Ексклюзиви
середа, 22 березня 2017 13:53

Підприємці платять податок на тінь

Вісім ексклюзивних законів

26 лютого близько двох тисяч людей вийшли на протести в білоруських містах Барановичі, Бобруйськ, Брест і Вітебськ. Вимагали скасувати податок "на дармоїдство". Якщо людина не працює понад 183 дні, має раз на півроку платити 3,6 мільйона білоруських рублів – 51,5 тисячі гривень.

– Йдеться про неплатників податків. Вони, може, десь і працюють на себе, але не на державу. Це і дармоїди, які нічого не роблять, і ті, хто під парканом валяються п'яними, – каже президент Білорусі 62-річний Олександр Лукашенко.

9 березня він призупинив дію закону на рік – щою доопрацювати

1. В індійському штаті Джамму і Кашмір законом обмежили кількість людей на весіллях. З квітня цього року батьки нареченої не можуть запрошувати понад 500 гостей, а з боку нареченого має бути не більше як 400. Під час застілля можуть подавати до семи основних страв. Рішення прийняли після скарг людей на шум від бенкетів і величезну кількість відходів.

– Ми заборонили використовувати динаміки, феєрверки. Це має захистити громадян від незручностей і забруднення повітря, – каже депутат місцевого конгресу 43-річна Ранжет Ранжан. – В Індії люди п'яту частину заощаджень витрачають на весілля. Іноді заставляють свою землю. Цей закон допоможе родинам економити.

Таку заборону вже запроваджували 1984 року. Однак після протестів скасували.

Автор: wikimedia.org
  У норвезькому місті Лонгйір із 1917 року заборонено помирати
У норвезькому місті Лонгйір із 1917 року заборонено помирати

2. У Монголії заборонили плювати і сякатися на вулиці. Закон про охорону здоров'я почав діяти з 1 березня 2016-го. ­Порушників штрафують на 5 тис. тугриків (61 грн. – Країна).

Стежать за дотриманням закону поліцейські та дружинники. Кожен, хто помітить людину, яка сякається чи плює, має право зробити фото і передати поліції. За це отримає винагороду – 5 тис. тугриків.

– За мірками Монголії, штраф доволі високий. Люди думатимуть, перш ніж забруднювати вулиці, – пояснюють у тамтешньому міністерстві охорони здоров'я і спорту.

Такі заходи запровадили до саміту "Азія – Європа", що проходив у Монголії торік у липні.

– Плювати на асфальт – не лише неестетично, а й небезпечно. Це може спровокувати поширення інфекцій, – говорить громадська діячка Ержена Будаєва.

3. "Раніше мафія вимагала гроші від власників бізнесу, а зараз ми змушені платити за порожнє місце. Єдина відмінність, що тепер гроші вимагають законно", – каже голова асоціації власників дрібних магазинів у італійській комуні Лука Росс.

З березня 2015 року підприємці міста Конельяно платять податок на тінь. Якщо магазин має вивіску, піддашок чи тент, який відкидає тінь на землю державної власності, повинен платити своєрідну оренду на використання землі. За 1 кв. м – 8,4 євро.

4. У Данії дозволили змінювати стать без операції. Достатньо прийти в поліцію і написати заяву. Через шість місяців підтвердити своє рішення. Закон набув чинності у вересні 2014-го.

– Не можу дочекатися, коли почну подорожувати з новим паспортом, – каже транссексуал Нільс Янсен.

5. У січні 2013 року в Бельгії заборонили грати в сніжки. Забаву прирівняли до жбурляння камінням. Закон діє в трьох комунах у Фландрії. За його порушення – штраф 100 євро.

– Ми стежимо, щоб хулігани не кидали в людей важкими сніжками і не травмували їх, – говорить комісар поліції Тільта Кріс Депоур.

Так влада хоче поповнити бюджет в умовах фінансової кризи і рясних снігопадів у Бельгії, написала у грудні 2013-го місцева газета De Standaard.

6. У Відні, столиці Австрії, заборонили цілуватись у метро. Це визнали порушенням громадського порядку. Штраф – 50 євро. Закон діє з вересня 2013-го.

– Пасажири скаржилися на непристойну поведінку деяких людей, – каже представник метро Даніель Аман. – Ми виділили 200 контролерів, які визначатимуть, наскільки одні пасажири заважають іншим.

Також у віденському метро заборонено вживати їжу із сильним запахом і гучно вмикати музику.

7. "Птахи шкодять пам'ятникам. Забруднюють, клюють і дряпають мармур", – каже Рената Коделло, представниця Державного комітету зі збереження площі в італійській Венеції.

30 квітня 2008 року на площі Сан Марко заборонили годувати голубів. В історичному центрі Венеції живуть понад 40 тис. цих птахів. Штраф за годування – 55 євро.

8. Жителям норвезького міста Лонг'їр заборонено помирати в його межах. Воно розташоване на острові між узбережжям Норвегії і Північним полюсом. Це крайнє північне поселення у світі. Там живуть близько 2 тис. людей.

Закон прийняли 1917 року – після того, як містом прокотилася пандемія грипу. У тілах померлих зберігався вірус. На холоді тіла не розкладаються. Цвинтар закрили 1930-го. Відтоді для людей пенсійного віку в'їзд у місто закрили.

"Тут немає будинку для старих і кладовища. Якщо людина відчуває прихід смерті, хворіє чи наближається небезпечний вік, її перевозять на материкову частину", – пише британська газета The Guardian.

Зараз ви читаєте новину «Підприємці платять податок на тінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути