середа, 12 лютого 2020 12:14

Меганмарклити

"Так, я меганмарклю. Хоча це важко. Ти ніби біла ворона для декого. Не така, а значить – погана. Але краще бути такою, ніж…" – пише у Facebook киянка Яна Єфремова.

Використовує неологізм, що виник в англійській мові кілька тижнів тому. Означає готовність пожертвувати насадженими суспільством обставинами заради особистого комфорту. Походить від імені та прізвища Меган Маркл, герцогині Сассекської

Меган Маркл, 38 років, – американська актриса й фотомодель. Народилася в Лос-Анджелесі. Батько – режисер, нащадок короля Франції Філіпа IV Красивого і його дружини Анни, доньки київського князя Ярослава Мудрого. Мати – психотерапевт, афроамериканка, її предки були рабами на бавовняній плантації. Меган закінчила Північно-Західний університет у штаті Іллінойс. Знімалася в телесеріалах і кількох повнометражних фільмах. Була заміжня за режисером Тревором Енгельсоном.

2018-го вийшла заміж за Гаррі, внука королеви Великої Британії Єлизавети, герцога Сассекського. Він шостий у переліку спадкоємців трону. Перед цим прийняла британське підданство і хрестилася в англіканській церкві. Весілля відгуляли у Віндзорському замку, резиденції монархів. Запросили близько 600 гостей. Політиків не кликали. Наречена мала 5-метрову фату з ручною вишивкою й тіару, оздоблену 10 діамантами.

Автор: REUTERS
  Меган Маркл шукає агента для повернення в Голлівуд. Отримала пропозицію стати ведучою в реаліті-шоу. 8 січня 2020 року з чоловіком принцом Гаррі оголосили про намір відійти з королівської сім’ї
Меган Маркл шукає агента для повернення в Голлівуд. Отримала пропозицію стати ведучою в реаліті-шоу. 8 січня 2020 року з чоловіком принцом Гаррі оголосили про намір відійти з королівської сім’ї

Торік у пари народився син Арчі.

"Після багатомісячних роздумів і дискусій ми вирішили перейти до нової, прогресивнішої ролі нашого подружжя. Маємо намір відійти від королівської родини, зняти із себе обов'язки "старших" членів і працювати над тим, щоб стати фінансово незалежними, продовжуючи всебічно підтримувати Її Величність королеву", – таку заяву оприлюднили Гаррі й Меган в Instagram 6 січня. Розповіли, що житимуть у Великій Британії та Північній Америці, виховуватимуть сина за королівськими традиціями.

Востаннє подібне було 1936 року. Тоді король 41-літній Едуард VIII відмовився від трону заради шлюбу з акторкою Вол­ліс Сімпсон. Державу очолив його молодший брат Георг VI.

Повідомлення герцогів Сассекських в Instagram зібрало понад 1,8 млн вподобань.

Дієслово to Meghan Markle – "меганмарклити" – запропонував користувач Twitter Раян Картер. У дописі 10 січня так пояснив його значення:

"Цінувати себе і своє душевне здоров'я настільки, щоб залишити приміщення, ситуацію чи середовище, де ваше справжнє "я" не вітають і не цінують".

Навів приклад вживання:

– А де Раян?

– Він меганмарклнув.

Британська газета The Guardian перераховує випадки, коли вживання цього новослова доречне. Наприклад, у стосунках. Якщо колишній партнер, що ігнорував вас тижнями, раптом посеред ночі шле повідомлення: "Ти спиш?", вам потрібно меганмарклнути.

Правильно: "Я повністю відмеганмарклила свого колишнього вчора і більше ніколи не відповідатиму на його повідомлення".

Неправильно: "Я не меганмарклнула цього разу. Він не відповів на 30 моїх дзвінків. Але думаю, був зайнятий. Правда ж?"

"Британці меганмарклять, а ми даємо менделя" – статтю з таким заголовком опублікували на сайті "Йод.Медіа" 28 січня. Автор наводить дієслова, які утворив від прізвищ або цитат українських політиків.

Богданити – від прізвища керівника Офісу президента Андрія Богдана – демонстративно шепотіти на вухо, адже йому личить твоє кохання.

Янелохати – від фрази президента Володимира Зеленського "Я не лох", сказаної під час зустрічі з вояками на Донбасі, – наполягати на своєму, навіть коли немає аргументів.

Дати менделя – від Юлії Мендель, прессекретарки президента – те ж саме, що й дати джамали (співачка у відео в Instagram розповідала підписникам, що не зовсім розібралася з тим, як функціонує ця соцмережа. Після цього з'явився вираз "дати джамали" – не розібратися в чомусь. – Країна), тільки в державному секторі.

Супрунякати – від колишньої в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун – пояснювати загальновідомі речі, ніби вони не загальновідомі.

Вакарчукнути – від поп-співака, лідера партії "Голос" Святослава Вакарчука – зробити заяву так, щоб нічого не було зрозуміло, але її хотілося перепостити.

Говорити "єльчити" замість "меганмарклити" пропонує користувач сайту "Словотвір" Михай Ло. На ресурсі шукають українські відповідники для запозичених з інших мов термінів. Слово утворив від прізвища президента Росії Бориса Єльцина (1931–2007). У телевізійному зверненні в останній день 1999 року той заявив, що подає у відставку.

– Я втомився, я йду геть, – сказав.

Своїм наступником призначив Володимира Путіна, тоді 47-річного. Він досі очолює державу.

Пропозиція Михая Ло отримала один відгук – негативний.

Зараз ви читаєте новину «Меганмарклити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути