субота, 30 грудня 2023 05:30

У пожежі в театрі загинули майже 600 людей

У пожежі в театрі загинули майже 600 людей
"Театр ірокезів" перед пожежею / Wikipedia

30 грудня 1903-го в пожежі в "Театрі ірокезів" в Чикаго загинули близько 600 людей. Це найбільш смертоносна пожежа в театрі в історії Америки. Причиною більшості смертей стали заблоковані пожежні виходи.

"Театр ірокезів" був розкішний і вважався пожежобезпечним під час його відкриття 1903 року. Комісар із будівництва міста Джордж Вільямс і пожежний інспектор Ед Лафлін оглянули театр в листопаді 1903-го і заявили, що він поза сумнівами пожежобезпечний. Вони також відзначили 30 виходів. Тоді редактор журналу Fireproof теж перевірив театр і написав різку статтю про його пожежну небезпеку, вказавши, що там багато дерев'яної обробки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У пожежі в театрі згоріли близько 300 людей

Під час ранкового спектаклю 30 грудня був аншлаг. 27 із 30 виходів були замкнені. Крім того, режисер вийшов на сцену, щоб подивитися виставу з 2 тис. глядачів. Інші працівники сцени покинули театр і пішли випити. Оператор прожектора першим помітив, що одна з лампочок, схоже, запалила щось за лаштунками. Захаращений простір там був заповнений дерев'яним реквізитом для сцени і промасленими ганчірками.

Коли актори дізналися про пожежу, побігли за куліси. Актор Едді Фой спробував заспокоїти публіку, але паніка вже почалася. Незабаром світло згасло і почалася тиснява при виходах. Перетяг між дверима допоміг вогню розгорітися.

Підлітки, які працювали в театрі, втекли, забувши відкрити замкнені двері аварійних виходів. Кілька дверей, які вдалося виламати, були на висоті 1,2 м над тротуаром, що уповільнювало вихід. Більшість із 591 загиблого сиділи на балконах. Не було пожежних сходів, які могли б їм допомогти. Деякі ризикували і стрибали. Деякі були збиті з ніг тими, хто стрибав з гори. У підсумку їх витягнули живими з-під обгорілих жертв.

Зараз ви читаєте новину «У пожежі в театрі загинули майже 600 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути