середа, 10 серпня 2011 10:46

"Кінець буде дуже скоро, вони самі вирили собі яму"

 

Політики та суспільні діячі пояснюють можливі причини й наслідки мовчанки президента щодо взяття Юлії Тимошенко під варту

Віталій КАПРАНОВ, 44 роки, видавець:

– Із нормальної точки зору глава держави мав би висловити свою позицію з такої резонансної справи. Але наш президент думає не про свій авторитет, а про рейтинг. Поки що йому нічого сказати, бо будь­яке пояснення спрацює проти нього. Єдиний коментар він зробить, коли все владнається саме по собі: мовляв, правосуддя восторжествувало, у нас демократична країна.

Антін МУХАРСЬКИЙ, 42 роки, актор, ­шоумен:

– Команда Януковича поки що дивиться на реакцію українців і світу. Якщо з'явиться загроза міжнародної економічної ізоляції чи політичних наслідків – тоді почнуть трошки гребти лапками. Якщо народ підніметься – зроблять якісь висновки. Зараз Янукович грає в пацанські ігри, роблячи вигляд, що він "нє прі дєлах". Гадаю, така карта була розіграна свідомо, коли Тимошенко заарештовували у п'ятницю по обіді у сезон відпусток. Народ оздоровлює дітей, збирає помідори, вирощує кавуни. Таку ж тактику замовчування і нереагування влада використала й у випадку з Юрієм Луценком. Спершу – суспільне обурення, потім усім це набридло, а екс­міністр сидить уже вісім місяців. Це "гра на ізмор".

Але з Тимошенко випадок інший. Вона обрала правильну тактику, адже не можна підігравати політиці подвійних стандартів. Не можна діяти за законом із людьми, які творять беззаконня. Юля знову набере рейтинг. Можливо, вона сама провокувала владу, щоб її посадили, бо в нас люблять скривджених. Тому куди не кинь – Янукович у страшній халепі.

Дмитро КОРЧИНСЬКИЙ, 47 років, політик та письменник:

– Як показує практика, ця влада схильна робити не те, що їй вигідно, а те, що їй хочеться. Зрештою, можуть собі дозволити. Але цього разу вони саме зробили те, чого весь час прагнули, хоча цей арешт їм абсолютно невигідний. І пояснити його логічно, розумними словами, неможливо. Ну, справді, що Янукович може сказати? Тож доводиться мовчати.

Я думаю, сам Янукович процесом не керує, але рішення такого роду ухвалює саме він, особисто. Або, принаймні, з ним такі рішення узгоджують.

Борис БЕСПАЛИЙ, 58 років, колишній ­народний депутат:

– Хоч би що Янукович зараз сказав, усе буде використане проти нього. Одразу обрушиться лавина звинувачень. А на реакцію Заходу президент реагувати не зобов'язаний. Це справа Міністрества закордонних справ.

Ксенія ЛЯПІНА, 47 років, народний ­депутат від "Нашої України":

– У мене таке враження, що арешт Ти­мошенко – це експеримент над країною. Янукович очікує, якою буде суспільна реакція в найближчі дні. Тоді зробить якусь заяву. Хоча це невдалий для влади експеримент.

Зовнішня реакція виявилася значно бурхливішою, ніж внутрішня. Але я переконана, що до Дня Незалежності будуть організовані масові акції радикально налаштованих груп. Тому Януковичу треба терміново припиняти цю гру в мовчанку, бо він може домовчатися. Справа проти Тимошенко переросла в справу проти країни. Можна очікувати жорстких санкцій від Євросоюзу.

Лесь ПОДЕРВ'ЯНСЬКИЙ, 58 років, ­художник, драматург:

– Я думаю, що він уже сам не радий цій пурзі, що вони заварили. Уже тепер пізно щось робити, вони загнали себе в глухий кут. Це як гра в шахи, коли кожен твій крок тільки погіршує позицію. Якщо не робити кроків – уже погано, а якщо їх робити, то ще гірше. Бо не треба бути дебілом. Вони жбурнули каменюку в гніздо шершнів.

А український народ уже давно скучив за такими подіями, вже сім років нічого такого не відбувалося. У людей на Майдані в очах світиться така махновська радість: "От, нарешті!" Народ скучив за бузою. Не треба було кидать каменюку.

Не думаю, що таким чином вони відволікають увагу від чогось важливого, бо нема від чого насправді. Якщо в народу раніше були причини бунтувати, але не було приводу, то тепер є і привід, і причини. Кінець буде дуже скоро, вони самі вирили собі яму. Їм навіть нічого особливо більше не треба робити, все само собою завалиться. Я не Кассандра, але мені так здається.

Зараз ви читаєте новину «"Кінець буде дуже скоро, вони самі вирили собі яму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути