четвер, 16 лютого 2017 11:17

Хвиля снігу скинула в ущелину шість локомотивів і п'ятнадцять пасажирських вагонів

Вісім найбільших лавин за останні 100 років

1. 8 січня 2017 року в Італії в гірському районі Абруццо зійшла лавина. Її спровокував п'ятибальний землетрус і дощі. Під снігом опинився готель Rigopiano. Його дах завалився. Під час сходження снігу в ньому було 40 людей. Вдалося врятувати 11. Решта загинули через переохолодження

1У ніч на 1 березня 1910 року з перевалу Каскадних гір у США зійшов багатотонний сніговий вал на залізничну станцію неподалік містечка Веллінгтон. Він скинув в ущелину шість локомотивів і 15 пасажирських вагонів. 22 людини врятували, 96 – загинули.

Пасажирський потяг рухався з Ванкувера в Сіетл. Через сильні бурі та снігопад 23 лютого він зупинився на перевалі недалеко від станції. Шість днів люди жили у вагонах на схилі гірського хребта.

– Перед сходом лавини над нами бушувала гроза. Раз у раз спалахувала блискавка, гупав грім, і вітер завивав. Раптом почувся глухий гуркіт. Сонні люди відчули, як поїзд підхопила і кудись потягла невідома сила, – згадував один із вцілілих пасажирів Чарльз Ендрюс.

Автор: handelsblatt.com
  Потрощені автомобілі та зруйновані будинки у австрійському селищі Гальтюр біля Альп. Після перепаду температур 23 лютого 1999 року снігова лавина зійшла з гір. За три хвилини снігового сходження загинула 31 людина
Потрощені автомобілі та зруйновані будинки у австрійському селищі Гальтюр біля Альп. Після перепаду температур 23 лютого 1999 року снігова лавина зійшла з гір. За три хвилини снігового сходження загинула 31 людина

2. Під час Першої світової війни 16 грудня 1916 року під снігом загинули майже 6 тис. солдатів. Сталося це на австрійсько-італійському фронті, лінія якого проходила через Альпи.

Альпініст і лижник Матіас Здарскій вчив німецьких солдат катання на лижах та альпінізму. Коли бійці опинилися під снігом, його із загоном рятувальників відправили на пошуки.

"Ми прийшли до місця трагедії. Я підбіг до краю лавинного логу. Але не встиг зробити і трьох стрибків, як щось закрило сонце. Зверху спускалося страшне чорно-біле плямисте чудовисько. Мене потягло в безодню. Здавалося, я позбувся і рук, і ніг. Сніг тиснув на тіло все сильніше, рот був забитий льодом, очі наче виходили з орбіт. Відчував тоді одне бажання – якнайскоріше відправитися в кращий світ", – писав Матіас Здарскій.

Він вижив. Лікарі виявили у нього вісімдесят переломів кісток.

3. Уночі 9 лютого 1945 року лавина накрила сахалінське селище Медвежка Середня в СРСР. За три доби пошуків з-під снігу витягли 233 жителів. 131 людина загинула. Серед них було 76 дітей.

– Жодного будинку в селищі не було видно, суцільний сніг. Усюди працювали люди, пробивали ломами, кайлами і кирками шурфи, рили тунелі. Ними намагалися добратися до постраждалих, – згадує Микола Гусаков із сусіднього селища. – Наступного дня на допомогу прибули прикордонники, солдати й рятувальний загін. Товщина завалу сягала 20 метрів. Під ним потонули навіть двоповерхові будинки.

Радянська влада засекретила інформацію про сходження лавини. Вцілілих переселили в інші селища. Лише 1996-го опублікували повний список жертв.

4. Серія снігових лавин прокотилася австрійськими, італійськими та швейцарськими Альпами 20 січня 1951 року. У грудні 1950-го в горах було дуже мало снігу. Але вже в січні почалися сильні хуртовини з "крупою", мокрий сніг. Весь масив опадів пішов на міста біля підніжжя й гірські курорти Давос, Церматт та Ароза. Загинули 245 людей. Понад 45 тис. кілька тижнів були відрізані від електрики та зв'язку.

Швейцарське селище Вальс зникло під снігом. Коли прийшла лавина, Йоханн Лутц був на даху будинку. Скидав сніг, щоб не обвалилася покрівля.

– Я врятувався завдяки збігу обставин, – згадував ­Йоханн. – Доки був нагорі, одна за одною пронеслися кілька лавин. Я вчепився у дах. Міцно тримався, щоб мене не віднесло в долину. Коли спустився на землю, побачив мертвих дружину і 2-річного сина. Їх засипало снігом, який увірвався до будинку через вікна та двері.

5. Австрійське селище Блонс двічі протягом дня – вранці та ввечері – постраждало від лавин 11 січня 1954 року. Із 376 мешканців 111 накрило снігом. Понад 300 шахтарів засипало у місцевій шахті Лідук.

– Після сніданку ми з батьком і братом пішли у сарай. Раптом почули страшний гуркіт. Батько й брат умить зникли під снігом. Я дивом залишився на поверхні. Лавина повністю знесла будівлю. Поранені та вцілілі збиралися в будинку вчителя. Увечері друга лавина дісталася й туди. Мене накрило снігом та уламками меблів. Я кричав і мене почули, – розповідає Зігфрід Джені. Тоді йому було 19 років.

Буря заблокувала всі комунікації із селищем. Перші рятувальники дісталися у Блонс 13 січня. Живими дістали 31 людину, 47 – загинули.

6. Увечері 10 січня 1962-го в Перу на вершині вулкана Уаскаран відколовся ­сніжно-льодовий карниз. Обважнілий і підтоплений сонцем, полетів донизу. Менш ніж за 7 хв. глиба льоду завширшки 1 км знищила містечко Ранаірка. Загинули майже 4 тис. людей.

Головний інженер електро­станції Рікардо Олівера повертався додому. Почувши страшний гул, схопив двох дівчат дошкільного віку на дитячому майданчику і побіг ховатися в церкву неподалік.

– Дівчаток вирвало у мене з рук чи то вітром, чи то стіною бруду. Кругом падали електричні дроти, але якимось чином я звільнився, – згадував Рікардо. – Коли прийшов до тями, побачив лід і бруд. Церква й інші будівлі зникли. Всі жителі були мертві. Стояла абсолютна тиша. Розридався, коли зрозумів, що моя дружина, діти і батьки поховані під уламками.

7. У лютому 1965 року в селищі Кемп-Ледюк на півночі Канади з гори Грендюк зійшла снігова лавина. На той час у ньому перебували 154 людини – гірники, механіки, теслі, лікар і радист із шахти, що видобувала мідну руду. Вбило 70 осіб.

8. За 3 хв. у австрійському курорті Гальтюр загинула 31 людина. 23 лютого 1999 року з гір зійшла 300-метрова снігова лавина. Тисячі гостей і мешканців гірськолижного курорту на кілька днів були заблоковані в долині Пацнаун. Дороги туди засипав 10-метровий шар снігу, а лінії електропередач були пошкоджені.

Перед цим кілька днів тривали снігопади. Коли з'явилося сонце, свіжий сніг почав танути і сповзати вниз. Одна за одною в долину сходили лавини. Швидкість деяких сягала 400 км/год.

Зараз ви читаєте новину «Хвиля снігу скинула в ущелину шість локомотивів і п'ятнадцять пасажирських вагонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути