціацію футболу, працюють на "Шахтаря" і проти "Динамо".

Автор: fcdynamo.kiev.ua
  Президент київського ”Динамо” Ігор Суркіс, рідний брат фактичного власника клубу Григорія Суркіса, представляє головного тренера команди Мірчу Луческу (праворуч) на стадіоні імені Валерія Лобановського в Києві, 23 липня 2020 року
Президент київського ”Динамо” Ігор Суркіс, рідний брат фактичного власника клубу Григорія Суркіса, представляє головного тренера команди Мірчу Луческу (праворуч) на стадіоні імені Валерія Лобановського в Києві, 23 липня 2020 року

Після Донецька Луческу невдало попрацював із російським "Зенітом" і провалився у збірній Туреччини. Ці фактори не додають йому вістів. І важко позбутися враження, що успіхи були пов'язані з грошима Ахметова. Вони давали змогу запрошувати до команди талановитих бразильців, а що точно уміє робити цей тренер – знайти до них підхід. У "Зеніті" Луческу не покращив, але і не погіршив результатів команди, яка до того ж послабшала кадрово. А робота зі збірною специфічна, бо нема змоги запросити потрібного футболіста.

Непокоїть невміння Луческу поставити гру в обороні. Його "Шахтар" міг пропустити сім м'ячів від "Баварії", п'ять від "Барселони", чотири – від "Баєра". Топклуби, за винятком останнього, проте Донецьк позиціонував себе в Європі як навкологранд – і такі поразки сильно били по репутації клубу.

У "Динамо" із захистом не все гаразд – відверто провисають позиції правого оборонця і лівого центрального. І зараз важко уявити, як румун вирішуватиме цю проблему.

Та він любить виклики. І достатньо стежив за чемпіонатом України, щоб зрозуміти: результати та гра "Динамо" не відповідають закладеному кадровому потенціалу. Там цікаво. У ньому немає супербразильців типу Фернандіньйо, Вілліана чи Алекса Тейшейри, але зараз таких немає і в "Шахтарі". Зате Луческу точно дасть шанс данцю Дуелунду – чого не робив Михайличенко. І Шапаренку розкаже, як повинен діяти гравець на його позиції – атакувального півзахисника. Навряд чи є шанси в Де Пени, бо йому бракує різкості для футболу Луческу, але це не проблема: флангових форвардів можуть зіграти Вербич, Циганков і Цитаїшвілі. Напевне, з оренди повернеться форвард Супряга, а коли відбуде дискваліфікацію Бесєдін – новий тренер спробує виліпити з нього нового Луїса Адріано.

Тільки треба розуміти: Луческу працював із суперзірками – бразильцем Роналдо, італійцями Баджо та Пірло. Але топтренером, як його позиціонували в "Шахтарі", ніколи не був. Це міцний, досвідчений фахівець середнього європейського рівня. Цілком достатньо для нинішнього "Динамо", якому румун ще й обходитиметься порівняно дешево. Зарплата – 1,2 мільйона євро на рік, майже вчетверо менша, ніж колись платив Ахметов. Перше завдання Луческу – вивести "Динамо" до групового турніру Ліги чемпіонів, де команда не грала з сезону 2016/17. Чи вийде, стане ясно ближче до кінця вересня. А зараз зрозуміло, що Суркіс все-таки "вкусив" Ахметова, бо найуспішнішого тренера в історії "Шахтаря" тепер треба виводити за межі клубних легенд.

Зараз ви читаєте новину «Суркіс зміг "укусити" Ахметова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути