вівторок, 19 грудня 2017 14:13

"Потрібні лідери. Вони принесуть зміни, бо ті не стаються самі по собі"

  Тимофій МИЛОВАНОВ  42 роки, почесний президент Київської школи економіки Народився 15 березня 1975-го в Києві. Мати працювала інженером, розробляла перший радянський томограф. Батько був майстром на заводі. Батьки розлучилися, коли Тимофієві було 6 років, але підтримували гарні стосунки. Закінчив фізико-математичну школу №145. Навчався в Київському політехнічному інституті та Києво-Могилянській академії. Ступінь магістра економіки здобув у Київській школі економіки, а згодом отримав ступінь PhD – в Університеті Вісконсин-Медісон, США. Викладав у Боннському університеті в Німеччині та Пенсильванському університеті у США. Працює професором у Департаменті економіки Піттсбурзького університету, США. Публікувався в міжнародних наукових журналах – Review of Economic Studies і Journal of Economic Theory. Є співзасновником аналітичної платформи VoxUkraine і заступником редактора журналу Review of Economic Design. Із липня 2016 року – член Ради Національного банку України. Любить вітрильний спорт і сальсу. Розлучений, дітей не має
Тимофій МИЛОВАНОВ 42 роки, почесний президент Київської школи економіки Народився 15 березня 1975-го в Києві. Мати працювала інженером, розробляла перший радянський томограф. Батько був майстром на заводі. Батьки розлучилися, коли Тимофієві було 6 років, але підтримували гарні стосунки. Закінчив фізико-математичну школу №145. Навчався в Київському політехнічному інституті та Києво-Могилянській академії. Ступінь магістра економіки здобув у Київській школі економіки, а згодом отримав ступінь PhD – в Університеті Вісконсин-Медісон, США. Викладав у Боннському університеті в Німеччині та Пенсильванському університеті у США. Працює професором у Департаменті економіки Піттсбурзького університету, США. Публікувався в міжнародних наукових журналах – Review of Economic Studies і Journal of Economic Theory. Є співзасновником аналітичної платформи VoxUkraine і заступником редактора журналу Review of Economic Design. Із липня 2016 року – член Ради Національного банку України. Любить вітрильний спорт і сальсу. Розлучений, дітей не має

Якби виборці 1992-го думали на п'ять років уперед, а не яка пенсія буде завтра, ми вже були б, як Польща чи навіть краще, – каже економіст Тимофій Милованов

Що завадило Україні впровадити швидкі зміни після Революції гідності?

– Почалися війна й економічна криза. Ми втратили частину територій та економіки. Питання стояло не про стрімкий розвиток, а чи зможемо стабілізувати ситуацію взагалі.

З іншого боку, під час кризи з'являється можливість реструктуризувати процеси. Але ми нею не скористалися. Сподівалися на швидкі реформи, однак вони є і будуть повільні.

Для змін потрібні команди. Під час революції створювати їх складно. Тим паче, наша була без лідерів. Не мали групи, яка б чимало років готувалася і володіла планом – політичним, економічним, військовим, дипломатичним, комунікаційним. Тому втрачаємо час, доки у владі розберуться між собою – хто друзі, а хто вороги.

Мусите щось запропонувати, а потім – виконати обіцянку. Так працює демократія. Сказати, що в нас її немає, не можна. Україна після здобуття незалежності завжди була демократична. Майдан – це її прояв. Коли політичні еліти заносить далеко в сторону, люди виходять на вулиці – й повертають країну на демократичний шлях.

Українці люблять і цінують свободу. Але цього недостатньо, щоб жити добре. На жаль, демократія може бути корупційна і бідна, як у нас.

Чи на наступних виборах оберемо кращих політиків?

– Це як із біткоіном (електронна валюта. – Країна). Неможливо щось прогнозувати. Хто міг повірити, що після помаранчевої революції президентом стане Янукович і відбудеться поворот до Росії? Якщо ви не суперпесимістична й цинічна людина, то сказали б, що це – нереально.

У чому найслабше місце української економіки?

– У нас є інститути, які захищають свободу. Але відсутні ті, що охороняють хорошу економічну політику. Суспільство не живе прозорими правилами.

Зареєстрували законопроект "Купуй українське, плати українцям" (ухвалений 8 грудня в першому читанні, пропонує надавати переваги в державних закупівлях вітчизняним підприємцям. – Країна). Нібито будемо підтримувати свого виробника. На поверхні виглядає добре. Але ці гроші не потрап­лять до середнього та малого бізнесу. Встановлять якісь критерії, які вручну регулюватимуть.

Насправді, купувати у свого не є фундаментальною задачею. Для Києва придбали польські трамваї (цьогоріч закупили їх 40 і сім – львівського заводу "Електрон". Міський голова Віталій Кличко заявив, що українська компанія не справляється з потрібними обсягами, тому довелося звернутися до іноземної. – Країна). За новим законом, ми заплатили б гроші й залишилися без трамваїв. У нас немає економічної політики, що підтримує підприємця. Немає інституцій, які можуть сказати: це справжня економічна політика, а це – несправжня. І щоб суспільство повірило.

Що це мають бути за організації?

– Університети. У США є Гарвард, Прінстон, Стенфорд, Берклі. І при них – дослідницькі інститути. Коли вони всі кажуть, що щось неправильно – отже, так і є. Подібні інституції потрібно побудувати і в нас.

Якою має бути економічна політика?

– Економіка – це створення нового. Якщо хочемо мати сучасну, потрібно говорити про hi-tech (найпрогресивніші технології. – Країна). Щоб людина створювала нове, їй треба стати вільною. Якщо звір у клітці, він не хоче гратися. А творчість – грайлива штука.

Однак свобода – це не анархія. Має бути певне регулювання. Коли бачимо конфлікти між компаніями, між людьми, коли будують заводи, що забруднюють середовище, коли більший утискає меншого, то маємо сказати – цього бути не повинно.

Де межа між прийнятним і неприйнятним регулюванням?

– Якщо не створюєте негативних ефектів для інших, то вас не потрібно об­межувати. А економічне шахрайство треба зупиняти.

Свобода означає, що заробив як бізнесмен – це твоє. Але віддай частину суспільству. Це може бути 5 відсотків, 10. Однак не може бути, що шахти платять 25 відсотків податків, а юридичні компанії – по 5, бо повідкривали ФОПи (статус фізичної особи-підприємця. – Країна).

Потрібно дати можливість приймати рішення розумним людям – ваш рецепт успіху України. Як його втілити?

– Потрібні лідери. Вони принесуть зміни, бо ті не стаються самі по собі.

Президент і прем'єр мають більше розмовляти з суспільством. А вони лише відповідають на виклики – реагують на скандали. Не ставлять на порядок денний проблему, не закликають до дискусії навколо неї. Коли востаннє прем'єр або президент вийшов і сказав, наприклад: "Українці їдуть вчитися у Польщу. Маємо з цим щось робити. Є два варіанти вирішення проблеми. Беру на себе відповідальність – обираємо перший. Ось мої аргументи". У цьому полягає лідерство. Натомість говорять лише про базові, популістичні речі – низькі зар­плати й пенсії, високі ціни на газ.

Ніхто не інвестував у відновлення потужностей після розпаду Радянського Союзу. Що було, те допрацювало і зникло. Потрібно підтримувати нашу інфраструктуру й освіту – як мінімум на вчорашньому рівні. А ніхто з політиків не запитує, де молоді вчені? Викладачі? Як передавати знання? Немає такого лідера нації.

Немає і серед тих, хто прийшов до влади після Революції гідності?

– Їм складно. Керівники держави вирішують, хто житиме, а хто – вмиратиме. Коли кажеш "Відбийте село у ЛНР", то посилаєш когось на смерть. Таке відбувається щодня. Це – великий тягар для людини. Бачив, як Леонід Кучма плакав на першій Ялті після анексії Криму (Ялтинська щорічна конференція українських і закордонних політиків та підприємців. У вересні 2014-го вперше відбулася в Києві. – Країна).

Наша політична еліта зав'язла в корупційних зв'язках. Логіка будь-кого з них: "Мені потрібні гроші, щоб виграти в конкурентів, бо я кращий. Якщо поводитися з наперсниками чесно – програю". Для порядної людини виникає дилема – чи варто туди йти.

Головна проблема – в непрозорому фінансуванні політичного процесу. Для перемог там потрібні гроші. А щоб захистити свій бізнес сьогодні, треба бути політиком. Важко викорінити це. Але насправді політика має стати арбітром над бізнесом. Коли сестри б'ють одна одну, батьки мають бути суддями. Якщо ж матір за молодшу доньку, а батько – за старшу, то битимуться групами.

Як викорінити це зрощення?

– Технологіями, малим і середнім бізнесом. Подивіться на ІТ-компанії. Їм уряд не заважає розвиватися. Тому блокчейн (розподілена база даних, яку зберігають на різних ресурсах так, що її неможливо знищити повністю. – Країна) концептуально важливий для таких країн, як ми. Якщо у вас є фізична частина бізнесу в Україні, на неї можна "наїхати". А з блокчейном можуть створити проблеми лише одній частині, а інша працюватиме. Можливо, майбутнє – в цьому.

Якщо Uklon не реагуватиме на Uber, то його не буде (Uklon – українська служба виклику таксі через інтернет. Uber – її американський конкурент, працює в Україні з 2015‑го. – Країна). Якщо влада ігноруватиме бажання суспільства бути демократичним і заможним – її теж не існуватиме. Це означає, що не буде й України – всі кудись поїдуть. Це питання 30–50 років. Можемо перетворитися з держави на територію.

Для якісних змін потрібно більше стартапів. Вони є ознакою економічної свободи. 2013 року українці вийшли на Майдан через те, що побили дітей. Наступного разу можемо вийти, якщо відбиратимуть стартапи. Сьогодні розповсюджено: "Він багато заробляє. Бачите, яка наволоч". Ця програшна радянська логіка тягне всіх назад. Маємо думати: "Я теж можу". Треба бачити багато людей, які щось вигадали – і заробили мільйон. Тоді не скажеш, що це через зв'язки. Що більше заможних ютуберів, геймерів, блокчейнерів знатимемо, то більше віритимемо в себе.

За кордоном працюють понад 5,5 мільйона українців, за оцінками Держслужби зайнятості. Кількість трудових мігрантів до Польщі з 2013 року зросла в шість із половиною разів. Про що це свідчить?

– Що немає можливості розвиватися, бракує ресурсів, економічної свободи, підтримки. В іншій країні медом не намазано. Всі ми хочемо, щоб тут була така інфраструктура, як у Сан-Франциско чи Берліні. Київ наближається до німецької столиці. Якщо добре заробляєте, тут можна жити. Щодо ресторанів, бутиків, вечірок, концертів – Київ і Львів значно цікавіші, ніж, наприклад, Піттсбург.

Потрібно будувати інститути державності. Ми завжди будемо інтелектуальною колонією, якщо і далі протиставлятимемо себе державі.

Литва ініціює так званий план Маршалла для України. Це 5 мільярдів євро щорічно протягом десяти років. Що потрібно для його ухвалення в Євросоюзі?

– Нам треба ці гроші. Вони захистять наш суверенітет. Це як зі Швейцарією. Що більше вкладають грошей у банки Цюриха, то більше зацікавлені, щоб там не було війни. Чи отримаємо цю допомогу, залежатиме від реформ. А інвестиції потрібні насамперед в інфраструктуру – дороги, громадський транспорт, парковки, телекоми, склади.

Уряд прогнозує зростання економіки на 3 відсотки наступного року. Як домогтися більшого?

– 3–6 процентів – це дитячий садок. Нам потрібно 10–15.

Не існує простого рішення на кшталт – вкладемо в агрокомплекс 5 мільярдів, і в нас усе зросте. Може навіть гірше бути. За аналогією, сім'я розбагатіла і всі пересварилися, а зрештою, збанкрутували. Потрібно побудувати економічні інституції та з'ясувати, які в нас є принципи: в освіті, пенсійній реформі, медицині. Щоб люди були впевнені у завтрашньому дні. Щоб бачили перспективу. Якби виборці 1992-го думали на п'ять років уперед, а не яка пенсія буде завтра, ми вже були б, як Польща чи навіть краще.

Треба вірити, що ми велика економічна країна. Нас багато – і ми європейці. У нас освіта високого рівня. Суспільству потрібно повірити в себе. Нам допомагали американці та європейці. Але не дуже. Це ми самі себе врятували – наші добровольчі батальйони, військові, наші бандити, які в критичні моменти діставали зброю й казали: "Це – моя земля, а не російська". Тепер треба повірити і в економіку. Якщо більшість українців думатиме, що в нас неможливо досягнути понад 5 відсотків зростання на рік, ми будемо приречені на бідність. Те, що повіримо, нічого не гарантує. Але дає надію. Без цього точно нічого не вийде.

Зараз ви читаєте новину «"Потрібні лідери. Вони принесуть зміни, бо ті не стаються самі по собі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути