Ексклюзиви
вівторок, 23 липня 2013 12:09

"Розрахунок Путіна був на те, що людина зламається, відчувши запах тюремної камери"

18 липня опозиційного російського блогера Олексія Навального засудили до п'яти років позбавлення волі за завдані компанії "Кировлес" збитки в розмірі 16 мільйонів рублів – 4 мільйони гривень. Наступного дня на вимогу прокуратури суд відпустив його з-під варти за умови підписки про невиїзд із Москви, доки суд не розгляне апеляцію. Напередодні оголошення вироку Навального зареєстрували кандидатом у мери російської столиці на виборах, що відбудуться 8 вересня. Більшість російських експертів переконані: наступні п'ять років Навальний проведе за ґратами, бо в цьому зацікавлений особисто Путін

Юлія ЛАТИНІНА, 47 років, письменниця, ведуча програми "Код доступа" на радіостанції "Эхо Москвы", публіцист "Новой газеты"

Звідки впевненість, що рішення стосовно Навального приймав особисто президент Путін?

– Такі сьогоднішні реалії Росії. Смішно думати, що Академія наук не догодила Михайлові Ковальчуку (вченийфізик, брат друга Путіна. – "Країна") – розігнали академію, поскаржився Сергій Чемезов (гендиректор компанії "Ростех", товаришує з Путіним. – "Країна") на гендиректора Большого театра Анатолія Іксанова – вигнали Іксанова, а рішення щодо Навального ухвалює, наприклад, голова Слідчого комітету Бастрикін. Але на відміну, скажімо, від Сталіна Путін набагато менш уважний до того, що відбувається в країні, йому приємніше занурюватися в батискафі. Тому головна проблема Росії, що всі рішення ухвалює Путін, отже багато рішень просто не приймаються.Окрім того, цілком імовірно, що Євген Урлашов (опозиційно налаштований колишній мер Ярославля. – "Країна") брав хабарі. Це видно з доказів, які надає влада і які можна обговорювати. А от на Навального нічого не знайшли. Деякі високопосадовці переписали свої вілли чи інші статки на родичів саме перед тим, як Навальний опубліковував про них матеріали. Це свідчить про те, що його прослуховували. Але знайшли компромат лише на самих себе. Справу Навального щодо "Кіровлісу" вже один раз закривали через відсутність складу злочину. Отже, нічого не знайшли, а таки посадили.

Звільнення Навального пояснюють тим, що його участь у виборах мера Москви, на яких виграє кандидат від влади, додасть їм легітимності.

– А що, до того, як його посадили, не знали, що він братиме участь у виборах? Не впевнена, чи вигідне звільнення Навального Сергію Собяніну (виконує обов'язки мера Москви, колишній глава Адміністрації президента РФ. – "Країна"). А багатьом в оточенні Путіна воно не вигідне напевно. Коли Навального ще не випустили, там звучало, мовляв, от президентські вибори були погані, а Собянін хоче виглядати чистеньким, отже, обиратиметься, як і всі.

З'явилася версія, що на це рішення могли вплинути домовленості Путіна й Обами.

– Україна нафти не має. Але ні Барак Обама, ні ЄС не можуть заставити Януковича звільнити Тимошенко. Ну, як Штати можуть вплинути на Путіна в питанні Навального?

Тобто на диктатуру не може вплинути ніхто?

– Тут треба бути коректними щодо справжніх диктатур. Росія поки що вписується в означення "авторитарний режим". От якби було так, що Путін політав на дельтаплані зі стерхами (торік у вересні пролетів на дельтаплані поруч із клином білих журавлів. – "Країна") і між іншим посадив Навального, це була б зовсім інша країна.

Чи підтримають Навального широкі маси? У його розслідуваннях звучать назви великих компаній, астрономічні цифри вкраденого, і це для звичайних людей – десь дуже далеко.

– Ні москвичі, ні пітерці його не підтримують. На 90 відсотків – це вірні виборці Путіна. Більшість наших людей традиційно голосують за начальство. Собянін зараз має 73 відсотки підтримки. Згадайте, як мером Москви обирали кілька разів поспіль Лужкова, але зараз він отримав би нуль цілих хрін десятих. Тобто оці відсотки, вони – ні Собяніну, ні Лужкову, вони – головному "стерху", який літає десь там високо. Тому Навальному буде досить складно переконати Москву, не те що всю країну. Але він єдиний, хто це може зробити. Я погано ставлюся до натовпу. Йому не можна пояснювати щось, можна лише щось нав'язати. Але ж не обов'язково нав'язати те, що 2х2=17, як це робить Путін, і цілком можливо нав'язати російському люмпену, що 2х2=4, як це намагається зробити Навальний. Проблема більшості наших так званих опозиціонерів у тому, що вони впевнені: народу треба саме пояснювати. Навальний на таку ілюзію не страждає.

Чи можливо створити справжню конкуренцію Путіну вихідцю не з владної системи?

– У Росії постійно чутно хлюпання опозиції, мовляв, усе одно кривавий режим не дасть нам працювати. Виборчий штаб Навального, який я бачила, налаштований на політичну кампанію. Зараз одночасно спостерігаємо відверту любов російського виборця до Путіна і люте незадоволення всім, готовність із будьякого приводу обурюватися й плюватися. Хай це будуть чеченці чи металургійний комбінат. Якщо цю енергію каналізувати в мирних цілях, то у Навального є всі шанси. Звичайно, не завтра, і посидіти ще доведеться.

Думаєте, його таки посадять?

– Стовідсотково. У Путіна звичка рубати хвіст частинами, і Навального не ув'язнили тільки тому, що Володимир Володимирович сподівається: до моменту його посадки факт, що він сидить, перестане бути новиною. Навальному запропонували абсолютно садистське випробування: його посадили, він, як написав у Twitter'і, вже складав план боротьби з комарами, він розуміє, що це – не гра, і п'ять років, а може й більше, він не вийде. А тут його на мотузочці звідти витягують. Навіть Ходорковський, коли запитали, що б він зробив, якби знав, що на нього чекає, сказав: "Я б застрелився". Розрахунок Путіна був на те, що людина зламається, відчувши запах тюремної камери. Але він недооцінив міру озлоблення Навального. Так можна зламати приватну особу, а не політичну. Бо Навального зараз визначають не за комарами в камері, а за народом, який зустрічає його на вокзалі.

 

 

Перший запис у ЖЖ прокоментували через 20 днів

 

Зараз ви читаєте новину «"Розрахунок Путіна був на те, що людина зламається, відчувши запах тюремної камери"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути