середа, 02 вересня 2020 17:51

Марш

Другий рік поспіль ветерани Збройних сил, добровольці, громадські активісти 24 серпня збираються в Києві на Марш Незалежності. Проводять його на противагу офіційним заходам.

– Військовий парад п'ять років був шаною українського народу до своєї армії, звітом влади за зроблене у сфері обороноздатності, – каже народний депутат, генерал-лейтенант 47-річний Михайло Забродський. – Другий рік поспіль влада відмовляється від звіту. Захист і армія перестають бути пріоритетом

Марш – організоване пересу­вання військ у колонах на машинах, бойовій техніці або в пішому порядку. До встановленого часу мають вийти у призначений район і бути в бойовій готовності. Також – мирний організований масовий хід для висловлювання солідарності, протесту, святкування. Слово походить від французького marche – "хода". В українську мову потрапило через польську, де marsz – "похід".

"Машерують добровольці" – пісня, написана восени 1914-го у Страбичеві, угорською – Мезетеребеш, на Закарпатті Українськими січовими стрільцями – вояками добровольчого легіону австро-угорської армії під час Першої світової війни. Співається на мелодію народної пісні "Ой зацвіла черемшина":

 

Машерують добровольці

Через Мезетеребеш,

Чи то військо, чи то банда –

Ані руш не розбереш.

Вояків привезли на Закарпаття після вишколу у Стрию. Стрілець Микола Угрин-Безгрішний пояснював: "По Страбичеві й Горонді ходили зразу в своїх одягах. Ріжні вони були, в деякій часті примітивні: перероблені сокільські однострої, січові й австрійські всяких красок. Загально виглядали, як звичайні, занедбані австрійські ополченці поза фронтом".

"Марш рівності" – акція на підтримку прав жінок і ЛГБТ проти дискримінації. У Києві організовує громадська організація "Київпрайд". Першу ходу 2012-го скасували через погрози. Наступні відбувалися під наглядом поліції. Цьогоріч провели онлайн.

Марш – музичний твір для супроводження синхронного пересування людей, переважно військових. Сформувався у XV ст., коли стройовий крок у війську став обов'язковим. Стройовий марш виконують на урочистостях. Похідний – на стройових і святкових ходах. Зустрічний – під час зустрічі та супроводу прапора, керівників. Траурний або поховальний – на похоронах і покладаннях вінків.

Весільний марш в останній рік життя створив німецький композитор Фелікс Мендельсон (1809–1847). Мелодія стала популярною, коли пролунала на вінчанні британської принцеси Вікторії та прусського кронпринца Фрідріха 25 січня 1858-го.

Сайт "Словотвір", де шукають українські відповідники словам іншомовного походження, пропонує синоніми до слова "марш": хода, похід, рух, руша. Для "маршу" як музичного твору: кроківка, хода, ритмівка.

Марш – похила частина сходів. За українськими стандартами, в марші має бути не менш як три і не більш як 18 сходинок.

Марші, також приморські луки – низовинні смуги морського узбережжя, які затоплюються під час найвищих припливів або нагонів морської води. Осушені ділянки маршів називають польдерами. У тропіках поширені мангрові ліси, які розвиваються в зоні припливів на мулуватому ґрунті. Корені дерев виступають із води, а між ними накопичуються рослинні рештки. Розкладаючись, утворюють чорний намул, збагачений сірководнем.

Марш, Мар, Мерс – англійські прізвища. Походять від англосаксонського mersc – "болото". Так називали жителів болотистої місцевості. Перша згадка 1194 року – про Годара де ла Мерса з Сомерсета, придворного короля Річарда І Левове Серце (1157–1199).

Найвідоміші носії: 57-річний Джеймс Марш – британський кінорежисер, Джордж Перкінс Марш (1801–1882) – американський дипломат, Найо Марш (1895–1982) – новозеландська письменниця. Стенлі Марш – один із головних персонажів американського сатиричного мультсеріалу "Південний парк".

"Тогді ну військо муштровати,

Учить мушкетний артикул,

Вперед як ногу викидати,

Ушкварить як

на калавур.

Коли пішком – то марш шульгою,

Коли верхом – гляди ж, правою,

Щоб шкапа скочила вперед.

Такеє ратнеє фиглярство

Було у них за регулярство,

І все Енеєві во вред", –

Іван Котляревський (1769–1838), "Енеїда"

Зараз ви читаєте новину «Марш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути