вівторок, 06 серпня 2019 15:20

Реформи невідворотні. Якщо нова команда спаплюжить їх, це лише прискорить прихід сил, які довершать модернізацію України
5

На парламентських виборах 21 липня президентська партія "Слуга народу" отримала однопартійну більшість. За неї проголосували 43,16% українців. За списками мають 124 місця у Верховній Раді. Ще 130 представників політсили перемогли по мажоритарних округах. Усього 254 депутати. Таке в Україні сталося вперше. Команда президента Володимира Зеленського отримала всю повноту влади.

До законодавчого органу також пройшли партії "Опозиційна платформа – За життя" з результатом 13,05%, "Батьківщина" – 8,18%, "Європейська солідарність" – 8,10%, "Голос" – 5,82%.

Як це змінить українську політику та як нова влада скористається перемогою – запитуємо в експертів

Автор: reuters
  Комік 29-річний Роман Грищук виступає під час зустрічі з виборцями в Києві 6 липня 2019 року. Він балотувався від партії “Слуга народу” у 222-му виборчому окрузі столиці й переміг із результатом у понад 40 відсотків голосів. Найближчий конкурент  - Дмитро Андрієвський - набрав у 2,5 разу менше
Комік 29-річний Роман Грищук виступає під час зустрічі з виборцями в Києві 6 липня 2019 року. Він балотувався від партії “Слуга народу” у 222-му виборчому окрузі столиці й переміг із результатом у понад 40 відсотків голосів. Найближчий конкурент - Дмитро Андрієвський - набрав у 2,5 разу менше

Попередня влада не реалізувала запиту на справедливість. Це головна причина, з якої вилилося й раціональне, й емоційне незадоволення. Партія "Слуга народу", як і партія кума Путіна Віктора Медведчука, подивилася на соціологію і побачила цей запит. Тому й маємо "зелену хвилю", що, як цунамі, знесла все на своєму шляху.

Результати виборів у Києві, де програли проукраїнські політики, – негатив. Але програш проросійських сил на сході країни – позитив.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ МАЄ РІК НА РЕФОРМИ. Щоб їх проводити, мусить спиратися на думку активної частини населення, для яких територіальна цілісність України – запорука добробуту. Якщо спиратиметься на людей, які голосували за тарифи, – його рейтинг упаде.

Росія показуватиме українцям, що нова влада нічого не може. У ЗМІ будуть продавлювати думку, що її треба міняти. Путін піаритиме свого кума як головного миротворця. Маю інформацію, що на лінії розмежування почнеться загострення.

Айдер МУЖДАБАЄВ, 47 років, журналіст

Захід зацікавлений мати Україну в партнерах, хоча б на противагу Росії. Їздимо на заробітки, то ізолюватися не захочуть. Плюс – ми тепер грошей винні всьому світу. Повністю в обійми Росії нас не кинуть. Бо в Росії завжди один план – мити ноги аж в Адріатичному морі.

Сергій ШАМАРА, 38 років, історик

  ”Вибір українців – це давній запит на люстрацію всього політичного класу. Народ знайшов спосіб викинути їх за межі парламенту. І якщо запити і сподівання виборців не будуть виконані, це станеться знову”, – вважає політтехнолог Сергій Гайдай. Художник Дмитро Скаженик втілює цю думку так
”Вибір українців – це давній запит на люстрацію всього політичного класу. Народ знайшов спосіб викинути їх за межі парламенту. І якщо запити і сподівання виборців не будуть виконані, це станеться знову”, – вважає політтехнолог Сергій Гайдай. Художник Дмитро Скаженик втілює цю думку так

Вибір українців – це давній запит на люстрацію всього політичного класу, який 28 років працював на своє збагачення. Цей запит був давно, це продовження сміттєвих баків, у які кидали народних обранців. Зараз народ знайшов спосіб викинути їх за межі парламенту. І якщо запити і сподівання виборців не будуть виконані, їх також люструють – на Майдані чи завдяки виборам.

Немає ілюзій – ДО ВЛАДИ ПРИЙШЛИ НЕ РЕФОРМАТОРИ. АЛЕ ПОЛІТИКА ВЖЕ ЗМІНИЛАСЯ. Мій знайомий ходив у політику по недоторканний статус, аби розвивати свій бізнес. Тепер сказав, що присутність у Раді цього не дає. Зараз чим більше в політика бізнесу, тим більше проблем.

Авторитарну владу хотів мати Янукович. Таким були і Кучма, і Порошенко. Але в Україні небезпечно бути авторитарним правителем, який не робить реформ. Сподіваюся, Зеленський зможе ухвалювати непопулярні рішення. Бо не має перешкод – йому навіть не потрібно боротися за лояльність людей, адже казав про один президентський термін.

Президентська команда має час до Нового року. Інакше втратить довіру. А без цього неможливо ефективно керувати країною.

Сергій Гайдай, 53 роки, політтехнолог

Із позитивних рішень Зеленського – призначення міністром закордонних справ Вадима Пристайка. Негативні – ймовірні дострокові місцеві вибори. Очевидно, що партія "Слуга Народу" виграє і їх. Але такі процеси не в інтересах суспільства – можуть гальмувати децентралізацію. Інший негативний момент – озвучення звільнення Кличка з посади голови КМДА. Ця відставка не в рамках чинного законодавства.

Повинна відбутися реформа Генеральної прокуратури й судової системи. Один з індикаторів змін – ЧИ ЗАЛИШИТЬСЯ АВАКОВ ПРИ ВЛАДІ. Ця особистість не вписуватиметься у заявлене бажання суспільства на нові обличчя.

Спілкування Зеленського з Коломойським та Ахметовим – тривожний сигнал. Але вибори зменшили вплив олігархів на владу. До Ради пройшли нові обличчя – безробітні, няні, телеведучі, стоматологи – люди з народу. Маємо в парламенті величезну більшість проєвропейських політиків.

Росія намагатиметься тримати українське суспільство у стані неврозу різними способами. Впливатиме на Україну через наших союзників – Німеччину та Францію. Особливо – щодо виконання Мінських угод. Але Зеленський не буде підлаштовуватися під Путіна та проросійські сили в Україні.

Анатолій МАРЦИНОВСЬКИЙ, 51 рік, журналіст

Автор: reuters
  Жінка вивчає виборчий бюлетень перед тим, як кинути його в переносну урну під час парламентських виборів у селі Перше Травня Броварського району Київської області 21 липня
Жінка вивчає виборчий бюлетень перед тим, як кинути його в переносну урну під час парламентських виборів у селі Перше Травня Броварського району Київської області 21 липня

Перша причина таких результатів парламентських виборів – лицемірство і неспроможність влади відповісти на ключові виклики – корупцію і війну. Замість деолігархізації перерозподіляли потоки.

Друга – тотальні, глобальні зміни у світі. Він стає відкритіший, з'являються нові критерії вибору власного шляху і нових еліт. Це пов'язано з інноваціями, зокрема в комунікаційних підходах. ПРОДАВАТИ СТАРЕ – НЕЕФЕКТИВНО. ПРОДАВАТИ СТАРЕ В НОВИЙ СПОСІБ – НЕЕФЕКТИВНО. У СУЧАСНОМУ СВІТІ ТРЕБА ПРОДАВАТИ НОВЕ І В НОВИЙ СПОСІБ. Це те, що зробила команда Зеленського. Провал "Самопомочі", "Громадянської позиції", низький результат "Голосу" – ілюстрація, що не можна бути кволим у комунікації. Треба бути цікавим.

Реформи відбуваються швидко. Або не відбуваються взагалі. Антимонопольний комітет можна перезапустити протягом місяця. Ринок землі так скоро не запрацює, але правила гри реально запровадити протягом кількох місяців. Дерегуляцію – посадку корупціонерів та відбір суддів за принципами доброчесності – теж.

Реформи невідворотні. Навіть якщо нова команда спаплюжить їх, навіть якщо вони будуть реваншистами, це лише прискорить прихід справжніх патріотичних інноваційних сил, які довершать модернізацію України.

Вплив Заходу буде збільшуватись. Україна сама неспроможна провести більшість реформ. Необхідні іноземні інвестиції. Внутрішнього ресурсу недостатньо навіть для відновлення інфраструктури.

Тотальний реванш не відбувся. Високі відсотки "Опозиційної платформи – За життя" – це відображення реальної української соціології. А провал російського фактора в українських виборах свідчить, що МОСКВА ВСЕ МЕНШЕ ВПЛИВАЄ НА НАШУ ВНУТРІШНЮ ПОЛІТИКУ.

Андрій ДЛІГАЧ, 48 років, футуролог

Попередні уряди стверджували, що головною перешкодою для реформ була відсутність більшості в парламенті. Українці надали "Слузі народу" таку можливість. У них є рік на суттєві перетворення. Наприклад, змінити Конституцію і впровадити нові кодекси. Так Житловий кодекс діє ще з радянських часів.

У партії Зеленського немає жодної стратегії щодо Криму, Донбасу і війни загалом. Однак ПЕРШОЮ "ЧЕРВОНОЮ ЛІНІЄЮ" СТАНЕ ВІДНОВЛЕННЯ ВОДОПОСТАЧАННЯ ДО КРИМУ. Це означатиме, що Україна капітулювала і втілює російський сценарій. Другою – надання Донбасу особливого статусу. Третє – збільшити терміни каденції президента з п'яти до шести чи семи років.

Костянтин БАТОЗСЬКИЙ, 39 років, політолог

Автор: reuters
  Володимир Зеленський на президентських виборах 21 квітня 2019 року переміг із результатом 73 відсотки. Його партія ”Слуга народу” на парламентських виборах 21 липня – набрала понад 43 відсотки голосів. Матиме найбільшу фракцію в історії українського парламенту
Володимир Зеленський на президентських виборах 21 квітня 2019 року переміг із результатом 73 відсотки. Його партія ”Слуга народу” на парламентських виборах 21 липня – набрала понад 43 відсотки голосів. Матиме найбільшу фракцію в історії українського парламенту

Україна має політичну вагу в Європі. Впадемо ми – посипляться Румунія, Болгарія, Польща, країни Балтії. ЗАХІД БРАТИМЕ ЗЕЛЕНСЬКОГО В ЗАЛІЗНІ ОБІЙМИ й обмежуватиме його діяльність усіма можливими способами. Із кредитів МВФ він міг сміятися, коли був коміком. Зараз буде змушений зрозуміти, що вони нам потрібні. Питання в тому, чи перейде Зеленський "червоні лінії". Команда Зеленського на власному досвіді зрозуміла, що країна здатна різко змінювати курс і політсили. Треба їм про це нагадувати.

Ярослав ГРИЦАК, 59 років, історик

Україна обрала повне очищення від попередніх політичних еліт. Люди усвідомлено надали Зеленському мандат на необмежену владу. Уперше в історії України ВЛАДА СКОНЦЕНТРУВАЛАСЯ В ОДНИХ РУКАХ. НЕДОСВІДЧЕНИХ І НЕКОМПЕТЕНТНИХ.

По мажоритарних округах пролетіли люди, які здавалися непохитними. Ми отримали перший парламент без Ківалова, Добкіних, Колеснікова. Їх перемогли люди з невідомими іменами.

"Слузі народу" коаліція не треба. Знадобиться, якщо президент вирішить змінити Конституцію. Єдина фракція, яка допоможе добрати до 300 і водночас зацікавлена у змінах до Конституції, – це "Опозиційна платформа – За життя". Тобто фракція Путіна. Вона захоче внести зміни стосовно автономного статусу Донбасу, російської мови в Україні, можливо, навіть федералізації країни.

Зеленський із командою напряму прокремлівськими не є. Вони наївні й толком не розуміють, що таке Росія, чого хоче та які ставки в цій війні. На цьому гратиме ОПЗЖ.

В Україні виникає загроза авторитаризму. У нас були спроби монополізувати владу. Януковичу це не вдалося, але закінчилося кров'ю. Кучмі – вдалося, бо його контроль був достатньо м'яким. В обох випадках таку форму влади нав'язували народу згори. Зараз уперше НАТОВП ХОЧЕ ДИКТАТУРИ.

Зеленський готовий до радикальних реформ у деяких сферах. Приміром, послаблення дерегуляції бізнесу. Але чи готовий змінити судову систему? Її не зачіпав жоден із попередників. Бо на біса реформувати слухняне?

Наша нова влада ще не вийшла з театрального світогляду. Успішність своєї роботи оцінює За реакцією залу. Те, що "піпл хаває" – те їм видається вдалими кроками. Опозиції у вигляді партії "Європейська солідарність" нічого не залишається, як бути більшими націоналістами, ніж Степан Бандера й Роман Шухевич разом узяті.

Євген ДИКИЙ, 45 років, науковець, учасник АТО, публіцист

Загроза авторитаризму є завжди. Залежить від особистих якостей людини при владі та від її мети. У Зеленського є безпрецедентний шанс побудувати сучасну державу. П'ять років для цього достатньо. Але треба розуміти, що є процеси, які потребують довготривалих стратегій. Тому новій владі варто створити інституційні запобіжники, щоб усе не розвалилося щойно їх змінить наступна влада. Реальні кроки, за якими можна буде судити про наміри, з'являться після призначення уряду.

Анна МАЛЯР, 40 років, юристка-кримінолог

Президент отримав повноваження, яких не мав навіть Хрущов. Фундаментальна проблема в тому, що ми не знаємо, як Зеленський використовуватиме цю владу. Його риторика розрахована на людей з IQ нижче плінтуса. Є підстави остерігатися, що ПОЛІТИКА БУДЕ СПРЯМОВАНА НА ПОКРАЩЕННЯ СТОСУНКІВ ІЗ ПУТІНИМ.

Народ обрав до Ради неофітів. Люди керувалися анархічними мотивами. Певно, їм сподобалася суміш Хрущова з Лукашенком, яку втілив Зеленський.

Валентин БУШАНСЬКИЙ, 46 років, політолог

Автор: reuters
  Співак Святослав Вакарчук на позачергових виборах до Верховної Ради йшов першим номером політичної партії ”Голос”. Вона набрала 5,82 відсотка голосів. Найбільше – на заході країни. Львівська область стала єдиною, де ця політсила посіла перше місце
Співак Святослав Вакарчук на позачергових виборах до Верховної Ради йшов першим номером політичної партії ”Голос”. Вона набрала 5,82 відсотка голосів. Найбільше – на заході країни. Львівська область стала єдиною, де ця політсила посіла перше місце

"Слузі народу" вигідно створити коаліцію з "Голосом", щоб розділити іміджеві втрати, що неодмінно будуть. Але "ГОЛОСУ" НЕВИГІДНО ВХОДИТИ В КОАЛІЦІЙНУ УГОДУ.

Все залежить від того, чия стратегія переможе – розділення відповідальності чи диверсифікації іміджевих ризиків.

Павло КАЗАРІН, 35 років, публіцист

Українцям казали: доки у вас збитки, хтось багатіє. Правда це чи брехня – не має значення. Інформаційна політика програна. Обіцянка Зеленського звучала однозначно: "Прийде весна – саджати будемо". СУСПІЛЬСТВО ХОЧЕ ПРОСТИХ ВІДПОВІДЕЙ НА СКЛАДНІ ЗАПИТАННЯ.

Перемога "Слуги народу" – несподіванка навіть для Зеленського. До чого схиляється, стане зрозуміло, коли побачимо нових генерального прокурора і прем'єр-міністра. Чи таки почне перебудовувати систему.

Активізувалося російське лобі. Наполягають на капітуляції, зближенні з РФ, федералізації України. Є люди, які прикриваються українськими гаслами, але використовують їх для збереження старої системи. Є проросійські сили, які хочуть того самого.

Західні партнери були проти розмови без посередників Зеленського з Путіним. Його попереджали, що це може спровокувати зняття санкцій із РФ. Але наш президент сказав, що Україна має рухатися згідно зі своїми міркуваннями.

РОСІЙСЬКИЙ ПЛАН – СПРОВОКУВАТИ В УКРАЇНІ ПОВСТАННЯ і домогтися окупації ще якихось територій. Москва хоче показати: є стабільна частина України, бо там при владі проросійські політики. А хаос там, де немає такого впливу. Путін може підштовхнути недосвідченого Зеленського до кроку, який змусить патріотів України виходити на вулиці. І це буде реалізація московського сценарію.

Лариса ВОЛОШИНА, 44 роки, психолог

Зараз ви читаєте новину «Реформи невідворотні. Якщо нова команда спаплюжить їх, це лише прискорить прихід сил, які довершать модернізацію України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути