вівторок, 24 липня 2018 11:17

Слава Україні!

Привітання українцям записали футболіст збірної Хорватії з футболу 29-річний Домагой Віда і помічник головного тренера команди 34-річний Огнен Вукоєвич.

– Слава Україні! – говорить Віда.

– Эта победа – за "Динамо" и за Украину, – додає Вукоєвич.

Обоє свого часу грали у київському "Динамо".

Відео з'явилося в мережі 7 липня. Того дня в Сочі хорвати перемогли збірну Росії в 1/4 фіналу Кубка світу.

Міжнародна футбольна федерація – ФІФА – розцінила звернення як політичний жест. Віда отримав попередження. Хорватські функціонери звільнили Вукоєвича з роботи у збірній. У відповідь українці влаштували флешмоб – понад 150 тис. осіб поставили оцінку "одиниця" сторінці ФІФА у мережі Facebook. Середній рейтинг сторінки опустився до 1,3 з максимальних п'яти.

11 липня – після півфінального матчу проти команди Англії – Домагой Віда вибачився за свої слова.

– Я зробив помилку, – сказав в інтерв'ю журналісту телеканалу "Россия 24". – Не хотів нікого образити, особливо – росіян. Для мене немає різниці: серб ти, бразилець, росіянин чи українець

"Слава Україні!" – патріотичне гасло. Часто використовується як привітання. Найпоширеніший варіант відповіді – "Героям слава!" До Революції гідності 2014-го вживалося переважно у середовищі націоналістів і футбольних фанатів. Відтоді втратило політичний відтінок.

Одним із перших подібне слово­сполучення вжив Тарас Шевченко (1814–1861). У написаному у Санкт-Петербурзі 1839 року вірші "До Основ'яненка" йдеться:

Наша дума, наша пісня

Не вмре, не загине…

От де, люде, наша слава,

Слава України!

Вітатися "Слава Україні!" почали вояки кінного дивізіону 1-го Запорізького полку. Відповідь – "Козакам слава!"

Цей підрозділ Армії Української Народної Республіки створено наприкінці 1918 року. За характерний колір головних уборів і жупанів кавалеристів називали "чорними запорожцями". Командував спочатку сотник Микола Римський-Корсаков, а потім – полковник Петро Дяченко.

Привітання вживали вояки Холодноярської Республіки. Ця повстанська держава існувала на території сучасного Чигиринського району Черкаської області під час радянсько-української війни 1917–1922 років. Близько 15 тис. осіб із тамтешніх сіл називали себе козаками, а своїх командирів – отаманами. Боротьбу очолювали брати Олекса і Василь Чучупаки.

У романі "Холодний Яр" Юрій Горліс-Горський – псевдонім Юрія Городянина-Лісовського (1898–1946) – описує село Мельники, столицю Республіки: "Село має звичайний мирний вигляд. Але група парубків, що йшла по вулиці, співаючи "Серед степу на просторі", озброєна. У всіх рушниці, у декого шаблі і револьвери, у одного шабля старовинна, оправлена в срібло. Під'їжджаю до них:

 

– Добридень, хлопці!

– Слава Україні! – відповідає декілька голосів.

Це мене трохи змішало. Я не знав, що у холодноярців заведено замість "Здоров!" вітатися "Слава Україні!", а відповідати – "Україні слава!"

"Слава Україні! – Героям слава!" – першими таке гасло і відповідь стали використовувати члени Легії українських націоналістів. Створена 1925 року. Базувалася в чеському місті Подебради, де діяла Українська господарська академія. На той час територія України була поділена між СРСР, Польщею, Чехословаччиною і Румунією. Легія виступала за об'єднання земель в єдину незалежну державу.

"Слава Україні! – Вождеві слава!" – привітання Організації українських націоналістів. Утворена на початку 1929-го на Великому зборі у Відні внаслідок об'єднання чотирьох організацій, зокрема Легії українських націоналістів. Першим головою став полковник Євген Коновалець (1891–1938).

Звертання "Слава Україні! – Героям слава!" затвердив ІІ Великий збір Організації українських націоналістів під проводом Степана Бандери (1909–1959). Також запропоновано скорочений варіант: "Слава! – Слава!" Збір відбувся у Кракові навесні 1941-го.

В "Акті відновлення Української держави після 23 років неволі", проголошеному "бандерівцями" у Львові 30 червня 1941-го, йшлося: "Українська ­національно- революційна армія, що творитиметься на українській землі, боротиметься дальше спільно з союзною німецькою армією проти московської окупації за Суверенну Соборну Українську державу і новий лад у цілому світі.

Хай живе Суверенна Соборна Українська держава, хай живе Організація українських націоналістів, хай живе Провідник Організації українських націоналістів Степан Бандера!

Слава Україні! Героям слава!"

Тривала Друга світова війна. На той час в ОУН відбувся розкол. Інша частина організації, яку очолював Андрій Мельник (1890–1964), використовувала привітання "Слава Україні! – ­Навіки слава!"

Текст "Слава Україні!" викладений мозаїкою на київській станції метро "Золоті ворота". Його можна розгледіти на червоній смузі під орнаментом над проходом, що веде до ескалаторів.

Станцію відкрили в останній день 1989-го – за два роки до розпаду СРСР. Оформлення розробляв архітектор Вадим Жежерін – зараз йому 71 рік. Киянин у четвертому поколінні. На стінах і колонах платформи зобразив портрети 27 київських князів та вісім храмів часів Давньої Русі.

"Напис хлопці-робітники виклали самі, – розповідає Жежерін. – Потім змусили мене залізти нагору і подивитися. Питають: "Не боїшся?". Відповів, що ні. Вони були одухотворені нижнім вестибюлем. Після такого вже грішно було не зробити цей напис".

"Слава нації! – Смерть ворогам!" – привітання членів Української націоналістичної самооборони – бойового підрозділу партії Українська НАЦІОНАЛЬНА асамблея, заснованої 1990 року.

Також у середовищі УНСО з'явилося гасло "Україна понад усе!". Ймовірно, походить від словосполучення Deutschland u··ber alles, яким починається написана 1841-го "Пісня німців". Автор того тексту – поет Гофман фон Фаллерслебен (1798–1874). Він висловив прагнення до об'єднання всіх німецькомовних земель – на той час ще не було єдиної німецької держави. Сьогодні вираз Deutschland u··ber alles вважається націоналістичним.

"Привітання "Слава нації!" є негативним, – вважає голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, 41 рік. – Іноземні слухачі часто сприймають його як "Слава наці!" – себто нацистам. Обидва ці гасла не мають жодної історичної традиції. Натомість таку має звертання "Слава Україні!" Цей привіт є виразником єднання поколінь, які боролися за незалежність України у ХХ столітті".

"Слава Україні!" – пісня з альбому "А я – не москаль" Ореста Лютого 2012 року. Під цим псевдонімом виступає шоумен Антін Мухарський, 49 років. У текстах використовує нецензурну лексику. На початку 2018-го проект пішов у творчу відпустку.

Приспів пісні:

Слава Україні та її синам!

Запорожцям і упівським воякам,

Гайдамакам і петлюрівським полкам!

Вічна Слава! Вічна Слава! Вічна Слава!

24 грудня торік близько 20:00 за московським часом "Слава Україні!" протягом хвилини лунало в ефірі російської радіостанції УВБ-76. Скоріше за все, завдяки хакерам. Потім станція припинила роботу. Відновила наступного дня.

УВБ-76 належить російському міністерству оборони. Її основне призначення – оповіщення на випадок війни чи катаклізмів. У мирний час використовується для зв'язку між військкоматами. Більшість часу в трансляції займає білий шум.

"Бандерівське вітання "Слава Україні!" відсьогодні підлягає переслідуванню в Польщі, – написав 26 січня 2018-го у Facebook голова Івано-Франківської обласної ради, "свободівець" Олександр Сич, 53 роки. – А отже трирічне ув'язнення загрожує в тому числі і кожному полякові, який таким вітанням підтримував українців на київському Майдані під час Революції гідності, а також протягом чотирьох років російської агресії проти України.

За логікою, в Польщі під таке покарання може потрапити кожен з європейських дипломатів і лідерів держав, які вживали це вітання під час своїх візитів в Україну".

Того дня польський парламент прийняв закон про кримінальне покарання за пропаганду ідеології українських націоналістів. Його підтримали 279 депутатів із 450.

Замінити привітання в українській армії "Здрастуйте, товариші! Бажаю (бажаємо) здоров'я!" на "Слава Україні! Героям слава!" запропонував прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Відповідний законопроект №7549 зареєстровано у Верховній Раді 5 лютого цього року.

41-річний Максим Саванецький змонтував ролик із фрагментів відео, у яких гасло "Слава Україні!" вживають закордонні політики. Там є колишній державний секретар США Джон Керрі, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, президент Литви Даля Грибаускайте, працівники посольства США в Україні, міністерства закордонних справ Німеччини та Естонії. Також виклав уривок із виступу президента України Петра Порошенка у Конгресі США. Американські політики оплесками вітають його вигук "Слава Україні!".

"Гасло?" – запитує охоронець на вході до ресторану "Криївка" на пл. Ринок у Львові. Потрібно відповісти "Слава Україні!", інакше не впустить усередину. Заклад стилізований під схрон українських повстанців.

"Обязательно необходимо посетить! – коментує один відвідувач на сайті Tripadvisor. – Ресторан с элементами театрального представления. Концепция великолепна! Поют "Червону руту", стреляют из пистолета в воздух. Нужно идти в "Криївку" за настроением, а не за кухней. Она обыкновенная, гурманам здесь не место. Обслуживание прекрасное, все быстро и четко. Меню стилизовано под подпольную газету, его можно приобрести за 1 евро. Выход через бункер, и это превращается в целое приключение. При выходе есть магазин".

Пиво "Слава Україні!" продають у закладах тернопільської мережі "Самогонна ресторація". Півлітрова пляшка коштує 29 грн. На етикетці зображений хміль у темних окулярах і шапці-мазепинці.

"Пиво класного кольору, – рекомендує блогер Андрій Мазурок, 36 років. – Мутнувате, тому що нефільтроване. Аромат слабенький, але хороший – трішки хмелю, трішки дріжджів. Зате смак багатий – чистий, рівний, достатньо охмелений. П'ється легко. Карбонізація невисока, в післясмаку є легка приємна дріжджова кислинка і нотки цитрусів".

Коктейль "Слава Україні!" готують із перемішаного з горілкою блакитного лікеру Curacao і яєчного лікеру Advocaat. Їх наливають до 60-міліграмової склянки у співвідношенні 1 до 1 так, що вони утворюють два шари – блакитний і жовтий.

"Випити залпом, після цього обов'язково заспівати гімн України", – рекомендує блогер 44-річний Ігор Бігдан із Кременчука Полтавської області.

702 гривні коштує кулькова ручка Parker Jotter з вигравіюваним на ній тризубом і гаслом "Слава Україні!" Така ціна вказана на офіційному сайті компанії.

Зараз ви читаєте новину «Слава Україні!». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути