четвер, 09 липня 2020 12:44

Поліція залишається закритою кастовою структурою з круговою порукою

– Хочу, щоб історія міністра Авакова закінчилася ще цього року. Контроль над репресивним поліцейським апаратом задовго концентрується в руках однієї людини. Це загрожує демократії й розвитку країни, – каже 34-річний Роман Сініцин, волонтер. 2015-го очолював Київську обласну комісію, що атестувала поліцейських.

Що робить Арсена Авакова "вічним міністром"?

– Він далекоглядний, прораховує на кілька кроків уперед. На тлі "зелених" дилетантів видається ледь не технократом. Вміє замилювати очі й демонструвати "ефективність".

Досі неможливо оцінити масштаб його впливу. Контролює не лише Міністерство внутрішніх справ і поліцію. А й Державну службу з надзвичайних ситуацій і прикордонників. Також – держпідприємства із фантастичним фінансуванням.

Майже в усіх міністерствах існує так звана квота Авакова – не обов'язково міністри, а заступники, керівники департаментів та управлінь. Має неформальну фракцію в парламенті – від 50 до 80 симпатиків у "Слузі народу", "Опозиційній платформі – За життя" і "Європейській солідарності". Лобіюють потрібні йому законопроєкти й не підпишуться за відставку.

Нацполіція наділена оперативно-розшуковими функціями, може негласно збирати компромат. Наприклад, прослуховуючи телефони. Впевнений, "папочки" є на багатьох посадовців.

Чим керується президент, зберігаючи його на посаді?

– Немає ніякого Зеленського-президента. Це інформаційно ізольована людина, якій найближче оточення вкладає у вуха потрібні смисли. Він несуб'єктний і м'який. Не контролює ситуації. Серйозними центрами ухвалення рішень зараз є Аваков і Єрмак.

Чим це загрожує Володимиру Зеленському?

– Тим, що й Петру Порошенку. Арсен Аваков має ресурси пережити на посаді ще й наступного президента.

За яких умов можлива його відставка?

– Важливий тиск журналістів і громадянського суспільства. Каталізатором масового невдоволення може стати черговий факт поліцейського насилля й перевищення влади. Це реально: поліція нереформована, залишається закритою кастовою структурою з круговою порукою. Рівень незадоволення нею в суспільстві зростає щоденно. Протести можуть призвести до відставки Авакова. Інших методів не бачу.

Хто міг би бути наступним керівником МВС, здатним змінити систему?

– Зараз навіть тумбочка буде краща за Авакова. Казати, що немає кандидатур, – нонсенс. Вони є серед фахівців правоохоронної та правозахисної сфери. Це може бути людина із системи. Але є експерти й без погонів – адвокати. Бажані західна освіта й досвід макроменеджменту. Спадають на думку щонайменше п'ять кандидатур. Політичні сили "ЄС" і "Голос" точно мають таких. Але бояться публічно заявляти, бо знають сутність репресивного механізму. Проти них можуть організувати кампанії у пресі, влаштувати провокації або вдарити по бізнесу – це коньок теперішньої поліції.

Які ключові кроки має зробити новий міністр?

– Провести реформу поліції. Цього не зробили, хоч витратили гроші й час. Збудували фасад – патрульну й сервісні центри МВС. Ключове – кримінальна поліція, оперативний блок, експерти-криміналісти, слідчі. Вони залишилися зі старих часів. Це триватиме два-чотири роки.

Потрібно змінити систему освіти в Нац­поліції – реформувати вузи із низьким рейтингом, заснувати школу детективів.

Новий керівник має забезпечити поліцейських гідними зарплатами.

Доведеться скоротити 30–40 відсотків допоміжного штату. Забагато маємо кабінетних працівників у ранзі полковника, коли не вистачає слідчих і патрульних.

Зараз ви читаєте новину «Поліція залишається закритою кастовою структурою з круговою порукою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути