вівторок, 15 лютого 2022 12:05

Штам Omicron обходить імунітет і тих, хто перехворів, і вакцинованих

Офіційну кількість інфікованих можна множити на п'ять, – каже Ігор БРОВЧЕНКО, голова робочої групи Академії наук із моделювання проблем, пов'язаних з епідемією коронавірусу в Україні

30–40 тисяч українців щодоби інфікуються коронавірусом, за офіційною статистикою. Це справді так чи хворих більше?

– Не всі, хто хворіє, роблять тестування. Дослідження на антитіла, яке ми проводили наприкінці літа 2021 року свідчать, що офіційну кількість хворих можна множити на п'ять. Уже на кінець серпня 2021-го 40 відсотків українців мали антитіла до коронавірусу. Офіційно ж на той час зафіксували вшестеро менше хворих. А вакцинованих і зовсім було мало.

Позитивність тестування сягнула 55 відсотків

Тож вважати, що ця пропорція суттєво змінилася, немає підстав. Зараз позитивність тестування сягнула 55 відсотків. Хоча Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує тримати її на рівні 5 процентів. Виходить, що майже кожен тест – позитивний. А тестуються ж не всі. Особливо, хто хворіє легко чи кому, наприклад, не потрібен лікарняний.

Якщо тестуєшся у приватній лабораторії й нікому про це не повідомляєш – у статистику не потрапляєш.

Найімовірніше, зараз у нас – піковий тиждень (інтерв'ю записане 8 лютого. – Країна). Вище за 50 тисяч хворих на добу не буде. Хоча максимальна кількість позитивних ПЛР-тестів сягнула 57 тисяч на день.

  Ігор БРОВЧЕНКО, 42 роки, науковець. Народився 17 липня ­1979-го в Києві. Закінчив механіко-математичний факультет Київського університету імені Тараса Шевченка. Відтоді працює в Національній академії наук України. 2017 року захистив докторську дисертацію. Заступник директора з наукової роботи. Із ­2021-го – член-кореспондент Національної академії наук України. Спеціалізується на обчислювальній гідромеханіці довкілля, математичному моделюванні навколишнього середовища. З початку пандемії коронавірусу – Голова робочої групи Академії наук із математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні. Співголова організаційного комітету міжнародної конференції Mathematical Modelling and Simulation of Systems. У відрядженнях у Південну Корею був понад 10 разів. Займався там моделюванням морських течій, аналізом радіоактивності після аварії на Фукусімській атомній електростанції. У шлюбі, має двох синів
Ігор БРОВЧЕНКО, 42 роки, науковець. Народився 17 липня ­1979-го в Києві. Закінчив механіко-математичний факультет Київського університету імені Тараса Шевченка. Відтоді працює в Національній академії наук України. 2017 року захистив докторську дисертацію. Заступник директора з наукової роботи. Із ­2021-го – член-кореспондент Національної академії наук України. Спеціалізується на обчислювальній гідромеханіці довкілля, математичному моделюванні навколишнього середовища. З початку пандемії коронавірусу – Голова робочої групи Академії наук із математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні. Співголова організаційного комітету міжнародної конференції Mathematical Modelling and Simulation of Systems. У відрядженнях у Південну Корею був понад 10 разів. Займався там моделюванням морських течій, аналізом радіоактивності після аварії на Фукусімській атомній електростанції. У шлюбі, має двох синів

Судячи з кількості недужих навколо, враження, що хворіє більшість.

– Загалом так і є. У країнах Західної Європи, які добре проводять тестування, наприклад дітей двічі на тиждень, на піку хворіли 0,5 відсотка населення на день. А одночасно хворими були майже 10 процентів населення. Це означає, що коронавірусом інфікувалася кожна 10-та людина. Думаю, що в Україні зараз приблизно так само.

Скільки українців зіткнулися з коронавірусом ще до штаму Omicron?

– Спеціальних досліджень із серпня 2020-го ми не бачили. Але можна сказати, що під час кожної хвилі нездужають 20–30 відсотків населення. Після штаму Delta було майже 60–70 процентів. Дехто хворіє по кілька разів. Залишилося 10–20 відсотків населення, яким вдалося вберегтися від вірусу. Решта перехворіли та/або вакциновані.

Тобто до Omicron країна вже мала колективний імунітет?

– Колективний імунітет – це кількість тих, хто перехворів, або вакцинованих, яка забезпечує непоширення інфекції. Omicron обходить і імунітет, і тих, хто перехворів, і вакцинованих. Проти нього колективного імунітету ще немає. Але ми не знаємо, що буде далі. Під час кожної хвилі всі запитують, чи це остання? Завжди є одна відповідь: це остання велика хвиля, якщо не буде нового штаму. А Omicron у нас уже четвертий.

Це остання велика хвиля, якщо не буде нового штаму

Якою є нинішня хвиля і наскільки вона спровокована штамом Omicron? Чи фіксуються випадки агресивної Delta?

– Недавно головний державний санітарний лікар Ігор Кузін сказав, що в Україні все ще переважає Delta, і мене це здивувало. Я, щоправда, не бачив даних щодо секвенування (метод, що його використовують зокрема для розшифрування штамів вірусів. – Країна), але за всіма ознаками, це класична хвиля Omicron. Вона почалась із середини січня цього року. Наявні всі ознаки – і швидкість поширення, і летальність. Delta в середині січня впевнено йшла на спад. Тому зараз, за всіма ознаками, має домінувати Omicron.

Чому Omicron оминає імунітет вакцинованих і тих, хто перехворів?

– Це питання до біологів. Але чимало досліджень показують, що бустерна доза сильно підвищує шанси не захворіти й не захворіти важко порівняно з двома дозами вакцини. Тобто бустерна доза проти Omicron працює. Однак її отримали лише 2 відсотки українців, тому про загальний захист казати рано.

У нашому недавньому звіті про ефективність щеплень сказано, що вона дещо знижується через збільшений термін вакцинування і штам Omicron. Найменша ефективність вакцини – в літніх людей.

Через відсутність даних ми не можемо відокремити типи препаратів. Але відомо, що більшість осіб віком 65+ скористалася вакциною Coronavac, що показує меншу ефективність за інші. Можливо, річ у цьому.

Чимало прогнозів, що Omicron стане початком кінця пандемії коронавірусу. Це так?

– Кінець пандемії слід розуміти не в тому, що люди перестануть хворіти. Як грип, коронавірус від нас нікуди не подінеться. Можливо, не з'являтимуться важкі штами, які оминатимуть імунітет. І наступні хвилі вже не будуть такі небезпечні у плані навантаження на медичну систему та зростання показників смертності.

Яку летальність може спричинити Omicron на своєму піку?

– Вона не перевищить весняної хвилі штаму Alpha 2021-го. Навряд чи дійде в середньому до 400 осіб на добу. Думаю, зупинимося десь на плюс-мінус 300. Через неоднорідність повідомлень про летальні випадки в окремі дні може бути більше, але ми кажемо про середні дані за тиждень.

Omicron заразний і оминає імунітет

Усі країни показують, що пік смертності запізнюється, особливо під час хвилі Omicron. Пік захворюваності настає швидко, а люди хворіють по кілька тижнів, тому найбільші показники смертності бачимо за два-три тижні. Якщо на фазі швидкого зростання кількість інфекцій подвоювалася щотижня, то смертність зростає щотижня на 25–30 відсотків.

Хто найчастіше помирає від Omicron?

– Як і раніше, літні люди. Особливо, якщо є супутні захворювання – цукровий діабет, проблеми з нирками. Також під час цієї хвилі хворіє набагато більше дітей. Але летальність серед них не зросла. На відміну від госпіталізацій. Діти й молодь у цій хвилі – найбільші розповсюджувачі інфекції.

Якою є хвиля Omicron на Заході?

– Країни, які провели потужну вакцинальну кампанію, досить легко пережили штам Delta. Наприклад, у Великій Британії, де захворюваність спостерігали на рівні попередніх хвиль, смертність була набагато нижча.

Але спалах Omicron у них призвів до більшої смертності, ніж від Delta. Та все одно ці показники набагато менші, ніж під час Alpha та початкового штаму – коли населення не було щеплене. Omicron оминає імунітет і дуже заразний. Притому менш небезпечний.

В Україні показники летальності від Delta пов'язані з низькою вакцинацією?

– Так, групи ризику в нас вакциновані слабко. До того ж фіксують не всі смерті. Нинішні цифри також можна множити на півтора, а то й на два. Вийде десь 200 тисяч за весь період епідемії.

Влітку матимемо перерву

Наприклад, надлишкова смертність у жовтні становила майже 90 відсотків. Тобто цього місяця померло майже вдвічі більше людей, ніж зазвичай. Це високі показники.

Притому надлишкова смертність у нас –на рівні східноєвропейських країн. Дивно було б очікувати, що ми впораємося краще за Польщу чи Угорщину. Ми з ними приблизно на такому ж рівні.

Цього року зможемо побачити, в який бік рухається пандемія?

– Delta, яка до нас прийшла в жовтні-листопаді, з'явилася за пів року до того в Індії. Це був квітень. Зараз про нові мутації поки що не чути.

Традиційно влітку матимемо перерву, тож до осені ситуація має бути більш-менш спокійна.

Коронавірус – штучний чи природний?

– Це природний вірус. Учені визнали, що це не біологічна зброя і люди не втручалися в його створення. До кінця ще не можуть зрозуміти, хто кого з'їв і куди передав, але така історія є з багатьма вірусами. Достеменно не відомо, звідки вони беруться. Можливо, у випадку з коронавірусом буде так само.

Вакцинація майже зупинилася

Але притому досить потужно розвинулися фармакологічні компанії і технології з розробки вакцин і медикаментів. Вони стали досвідченішими й сильнішими, через що в майбутньому зможуть швидше реагувати на нові пандемії. Світ добре озброюється проти них.

Що вас вразило під час пандемії в Україні?

– Здивувало ставлення людей до вакцин. Вразило, як агресивно реагують на них, не вірять у доказову медицину, але вірять у теорії змови. І таких осіб у нас багато. Про такі речі говорили на Заході, але в них щепилося значно більше населення. В Україні ж вакцинація майже зупинилася. Ми дійшли до 40 відсотків. Не думаю, що дійдемо до 50. Найбільші темпи були наприкінці жовтня – в листопаді, коли для невакцинованих почали запроваджувати обмеження. За місяць усі зрозуміли, що не надто перевіряють, і припинили щепитися.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «Штам Omicron обходить імунітет і тих, хто перехворів, і вакцинованих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути