Ексклюзиви
четвер, 16 червня 2022 07:36

"Постійно руки у крові: багато поранених, яких треба рятувати"

Історії восьми медиків, життя яких забрала війна

Військового медика 80-ї десантно-штурмової бригади – 22-річного Назара Божика – поховали в селі Вівся на Хмельниччині 1 червня. Він загинув 25 травня поблизу міста Бахмут на Донеччині, коли рятував побратима.

– У Назара була непроста доля. При живих батьках його виховувала бабуся. Зуміла виростити мужнім, відважним, в любові до України. Назар закінчив Чемеровецький медколедж. Коли постало питання йти на фронт, не вагався ні хвилини, – розповідають односельці загиблого.

Планував одружитися

Друзі згадують Назара як компанійського та позитивного. Збирають гроші, щоб матеріально підтримати його бабу

1. У ніч проти 17 травня на Луганщині загинула старший лейтенант і військовий медик з Івано­Франківська, 46-річна Юлія Огієнко.

Російські окупанти розстріляли з "Градів" медчастину Юлії. У неї залишилися дві доньки.

– Юлія працювала в Хустській районній лікарні на Закарпатті. Виховувала дітей. З перших днів війни вступила до місцевої територіальної оборони. Потім поїхала в зону бойових дій рятувати життя нашим воїнам, – кажуть колеги.

Юлію Огієнко поховали в рідному селі Чукалівка. Разом із нею загинув її колега – хірург Олександр Папп. Вони на фронті оперували поранених бійців.

2. 3 травня в Маріуполі, на комбінаті "Азовсталь", окупанти вбили психологиню, медика полку "Азов" – 51-річну Наталію Луговську з Червонограда на Львівщині.

– Донька жила для людей. Працювала психологом у реабілітаційному центрі воїнів АТО в місті Соснівка. Волонтерила. 2018-го від кулі бойовиків під Водяним на Донеччині загинув мій онук – 23-річний Юрій, син Наталі. Був снайпером полку "Азов", позивний "Баррет". Донька не змирилася з його смертю. Казала, що в азовцях бачить свою дитину й мусить їм допомагати. Пішла служити, – каже мати загиблої Параскевія Висоцька.

21 квітня на війні загинув зять Луговської – Олексій Ластович, також боєць "Азова". Одразу після смерті Наталії її донька Тетяна народила сина.

– Як саме загинула дочка, точно не знаємо. За однією версією, її вбили, коли рятувала з-під обстрілу якусь жінку. За іншою – її засипало в укритті, – додає Параскевія Висоцька.

Автор: 24tv.ua
  Військовий медик Ольга Семидьянова з міста Марганець на Дніпропетровщині загинула в бою з російською армією  на межі Донецької та Запорізької областей 3 березня. Мала звання матері-героїні. У неї залишилися 12 дітей, з яких шестеро – всиновлені
Військовий медик Ольга Семидьянова з міста Марганець на Дніпропетровщині загинула в бою з російською армією на межі Донецької та Запорізької областей 3 березня. Мала звання матері-героїні. У неї залишилися 12 дітей, з яких шестеро – всиновлені

3. 22 квітня під час визволення від російських окупантів села Руська Лозова в Харківській області загинув медик, 31-річний Анатолій Логунов.

Першого дня війни він пішов на фронт добровольцем. Мав позивний "Хірург".

– Анатолій народився в Казахстані в сім'ї військових. Жив у Києві, Полтаві, Харкові, – розповідає його наречена Анна Колісник. – Працював стоматологом, мріяв про власну клініку, займався спортом. Постійно розвивався, їздив на курси до світових стоматологів.

30 квітня Анатолія Логунова поховали на Алеї слави в Харкові.

– Перед смертю Толя казав, щоб я дивилася на зірки. Так він знатиме, що я поруч. Що буду жити в щасливому та вільному місті, – додає Анна.

4. Поблизу села Времівка Донецької області 21 квітня російські загарбники вбили військового медика з Вінниччини Олексія Семенця.

Він служив у 59-й мотопіхотній бригаді. В перші дні війни його підрозділ потрапив в оточення. Вдалося вирватися. Згодом опинилися на Донеччині. Після артилерійського обстрілу Олексій кинувся рятувати бійців із сусіднього підрозділу. В цей час туди зайшла російська диверсійна група.

– Брат мав дві контузії. Йому було важко розмовляти, постійно боліла голова. Отримав інвалідність, але не зміг покинути побратимів, – говорить сестра загиблого Ангеліна. – Він завжди хотів стати медиком. Закінчив училище Бершадської громади. З другої спроби вступив на бюджет до Він­ницького університету. Згодом підписав контракт із 9-м батальйоном 59-ї бригади. Став медиком взводу. Дбав про солдатів. За свої гроші купував ліки від кашлю, грипу, знеболювальні. В останні дні свого життя дзвонив і казав, що в нього постійно руки у крові: багато поранених, яких треба рятувати.

Після війни Олексій планував одружитися з нареченою Катериною.

5. На війні з російськими окупантами 18 квітня загинув бойовий медик, 23-річний Валентин Москівець, позивний "Док". Його поховали в рідному селі Хрещате на Полтавщині. До війни посів третє місце в конкурсі як найкращий фахівець тактичної медицини України.

– Про таких, як Валентин, кажуть: медик від Бога. З дитинства мріяв стати лікарем. 2019-го на відмінно закінчив Лубенський медичний фаховий коледж. Працював в урологічному відділенні Полтавської обласної лікарні, – розповідають колеги загиблого. – Тоді вирішив підписати контракт. Служив у 81-й окремій аеромобільній бригаді військовим медиком.

Написала дітям, що сильно їх любить і їде в гарячу точку

Валентин був душею компанії, згадують односельці.

– Усе встигав. Удома помагав матері по господарству. Мав багато друзів, був дотепний, веселий, – каже Оксана Дядюнова, голова Решетилівської громади, в яку входить Хрещате.

6. 3 березня на межі Донецької та Запорізької областей у бою з російською армією загинула мати-героїня, 48-річна Ольга Семидьянова з міста Марганець на Дніпропетровщині. Військовий медик виховувала 12 дітей – шістьох рідних, стільки ж усиновлених.

2015-го чоловік Ольги пішов на війну добровольцем у батальйон "Айдар", який згодом перейшов до лав ЗСУ. Запропонував дружині долучитись.

– Мама була на стрільбищах, опанувала військову справу, загорілася цим і вирішила залишитися. За нею поїхала і я, де зустріла свого чоловіка – теж військовослужбовця, – розповідає донька Ольги Юлія Волкова. – Мама була на передовій і рятувала поранених як бойовий медик у третій штурмовій роті. 2019-го, на її день наро­дження, окупанти обстріляли їхні позиції. На щастя, всі врятувалися. Цього разу вона відчувала, що загине.

За кілька годин до смерті Ольга написала дітям, що сильно їх любить і їде в гарячу точку. Більше на зв'язок не виходила.

– Під час бою наші військові йшли у відступ. Комбат дав завдання забрати всіх жінок із передової. Мама відмовилася, – каже Юлія. – Вона до останнього рятувала побратимів. Отримала важке поранення в живіт, загинула від втрати крові.

7. Бойовий медик 15-го окремого мотопіхотного батальйону, сержантка, 51-річна Інна Дерусова, загинула 26 лютого. За два дні до цього мала повернутися з відпустки на місце служби, але затрималася в Охтирці на Сумщині. Через масовані удари окупантів по місту було багато поранених. Інна Дерусова загинула, рятуючи під обстрілами людей.

– Інна була і за начальника медслужби, і за начальника медичного пункту, і за санінструктора. Не скаржилася. Бійці називали її мамою, – згадує побратим загиблої Петро Лисенко.

Інна Дерусова готувала бойових медиків на передову.

– Вона дуже пишалася сином. 2016-го він підписав контракт і почав військову службу в підрозділі, де служила мати. За рік став одним із найкращих мінометників батальйону. Кілька місяців тому одружився. Інна цьому раділа, – додає Лисенко.

8. Сержант медичної служби, 23-річна Іванна Поліщук із села Броди на Рівненщині, загинула в Херсонській області, на другий день повномасштабної війни в Україні.

Окупанти обстріляли медичну бригаду, яка їхала допомагати пораненим. Біля Іванни впав ворожий снаряд. Її посік­ло осколками. Смерть була миттєва.

– Іванка з братом були сироти. Родина Поліщуків взяла їх до себе, замінила їм батьків, – каже односельчанка загиблої Оксана Матвійчук. – Дівчина змалечку росла бойовою. Водночас співала в церковному хорі й читала акафіст на літургіях.

Після школи Іванна вивчилася на медсестру в Шепетівському коледжі на Хмельниччині. Перекваліфікувалася на військову медсестру. З 2019 року служила у 80-й десантно-штурмовій бригаді Львова. Пів року була в зоні ООС. За декілька днів до загибелі приїжджала в рідне село.

– Пішла на сповідь. Довго говорила зі священником, мала недобрі передчуття, – згадує мати Іванни Людмила Поліщук. – Ще до початку війни з побратимами поїхала на Херсонщину. Коли путінські війська атакували Україну, подзвонила та тричі повторила: "Мамо, моліться за мене, тут гаряче". Більше на зв'язок не виходила.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Постійно руки у крові: багато поранених, яких треба рятувати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути