пʼятниця, 07 липня 2017 16:45

Сміття

8,5 т сміття – майже 850 вантажівок – накопичилося у Львові на кінець минулого тижня. Мер міста 48-річний Андрій Садовий доручив підлеглим попросити міжнародні організації й посольства вивезти дітей із міста, якщо сміттєва криза загостриться. На вулицях розвелося чимало щурів. Є загроза епідемії тифу й холери

Побутове сміття – відходи, що утворюються в результаті життєдіяльності людей і видаляються ними як небажані чи непотрібні. Це – картон, газетний, пакувальний або споживчий папір, тара, предмети, що вийшли з ужитку, зламані побутові прилади.

Автор: Володимир Казаневський
 

Космічне сміття – некеровані об'єкти, які людина залишила у космосі. Вони більше не виконують своїх функцій та літають навколо Землі. Це штучні супутники, частини ракет-носіїв, викрутки, які випустили з рук космонавти, фрагменти знищених супутників. 90% цього сміття припадає на продукцію Китаю, США та Росії чи колишнього СРСР.

Виносити сміття уві сні – до пліток. Так трактує сонник на сайті superMG.com. Бачити у сні купи сміття – до грошей. Великі купи непотребу віщують турботи у громадському житті. Можливі принизливі ситуації у стосунках із людьми. Вимітати з хати сміття – до розлуки з кимось із родини. Спалювати – незабаром позбудетесь вантажу минулого.

11-томний "Словник української мови", виданий у 1970–1980 роках, наводить приклади вживання слова "сміття" в українській літературі:

"Найстарша Паляникова дочка, Василина, обмітала коло порога сміття" (Іван Нечуй-Левицький).

"Зараз же перебирайся в село! Не переберешся – завтра розкидаю, мов сміття, і твою хату!" (Михайло Стельмах).

"Певно, сміття! – зневажливо буркнув Лімбах, відкладаючи книжку, якої заголовка, очевидно, не вмів прочитати" (Іван Франко).

"Кинувся пан до панії і насилу одірвав її від Христі. – Вона… вона… – пручаючись у руках у пана, гукала пані… – Погань! Сміття!" (Панас Мирний).

"Сміття" – бразильський фільм 2014 року. Драму знімали в Ріо-де-Жанейро. Двоє хлопців, що копирсаються у смітті на звалищі в Ріо, знаходять гаманець із великою сумою грошей, пачкою лотерейних квитків, календарем із зазначеними датами й ключем від камери зберігання. Вплутуються у різні пригоди, втікають від корумпованої поліції та розкривають пов'язані з цим гаманцем таємниці. Фільм переміг на Римському кінофестивалі.

Школа "Кошик для сміття" – мистецький напрям, поширений у США на межі XIX–XX ст. Тоді художник Роберт Генрі оголосив про створення "мистецтва як журналістики, що бачить фарби реальні як вуличний бруд, як гній після коней чи лід у калюжах на Бродвеї". Вважав, що побут і діяльність бідноти, пролетаріату й середнього класу варті відтворення в живописі.

Роб-сміттяр – прізвисько британця Робіна Ківана. Він очистив від сміття рідне місто Гланвотид Веллз, яке вважають найменшим у Великій Британії. Тут 600 жителів. Збирав пластикові пляшки на газонах, бляшанки з-під пива на тротуарах, папірці, недопалки у поліетиленовий пакет і викидав у призначених місцях.

– У Вельсі людей називають за родом занять, – каже Ківан. – Тож у моєму містечку є молочар – Молочний Г'ю, є листоноша, якого кличуть Кев-Поштар, а аптекаря звуть Бринн-Аспірин. Тож для мене було своєрідною розвагою назвати себе Робом-Сміттярем. Я виконую цю роботу з усмішкою.

Мусор – працівник міліції або поліції на злодійському жаргоні в Росії і країнах колишнього СРСР. Походить від єврейського слова "мосер" – зрадник. Інша версія – від абревіатури МУС – "Москов­ский уголовный сыск".

Треш (з англ. Trash – сміття) – напрямок у кіно. Фільми низької якості, зняті за мінімальний бюджет із видимими технічними помилками. Були популярними у США в середині минулого століття. Картини знімали у будь-яких жанрах, але найчастіше – жахи.

Треш-гантери (помийники, фригани) – виступають проти того, щоб виробляти, купувати й викидати все нові й нові речі. Пояснюють це тим, що ресурси планети обмежені. Їжу, одяг, домашнє начиння знаходять на смітниках. Найпопулярніший рух треш-гантерів у Швеції, США, Бразилії, Південній Кореї, Британії та Естонії.

– Одне з правил – залишати смітники треба у чистішому вигляді, ніж вони були до того, як ти прийшов, – розповідає 27-річний Віталій Боровик зі Львова. – Нерідко витягаю зі смітника папір та пластик і перекладаю у призначені для цього контейнери.

Музей непотребу – так називають розташований на території заводу з переробки вторсировини "Київміськ­вторресурси" історико-етнографічний музей. Серед експонатів – дореволюційний патефон, самовар із чоботом, комплект інструментів для катувань царської жандармерії, сани, верстат для переробки конопель. Є також перший у Російській імперії пилосос, радіоприймачі та фотоапарати, лампи, ліхтарі, праски, раритетний атлас Куби.

Скульптури тварин зі сміття створює португальський вуличний художник Артур Бордало. Матеріали для творчості знаходить на покинутих промислових підприємствах. Хоче привернути увагу громадськості до сучасних екологічних катастроф, особливо до проблеми відходів різних виробництв і їх утилізації.

"Сміття" – пісня івано-франківського рок-гурту "Карна" 2003 року. У приспіві йдеться:

Знай… що ти сміття!

Знай… як знаю я!

"Сміттєвою королевою" називають китаянку 60-річну Чжан Інь. Скупивши звалища у США, стала постачати паперову вторсировину на батьківщину. Там її переробляли, а тоді виготовляли упаковку й повертали до США. Заробила $3,5 млрд. 2006 року її визнали найбагатшою людиною Китаю. Вперше в історії країни такий статус отримала жінка.

"Викинь мотлох із життя" – бестселер японської письменниці Марі Кондо, 32 роки. Перекладений 35 мовами. Продали понад 3 млн примірників.

"Кількість речей, яких позбулися мої клієнти – від предметів одягу та спідньої білизни до фотографій, ручок, вирізок із журналів і пробної косметики – давно перевищила мільйон. Я консультувала клієнтів, які викидали двісті 45-літрових мішків сміття за один раз", – пише Марі Кондо у першому розділі книжки.

"Саша, винеси сміття" – драма Наталії Ворожбит у Київському молодому театрі. Прем'єра відбулася у лютому цього року.

Торт "Купа сміття" пече 49-річна Валентина Мазур з Кривого Рогу Дніпропетровської області. 0,5 л сметани збиває зі склянкою цукру. Пачку желатину замочує в стакані води півгодини. Розчиняє у різних посудинах три пачки фруктового желе. Подрібнює дві пачки крекеру – білого й шоколадного.

– Набряклий желатин треба підігріти до повного розчинення, остудити й вилити в збиту сметану, – радить Валентина Мазур. – Розмішати. Крекер вимішати з порізаним желе. Суміш крекерів і шматочків желе залити сметаною з желатином. Перелити в форму, в якій охолоджуватимете торт. Застигає в холодильнику за ніч. Щоб вийняти, треба на кілька секунд опустити форму з тортом у гарячу воду, а потім перекинути на блюдо.

Сукні зі сміття робить ­дизайнерка зі Швейцарії ­Ісагус Тауш. З 2015-го живе в Києві. Для створення одягу використовує чорні сміттєві пакети, плюшевих ведмедиків, голови ляльок, гумові рукавички, винні корки. Каже, робить не колекції, а візуальні історії про все, що не подобається на планеті: зброю, забруднення довкілля тощо.

Зараз ви читаєте новину «Сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути