середа, 08 лютого 2012 17:37

Найбільші українські футбольні побоїща

 

Щонайменше 74 людини загинули й 248 були поранені у сутичках між єгипетськими футбольними фанатами, що сталися увечері 1 лютого у місті Порт-Саїд на півночі країни. Після матчу місцевої команди "Аль-Масрі" проти каїрського клубу "Аль-Ахлі", що закінчився рахунком 3:1, уболівальники господарів почали бити гравців "Аль-Ахлі" та гостьових фанатів. Свідки кажуть, напруга почала рости, коли вболівальники з Каїра розгорнули транспарант з образами на адресу Порт-Саїда. Потім один із них вискочив на поле з арматурою. Фанати господарів теж ринулися на поле до гравців "Аль-Ахлі". Поліцейські в обладунках спробували утворити кордон і вивести команду, але їх зім'яли. Фани били футболістів і поліцейських руками й ногами. Палили димові шашки. На стадіоні почалася паніка й тиснява.

Поліція заарештувала 47 людей. У місто ввели війська. Прокуратура почала розслідування.

1. "Полісся" - "Динамо". 1/16 Кубка України. 24 серпня 2002 року (0:4)

Під час матчу в Житомирі, бійці місцевого "Беркуту" побили гумовими палицями вболівальників "Динамо", переважно хлопців 14-15 років. Перед цим їх відтіснили до службового входу. У вузькому закутку скупчилися понад 100 людей. Причина, за словами правоохоронців: фани "були дуже агресивні, кидали пляшки, ламали лавки". Побиття тривало близько 10 хв. Міліція затримала п'ятьох уболівальників "Динамо", двоє були неповнолітні. Киянина і жителя Житомирщини заарештували на 10 діб за хуліганство, ще один отримав п'ять діб. ФК "Полісся" оштрафували на $2 тис. за незадовільну безпеку на матчі.

2. "Динамо" - "Шахтар". Фінал Кубка України. 27 травня 2007 року (1:2)

Після першого голу "Динамо" вболівальники почали кидати на поле димові шашки. Зчинилася бійка між фанатами господарів і спецпідрозділом "Беркут". Фани ламали пластикові сидіння та кидати їх у правоохоронців. Ті відбивалися гумовими кийками. Серед уболівальників було чимало неповнолітніх, зокрема дівчат. Кадри побиття однієї з них показали зарубіжні телеканали. Усе відбувалося на очах тодішніх президента Віктора Ющенка та прем'єра Віктора Януковича. Міліція затримала 22 людини, у тому числі шістьох неповнолітніх. Проти "беркутівців" порушили кримінальну справу за перевищення повноважень. "Динамо" відмовилося від їхніх послуг на домашніх матчах.

3. "Нафтовик-Укрнафта" - "Динамо". Чемпіонат України сезону 2007/2008. 20 квітня 2008 року (0:3)

На 18-й хв. матчу в Охтирці ультрас "Динамо" закидали поле файєрами, ламали та кидали у бік футболістів пластикові сидіння. Заспокоювали фанів, крім міліціонерів, майже всі футболісти столичної команди. Матч зупинили на 5 хв. Друга хвиля безладу виникла під кінець поєдинку. У фан-секторі "Динамо" почалася бійка, що перекинулася на сусідні трибуни. Вболівальники йшли стінка на стінку, вириваючи крісла. Арбітр зупинив гру і відвів команди до роздягалень. Правоохоронці вгамували натовп. Після цього футболісти дограли матч. Керівництво "Динамо" звинуватило у інциденті "провокаторів у масках", "динамівські" ультрас - міліцію. Обидва клуби оштрафували на $25,0 тис.

4. "Оболонь" - "Металіст". Чемпіонат України сезону 2010/2011. 21 травня 2011 року (0:2)

Після фінального свистка близько 50 вболівальників харківського клубу перелізли через огорожу і вибігли на поле - привітати "Металіст", що завоював п'яту поспіль "бронзу". Слідом за ними прибігли фани "Оболоні". Зчинилася бійка, учасників якої за півхвилини розігнали правоохоронці.

5. Бійка фанів "Чорноморця" і "Динамо" в Одесі

Близько 400 фанів одеського "Чорноморця" і київського "Динамо" 5 грудня 2009 року влаштували бійку на території меморіального комплексу 441-ї батареї в Одесі. Очевидці кажуть, це був більше флеш-моб, фани хотіли скинути емоції. Тому час і місце бійки обговорили заздалегідь. Вона тривала декілька хвилин. Жодного з її учасників не затримала міліція.

Зараз ви читаєте новину «Найбільші українські футбольні побоїща». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути