четвер, 07 жовтня 2021 09:43

"Громада має тиснути на владу"

Майже добу стояли в живій черзі батьки в Івано-Франківську перед місцевим центром надання адміністративних послуг. Хотіли записати дітей у новий дитячий садок "Джерельце". Реєстрація почалася 23 вересня. Але збиралися біля будівлі вже зранку 22 числа. Відео опублікував у фейсбуку місцевий житель Віталій Світлик.

Мер міста Руслан Марцінків заявляв, що люди мали змогу стати в електронну чергу

  Павло ФЕДОРІВ, 29 років, урбаніст
Павло ФЕДОРІВ, 29 років, урбаніст

Це КРИТИЧНИЙ ДЕФІЦИТ СОЦІАЛЬНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ. В останні роки її не зводять. І це не тільки помилковий пріоритет міської влади – коли витрачають кошти на фонтани чи бруківку. Є інша причина – в міських бюджетах часто цих грошей немає. Раніше були компенсатори – пайова участь у розбудові інфраструктури, яку платив забудовник. 2019-го це скасували.

Більшість соціальної інфраструктури звели в радянські часи. Нині ЗАБУДОВНИКИ ДУМАЮТЬ ПРО ПРИБУТКОВІСТЬ своїх проєктів. А міста не вкладаються, бо це досить дорого й не завжди зрозумілі реальні потреби. Відбувається КОМЕРЦІАЛІЗАЦІЯ всієї сфери. З одного боку, з'являються приватні садки та школи, в яких батьки змушені платити. У державних також є додаткові платежі, щоб влаштувати дітей. Набагато гірше, що ЯКІСТЬ ПОСЛУГКРИТИЧНО ПАДАЄ. Буває по вісім перших класів, бо на багато будинків залишилася одна школа. Дітям не можуть організувати адекватний процес навчання.

ГРОМАДА МАЄ ТИСНУТИ НА ВЛАДУ

Зараз ви читаєте новину «"Громада має тиснути на владу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути