середа, 22 травня 2019 15:26

Ніт

"Хотів написати "ніт" чи "жуй сраку", але через культурність написав "проти обох", – повідомив генеральний директор конструкторського бюро UDC Holding 41-річний Юрій Стецьків на своїй сторінці у facebook 21 квітня.

Того дня відбулися вибори президента України. У них узяли участь 18,5 мільйона осіб. Президент Петро Порошенко набрав 24 відсотки голосів, шоумен Володимир Зеленський – 73. Визнано недійсними 426 тисяч бюлетенів

Ніт – українське сленгове слово, вживається на позначення заперечення. Імовірно, утворилося від об'єднання двох слів з однаковим значенням – українського "ні" та російського "нет". Співзвучне з німецькою часткою nicht – "не" – та англійським nit – "гнида".

Слово стало популярне наприкінці минулого року. 23 грудня в ефірі програми #@)s?$0 ("Ґрати, песик, дужка, гривня, знак питання, долар, нуль") на каналі "UA: Перший" показали сюжет регіонального телеканалу про конфлікт у чернігівському тролейбусі. Кондукторка зняла шапку з пенсіонерки, щоб витерти сидіння.

– Я кажу: "Єсть платочок, можете витерти". Вона: "Ніт". Ах ніт! Ну, мене зло взяло, – говорить там кондукторка Валентина. – Я її снімаю шапку і витираю сидячку. Це я вам даю слово. Моя єсть вина.

– Схоже, кондукторка перебувала у стані філологічного афекту й не відповідала за свої дії, – прокоментував ведучий програми Майкл Щур, під таким псевдонімом працює журналіст Роман Вінтонів, 37 років.

Автор: peopleshealthtrust.org.uk
  У британському місті Ніт живуть близько 20 тисяч людей. У 1922–2012 роках тут діяв однойменний футбольний клуб
У британському місті Ніт живуть близько 20 тисяч людей. У 1922–2012 роках тут діяв однойменний футбольний клуб

На його youtube-каналі випуск переглянули майже 290 тис. разів.

"А ви думали, "ніт" – нео­логізм Майкла Щура? – пише у facebook 18-річна Інна Подорванова, студентка Інституту філології при Київському університеті імені Тараса Шевченка. – А от і ніт! Іван Багряний тут виявився першим".

І наводить уривок із твору письменника "Сад гетсиманський", написаного після еміграції до Німеччини та вперше опублікованого 1950 року:

"Хоч Андрій і квапив братів наговоритися тепер, наговоритись од усього серця, до краю, може, на довгі роки та й опівночі роз'їхатись, а вже він якось сам дасть собі раду. Давав же досі. Бо ж за ним материна молитва й материне благословіння – а тим він ані в вогні не згорить, ані в воді не потоне. Аби лише брати були здорові та щасливі. Ніт, вирішили брати, тільки вранці. Їм взагалі пропала охота так просто роз'їздитись. Потім".

"То виходить, що кондукторка того тролейбуса – дуже освічена. А ми тут із неї сміємося", – пишуть у коментарях до допису Подорванової.

Слово траплялося в українській літературі ще в ХІХ ст. Його вживали письменники і з Галичини та Буковини – перебували у складі Австро-Угорської імперії, і з Наддніпрянщини – належала Російській імперії.

У вірші буковинця Юрія Федьковича "Квіти", написаному 1862 року, є слова:

Бо прийде осінь – зіленько зів'яне,

Де сніг упаде – квіточок вже ніт, –

Тогді як око за квітками гляне,

То лиш заплаче на студений світ.

У створеній на 14 років пізніше комедійній п'єсі полтавця Панаса Мирного "Згуба" героїня Химка каже:

"Господи! Куди ж се я піймалась, де се я опинилася? Чи між людьми я живу, чи люті звірі мене полонили?.. Видно, я між звіротство ускочила, бо серед людей не чути таких річей. Хто скаже їх вінчаній жінці?.. Чи, може, я справді не вінчана? Так ніт же: усі бачили, сам Бог бачив, як ми перед ним у церкві на рушнику ставали, шлюб переймали… А вона плеще, що я його обманом переманювала і що тепер вона його буде до себе переманювати".

500 грн коштує футболка з написом "Ніт" в інтернет-магазині Regata Club. Виготовлена в Україні. Матеріал: 95% – бавовна, 5% – еластан. Колір – чорний. Покупці хвалять швидку доставку, але скаржаться, що вказаний розмір не відповідає дійсності.

В описі товару йдеться:

"Чи можна пропустити цю футболку? Ніт! Чи є яскравіша відповідь на всі питання? Ніт! Чи можна обрати інший колір? Поки що ніт. Але скоро буде так!"

КЗ "НВО – ліцей НІТ" – навчальний заклад у Кам'янському Дніпропетровської області. Назва розшифровується як: комунальний заклад "Навчально-виховне об'єднання "Ліцей нових інформаційних технологій". Заснований 1987 року. Розташований на березі річки Дніпро.

"НІТ – це навчальний заклад нового типу, в якому навчання, виховання та розвиток учня тримаються на таких засадах, як особистісно орієнтоване навчання, концепція життєтворчості, програми розвитку творчої особистості, духовного збагачення, збереження та зміцнення здоров'я учня", – повідомляють на сайті ліцею.

Ніт, або нит, – одиниця яскравості. 1 ніт дорівнює яскравості рівномірно освітленої плоскої поверхні площею 1 кв. м у перпендикулярному до неї напрямку при силі світла, що дорівнює 1 канделі. Комфортна яскравість екрана комп'ютера – приблизно 150–200 ніт.

1960 року генеральна конференція мір і ваг відхилила цю назву через непристойні асоціації в англійській мові. Натомість вживають термін "кандела на квадратний метр".

Ніт Сирійський – православний святий. Жив у ІІІ ст., коли тут правив римський імператор-язичник Децій. Разом із батьками Терентієм і Неонілою, шістьма братами й сестрами сповідували християнство. За це їх арештували.

Родину намагалися стратити тричі. Спочатку били металевими острогами, а рани поливали оцтом і припалювали вогнем. Потім кинули в яму з дикими звірами. Після цього помістили в казан із гарячою смолою. Весь цей час Ніт і його рідні молилися й не відчували жодного болю. Насамкінець усім відрубали голови.

Ніт – місто у Вельсі, Велика Британія. Населення – близько 20 тис. осіб. Засноване у 70-х роках І ст. як давньоримська фортеця. У ХІІ ст. нормани збудували там замок, який зберігся досі. В околицях Ніта видобували залізну руду й вугілля. У ХІХ ст. внаслідок розбудови водних каналів і залізниці місто стало важливим транспортним вузлом. У 1922–2012 роках тут діяв однойменний футбольний клуб.

"Масове невпізнання слова "ніт", сприйняття його як нової вигадки, суржику можна було б вважати промовистим і яскравим прикладом незнання своєї країни, її культурно-мовного й історичного бекграунду. Але завжди знайдеться приклад яскравіший і промовистіший. Скажімо, слово "шо". Я знаю чимало людей із різних частин країни, які щиро вважають "шо" діалектизмом, притаманним тільки їхньому місту, – хоч у контексті української мови, хоч російської. Що вже казати, якщо є навіть анекдот, побудований на нібито "харківському" характері цього слова", –

Олег КОЦАРЄВ, 37 років, поет із Харкова

Зараз ви читаєте новину «Ніт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути