середа, 25 листопада 2015 17:13

"Створення "ширки" може приcкорити не тільки парламентські, а й президентські вибори"

Кілька тижнів у парламенті обговорюють можливе створення широкої коаліції. Останніми днями тема актуалізувалася. "Блок Петра Порошенка" веде переговори з "Опозиційним блоком" і двома депутатськими групами – "Волею народу" й "Відродженням". Сумарно мають 225 мандатів. Ще потрібен хоча б один позафракційний, щоб отримати більшість. Роблять це, за свідченням утаємничених у процес, народний депутат пропрезидентської фракції, екс-керівник Держуправління справами Сергій Березенко й бізнесмен Вадим Столар.

Кажуть, принципове рішення про створення такої коаліції ухвалено. Зараз ділять посади в Кабміні. 11 грудня минає рік із призначення уряду Арсенія Яценюка. Його можуть відправити у відставку. З того часу в депутатів буде 30 днів для створення нової більшості. Якщо не вдасться, глава держави може оголосити дострокові парламентські вибори.

У пропрезидентській фракції не всі підтримують союз із колишніми "регіоналами". Натомість останні заявили про готовність фінансувати медійну кампанію "Об'єднаємо країну". Такий сценарій вигідний Росії – вона зможе взяти владу в Україні невійськовим шляхом. Президент поки що вагається. Але його переконуватимуть піти на такий крок. Мовляв, він буде назустріч Донбасу і до об'єднання країни

Чи відбудеться "ширка" через два роки після Майдану?

Не минуло й двох років від перемоги Майдану, а політики обговорюють створення широкої коаліції з колишніми "регіоналами" у Верховній Раді. Чому це стало можливо?

– Біда, бо "регіонали" збереглися в українській політиці, – каже політолог 38-річний Михайло Басараб. – Вони націлені на реванш. Після місцевих виборів чимало з них повернулися до влади чи залишилися при ній. Чого тільки варта історія з Юрієм Вілкулом – представником "Опозиційного блоку". Замість переховуватися від українського правосуддя, він свавільно проголошує себе мером Кривого Рогу. Інший колишній "регіонал" Геннадій Кернес під час Майдану закликав застосовувати силу проти мирних протестувальників, прославляв "Беркут". Він залишається мером Харкова.

  Михайло Басараб.  Народився 22 лютого 1977 року у Дрогобичі на Львівщині. Закінчив філософський факультет Київського університету імені Тараса Шевченка. Політолог. Один із засновників дослідницької компанії ”Перша рейтингова система”. Одружений, виховує сина
Михайло Басараб. Народився 22 лютого 1977 року у Дрогобичі на Львівщині. Закінчив філософський факультет Київського університету імені Тараса Шевченка. Політолог. Один із засновників дослідницької компанії ”Перша рейтингова система”. Одружений, виховує сина

На жаль, значна частина представників нібито нової політичної команди толерують колишніх представників Партії регіонів. У можливому створенні з ними спільної команди не бачать для себе якихось моральних застережень.

Хто ці люди?

– Після місцевих виборів "ширка" – доволі поширене явище не лише в східних областях. На Закарпатті в багатьох районних та обласній раді "Блок Петра Порошенка" не соромиться створювати коаліцію з "Опозиційним блоком" і партією "Відродження", які є спадкоємцями "Регіонів". Бачимо "ширку" в Житомирській облраді. Там при обранні головою Анжеліки Лабунської з "Батьківщини" вирішальними були голоси "Опозиційного блоку". Завдяки тій же "ширці" обійняв свою посаду і Юрій Вілкул у Кривому Розі. Йому допомогли партії Порошенка, Тимошенко та Ляшка. Таке відбувається в місцевих радах. Отже, цілком можливо, що керівництво цих політичних сил у Києві може піти й на створення "ширки" в парламенті.

Які передумови для цього у Верховній Раді?

– Бачимо доволі палкі дискусії щодо коаліції та уряду. Напруження зростає перед 11 грудня, коли Кабмін втрачає річний імунітет. Відкривається можливість пограти в переформатування більшості та уряду. Групи впливу завжди прагнуть ввести своїх представників до Кабінету міністрів.

Хто найбільше зацікавлений у створенні широкої коаліції?

– "Опозиційний блок" і дві депутатські групи з колишніх "регіоналів" – "Відродження" та "Воля народу". Також – певні групи всередині коаліційних сил. Йдеться про тих, хто вважає, що їхні інтереси недостатньо представлені в уряді. В цьому зацікавлені бізнесові групи, що стоять за депутатськими фракціями.

Колишні "регіонали" знають, як заробляти на владі. Це найпрагматичніша та найцинічніша частина парламенту. Такі депутати є і у фракціях коаліції. Вони завжди порозуміються. Спокійно підуть на переформатування Верховної Ради, бо ідеологічні засади для них мають вторинне значення.

Якщо "Блок Петра Порошенка" буде одним з ініціаторів такої "ширки", у фракції може відбутися розкол?

– Це викличе обурення в кращої частини фракції. Складно уявити, як Мустафа Найєм, Віктор Чумак, Олександр Черненко погодяться на співпрацю з колишніми "регіо­налами". Але таких у фракції меншість.

Що може бути в підсумку?

– Якщо "ширка" виникне, то наслідки для політичної сили президента будуть фатальні. Вона втратить якусь кількість депутатів. Бо ті не підуть на серйозні компроміси з людьми, які за злочини в часи Януковича мали б сидіти у в'язниці.

  ”Ширка” гарантує східноукраїнським елітам повернення на найвищі щаблі влади. Хіба це може не подобатися Кремлю? Тоді прокремлівські агенти матимуть вплив не лише на деякі фракції, а будуть представлені в уряді, – вважає політолог Михайло Басараб. Художник Дмитро скаженик бачить це так
”Ширка” гарантує східноукраїнським елітам повернення на найвищі щаблі влади. Хіба це може не подобатися Кремлю? Тоді прокремлівські агенти матимуть вплив не лише на деякі фракції, а будуть представлені в уряді, – вважає політолог Михайло Басараб. Художник Дмитро скаженик бачить це так

Чи може бути "рука Кремля" у створенні такої більшості?

– Така коаліція гарантує східноукраїнським елітам повернення на найвищі щаблі влади. Хіба це може не подобатися Кремлю? Тоді прокремлівські агенти матимуть вплив не лише на деякі фракції, а будуть представлені в уряді. Зараз Фірташ, Ахметов, Клюєви, Єфремов і без "ширки" почуваються доволі комфортно. Тоді ж їхні можливості збільшаться в рази. "Еліта" часів Януковича повертатиметься сюди. Ми незадоволені розслідуваннями злочинів на Майдані, бо досі нікого не покарали. А в умовах формування "ширки" не дочекаємося встановлення справедливості й поготів. Може відбутися повний реванш "регіоналів".

Як відреагує суспільство?

– Буде категоричне несприйняття. Ми ж бачимо настрої українців, те, як відзначали другу річницю початку Революції гідності. На майдані Незалежності люди прорвалися на сцену й не дали провести концерт. Суспільство розчароване відсутністю швидких змін. Донбас повис баластом, корупція, злочинність. До того ж, українці пам'ятають, як після 2005 року відбувався поступовий реванш Партії регіонів, їхнє повернення у владу. Люди не сприймуть створення "ширки-2".

Це може спровокувати дострокові парламентські вибори?

– Якщо "Блок Петра Порошенка" піде на такий крок, то в парламенті отримає потужну опозицію. "Народний фронт", "Самопоміч", Радикальна партія, "Батьківщина" напевне об'єднаються – попри розбіжності між ними. Із фракції Порошенка вийдуть найпринциповіші депутати й долучаться до нової опозиції. Дискусії у сесійній залі відповідатимуть протестним настроям у суспільстві. Парламент і коаліція в таких умовах довго не пропрацюють. Максимум півроку-рік.

Хто постраждає насамперед від створення більшості з колишніми "регіоналами"?

– Президент. Бо постане не лише питання дострокових парламентських виборів. Люди вимагатимуть і переобрання глави держави, який після Революції гідності освятив "ширку".

Якою може бути реакція західних партнерів?

– У них зараз – купа своїх проблем. Щодня мігранти й Путін підкидають нові клопоти. Тому Захід створення "ширки", скоріше за все, проковтне.

Чи можливі розмови про створення "ширки", аби партнери президентської фракції по коаліції були зговірливіші при підписанні нової угоди?

– Заява про необхідність перепідписання коаліційної угоди прозвучала від спікера Гройсмана недарма. Його вустами говорить Порошенко. Це сигнал для фракцій коаліції, уряду та прем'єра – що ситуація хитка. Мовляв, переформатування більшості й Кабміну цілком можливі. Говорячи про перепідписання коаліційної угоди, Гройсман фактично натякав на формування нової більшості та уряду.

Що може завадити "ширці"?

– Якщо президент і його команда зрозуміють, що негативні політичні наслідки будуть значно більші, ніж ситуативні здобутки.

Зараз ви читаєте новину «"Створення "ширки" може приcкорити не тільки парламентські, а й президентські вибори"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути