четвер, 29 грудня 2016 21:41

Молдова стала морською державою завдяки Україні

Які країни обмінювалися територіями

1. 28 жовтня Бельгія й Нідерланди домовилися обмінятися півостровами, які опинилися на їхніх територіях після випрямлення та поглиблення дна річки Маас 55 років тому.

Після цього між містами Ейсден-Маргратене й Везет з'явилися два намивні пів­острови. Один став бельгійським, другий – нідерландським. На них збиралися наркодилери й повії. Поліція Бельгії не могла потрапити на свою ж територію без дозволу сусідів.

Уперше про обмін заговорили 2008-го. Тоді на одному з островів виявили тіло без голови. Про це повідомили нідерландській владі. Потім з'ясували – труп знайдений на бельгійській території. Поліції довелося кілька разів перетинати річку, щоб доправити туди судмед­експерта й слідчого.

Угоду мають ратифікувати парламенти. Нідерланди отримають острів площею 16 га, а Бельгія – 3 га.

2. Радянський Союз помінявся українськими землями з Польщею 1951 року. Переселили 50 тис. українців і поляків.

Уряд Польської Народної Республіки звернувся до керівництва СРСР із пропозицією обмінятись 480 кв. км територій. Запропонували поступитися гмінами (районами. – Країна) Кристинопіль, Сокаль, Белз, Хоробрів та Угнів у Люблінському воєводстві. Натомість просили частини Нижньо-Устриць­кого та Хирівського районів Дрогобицької області.

На польських територіях були значні поклади кам'яного вугілля. Прокладена залізниця. У навколишніх селах жили українці й поляки. На радянських землях працювали 97 ­нафтових свердловин. Район заселяли бойки.

15 лютого 1951-го Москва й Варшава підписали угоду. Людей примусово переселили. 16,5 тис. поляків вивезли в Нижньо-Устрицький район за 40 кілометрів від Дрогобича Львівської області. А 33 тис. бойків – у степ на південь України.

– Тут нічого не родило, навіть картоплі не було. Одні галушки й кукурудзяний мелай. Кожна сім'я приїхала з коровою. Тільки молоком і спасалися. А корові їсти не було що. Нам обіцяли, що тут є хати, все є. Ми приїхали – нічого немає, – згадує 90-річна Феня Іванищів. Її родину переселили в село Дудчани Нововоронцовського району на Херсонщині.

 

3. 2 грудня 1954 року Радянський Союз обмінявся землями з Іраном.

Ініціативу виявила Москва. ­Перемовини тривали два місяці. За угодою, Радянський Союз мав поступитися ділянками Мугань, Деман і Едди-Евляр в Азербайджані. Навзамін отримав пагорб Сигиртепе – для військових цілей.

Також до Ірану відійшов берег річки Аракс із фортецею Аббасабад і селище Хісар у Туркменистані. А до СРСР – містечко Фірюза й навколишні землі.

4. Україна та Молдова обмінялися територіями 18 листопада 2001 року. У серпні 1999-го президенти Леонід Кучма й Петру Лучинський підписали угоду про кордон між країнами. В ній був додатковий протокол. Йшлося про передачу у власність України 7,7 км автомобільної дороги Одеса – Рені поблизу села Паланка Штефан-­Водського району Молдови. Натомість Кишинів отримав 480 м берега річки Дунай біля села Джурджулешти. Воно межує з містом Рені на Одещині.

Україні ділянка дороги потрібна була, щоб мати прямий шлях до Бессарабії. Молдова, отримавши порт на Дунаї, стала морською державою. Збудували нафтотермінал і річковий порт.

5. Франція тричі обмінювалася територією із сусідніми державами у ХХI ст.

2001-го – з Андоррою. Кожна з країн віддала другій 1,5 га. Андоррі це дало змогу збудувати віадук, який з'єднав автомобільний тунель із французьким містом Л'Оспітале-пре-л'Андорр.

Наступного року французи віддали 587 кв. м Швейцарії неподалік міста Вірі. Це допомогло випрямити міждержавний кордон. Натомість отримали аналогічну площу поблизу Женеви.

У липні 2006 року Франція обмінялась 8 га землі з Люксембургом.

6. Індія та Бангладеш 2 серпня торік підписали угоду про обмін анклавами (територія, повністю оточена іншою державою. – Країна). Суперечка щодо цих земель тривала понад 300 років.

Індія передала Бангладеш анклави у штатах Ассам, Західна Бенгалія, Трипура і Мегхалая загальною площею 70 кв. км. Бангладеш відмовився від анклавів площею 28 кв. км.

"Анклави першого порядку не унікальні – їх у світі чимало. Менш поширені анклави другого порядку (розташовані всередині іншого анклаву. – Країна). Вони є, наприклад, у Європі. Між Бангладеш та Індією був єдиний анклав третього порядку – посеред анклаву, що теж оточений анклавом", – пише The Washington Post.

На обміняних землях живуть понад 50 тис. людей без громадянства. Бангладеш поповнив своє населення на 35 тис. осіб, а Індія – на 15 тис.

7. США отримали від Мексики 75 кв. км територій. Країни 13 разів обмінювалися ними. Вперше – 1970 року. Мексика передала 3,33 кв. км біля міста Ідальго, що межує зі штатом Техас. Американці будували там канал для управління повенями. Натомість США поступилися 8,81 км поблизу міста Ріо-Ріко, штат Техас, та островом Ведмедів на річці Ріо-Гранде.

Останній обмін відбувся 24 листопада 2009-го: Сполучені Штати віддали шість островів на Ріо-Гранде, а Мексика – три. Це допомогло вирівняти кордони.

Зараз ви читаєте новину «Молдова стала морською державою завдяки Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути