Ексклюзиви
четвер, 14 жовтня 2010 13:27

Коли відбудуться наступні парламентські та президентські вибори?

8 жовтня Віктор Янукович заявив: хоче, щоб наступні вибори президента і парламенту відбулися в один рік, із можливою проміжком у шість місяців. Згідно з відновленою Конституцією 1996-го, вибори глави держави припадають на 2015-й. Аби припасувати до цієї дати парламентські, треба змінити низку законів про вибори і продовжити термін повноважень нинішньої Верховної Ради.


Сергій ТАРАН, 40 років, голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій:


Березень 2011

Чергові вибори до парламенту відбулися 2006 року, отже, це логічна дата для нових виборів. Вона була б дуже вигідною опозиції, бо в суспільстві наростає роздратування новою владою. До того ж, вибори зняли б проблему "тушок". Адже нинішній парламент не відповідає волевиявленню виборців - люди голосували за депутатів, які представляли одну політичну силу, а вони перейшли до іншої.

З моральної точки зору, правильно було б удосконалити Конституцію й оголосити цього ж року й президентські вибори - ширші повноваження Янукович отримав не рішенням парламенту чи виборців. Після цього не виникало б запитань щодо легітимності тих чи інших людей при владі. Але на таке навряд чи хтось піде.

ВИНОС:

Із моральної точки зору, правильно було б оголосити й президентські вибори


Жовтень 2012

2007 року були позачергові парламентські вибори - нові можна проводити відштовхуючись від цієї дати. Влада, у такому випадку, могла б трохи зняти негатив, що накопичиться за перший рік її правління. Також цим можна було б "розрахуватися" з перебіжчиками, які 2011-го у Верховній Раді проголосували б за перенесення дати виборів і утрималися б у парламенті ще на рік.

Вибори після Євро-2012 було б вигідними й для опозиції. До України відкриється справжнє паломництво іноземних журналістів. Їх цікавитимуть не лише стадіони, а й ситуація з порушенням прав громадян, свободою слова.


Осінь 2014

Очевидно, Янукович тримає в голові цю дату для проведення парламентських виборів. На неї й натякав. По суті, це і прихований, і публічний хабар депутатам у вигляді продовження їхніх повноважень у тому разі, якщо підтримають ініційовані ним конституційні зміни. Доведеться протягнути пакет конституційних голосувань у Верховній Раді й трьома сотнями голосів затвердити його - тоді дата буде формально виправданою. Якщо ж спробують зробити це, вносячи зміни до закону про вибори або указом президента - що теж можливо - виглядатимуть смішно.


Лютий-березень 2015

Згідно з відновленою Конституцією 1996-го, вибори нового президента припадають саме на цей термін. Є думка, що Янукович наслідує російську модель управління, а там вибори президента відбуваються через півроку після виборів до Держдуми. Але ж Янукович не має такої підтримки по всій країні - російська схема за таких умов працювати на може.


Дострокові вибори

Якщо Янукович перестане контролювати парламент, то може оголосити дострокові вибори. Можливо, повернеться до напівмажоритарної - напівпропорційної системи, а то й до повністю мажоритарної. За нинішніх правил гри, він не зможе гарантувати собі більшість у Верховній Раді. Втратити над нею контроль можна буде, розсварившись із колегами по Партії регіонів. Якщо, наприклад, призначить уряд, виходячи винятково з власних інтересів, а не Ахметова, Клюєва чи старих "регіоналів" - Азарова, Рибака. Для олігархів, які зараз контролюють голоси в парламенті, найстрашніші два режими - відкритої демократії та авторитарний. Україна має шанс опинитися в ситуації тотальної консолідації влади. Отже, декому, можливо, доведеться переглянути свої симпатії.

ВИНОС

Для олігархів, які зараз контролюють голоси в парламенті, найстрашніші два режими - відкритої демократії та авторитарний


Суспільство

Бунту не буде. Мирні революції переважно відбуваються під час президентських виборів. До парламентських опозиції важко мобілізуватися - дуже багато конкуруючих сил, значно складніше донести до людей основне повідомлення. Для цього потрібні ще й зовнішні приводи - яка-небудь резонансна справа. Свого часу вбивство Ґонґадзе стало репетицією помаранчевої революції.

Людям пояснюватимуть відстрочку виборів звично: потрібна стабільність, набридли вибори, все це забирає гроші - взагалі, мовляв, народ втомився від демократії. Крім того, когось найбільш одіозного відправлять у відставку.


Опозиція

Близько 45 відсотків українських виборців розчаровані всіма політиками. Потужна опозиція може виникнути за таких умов: люди втомляться від влади і відчують ностальгію за попередньою - з образом Тимошенко пов'язано багато економічних проблем, українці мають це трохи забути. Також визріють нові опозиціонери, і отримають потужну фінансову підтримку. Скоріше за все, вона надійде від людей, яких усунуть від влади.

До 2015 року взагалі зміниться уявлення про те, хто опозиція, а хто - влада. У політику прийде інше покоління. Як 2004-2005-го "червоних директорів" змінили популісти - і змінилася Україна, так само поступово приходитимуть люди з набагато чіткішим європейський вибором, глобалізованіші, політично менш емоційні. Для них гостро не стоятиме вибір Європа-Росія, НАТО-анти-НАТО, вони будуть менш зациклені на ідеологіях.

Політикам із серйозними амбіціями не треба добиватися прихильності всіх виборців. Достатньо захопити 10 відсотків інтелектуальної еліти. 2015-го рішення прийматимуть саме вони. Але політичної сили, яка могла б завоювати їхні симпатії, в Україні поки що немає.

Зараз ви читаєте новину «Коли відбудуться наступні парламентські та президентські вибори?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути