середа, 01 квітня 2020 19:52

Драбина

"Крістіане, принеси драбину", – написано в титрах під час звернення президента 42-річного Володимира Зеленського 16 березня на телеканалі ICTV. Глава держави розповідав, як повернутися додому українцям, які під час пандемії коронавірусу Covid-19 опинилися за кордоном. Також на екрані показали фрази: "Це я вбила Еріку", "Белла Осмаловська", "Чому надруковано? Чому не від руки?"

Киянин Євген Галковський виклав у Facebook скриншоти виступу президента. "Щось пішло не так", – прокоментував. Наступного дня керівництво каналу перепросило за помилку. Пояснили, що стався технічний збій і на трансляцію вивели титри телесеріалу

Драбина – пристрій із двох по­здовжніх жердин, частин мотузки тощо, скріплених рядом поперечок. Використовують для підняття або спуску куди-небудь. Драбини можуть бути з мотузок, також у вигляді вертикального ряду скоб у стіні.

Перше зображення такого пристрою знайшли в печері біля іспанської Валенсії. На стіні видряпано двох оголених людей, які лізуть із кошиками драбиною, ймовірно, зв'язаною із трави. Картинці близько 10 тис. років.

 

Слово походить від праслов'янського drabь, drabina. Споріднене з середньоверхньонімецьким trappe – "сходи", англійським trap – "пастка", верхньолужицьким draby – "лахміття", литовським dаrbas – "робота". Серед слов'янських мов є в білоруській – "драбіны", польській – drabina. Зате відсутнє в російській – там говорять "стремянка" або "лестница", чеській – zebrik, сербській – "мердевине".

В "Енеїді" Івана Котляревського (1769–1838) – першому літературному творі, написаному сучасною українською мовою, йдеться:

Огні через стіну шпурляли,

До стін драбини приставляли

І хмари напустили стріл.

Еней, на город руки знявши,

Латина в зраді укорявши,

Кричить: "Латин вина злих діл!"

Академічний тлумачний словник української мови подає й інші значення слова "драбина":

1. Бокова частина воза або саней, зроблена з поздовжніх і поперечних жердин.

2. Скріплені поздовжні й поперечні жердини, які використовують для спорудження ясел-годівниць для тварин.

3. Послідовне розміщення по висхідній лінії від нижчого до вищого – предметів, осіб, чинів тощо.

4. У значенні прислівника "драбиною" – нерівно, уступами.

"Йшов по драбині, а впав з лєсніци", – кажуть про людину, яка спілкується суржиком або часто перескакує з однієї мови на іншу.

У романі Володимира Дрозда (1939–2003) "Листя землі", частково написаному поліською говіркою, йдеться: "І розвіявся пороховий дим наді мною, небо відчинилось, і опустилася з неба дерев'яна лєсніца, на штурмову схожа. Забрався я по тій лєсніці на небо, а на небі, як у нас на Сиволозьких лугах за Невклею, рівно і м'яко, ідеш – і йти хочеться. Тольки сонця не видать, бо сонце десь унизу вогняним колесом котиться, а на самім небі і день не день, і ніч не ніч".

Драбина, яка веде в небо, приснилася Якову, герою Старого Заповіту. На ній став Бог і промовив:

– Я Господь, Бог Авраама, батька твого, і Бог Ісака. Земля, на якій ти лежиш, Я дам її тобі та нащадкам твоїм. І буде потомство твоє, немов порох землі. І поширишся ти на захід, і на схід, і на північ, і на південь. І благословляться в тобі та в нащадках твоїх всі племена землі. І ось Я з тобою, і буду тебе пильнувати скрізь, куди підеш, і верну тебе до цієї землі, бо Я не покину тебе, аж поки не вчиню, що Я сказав був тобі.

Сон Якова став популярним сюжетом в образотворчому мистецтві.

Драбиною Якова називають фізичний експеримент, в якому електрична дуга, запалена між двома електродами, підіймається вгору за рахунок власного тепла, на вершині гасне, а біля основи системи електродів запалюється нова дуга. Так називають і старовинну мексиканську іграшку, побудовану на зоровій ілюзії, – здається, наче дерев'яний брусок спускається драбиною. Таку ж назву отримав американський трилер режисера Едріана Лайна 1990 року.

"Драбина" – міжнародний фестиваль недержавного, незалежного й аматорського театру, що його проводили у Львові протягом 2004–2011 років. Організатором була однойменна молодіжна громадська організація. Влаштовували конкурс дитячих театрів "Драбинка" і літературні читання "Пожежна драбина". Про новини фестивалю інформував нерегулярний часопис "Щаблі".

"Драбина" – вдала назва для фестивалю, – пише 2006 року студентська газета "Ярослов". – Учасників можна помістити на різні щаблі, відповідно до їхньої підготовки, і лише від них самих залежало, на яку висоту їм вдалося піднятись".

Stairway to Heaven – "Драбина в небо" – пісня британського рок-гурту Led Zeppelin. Уперше видано в альбомі Led Zeppelin IV наприкінці 1971 року. 1994-го включено до 500 пісень Залу слави рок-н-ролу в Клівленді, США. В укладеному 2011-го американським журналом Rolling Stone переліку найвидатніших пісень в історії музики посідає 31-ше місце.

– Моя рука раптом почала записувати слова: "Є леді, яка впевнена: все золото, що блищить, і вона купить драбину в небо", – згадує вокаліст гурту Роберт Плант, зараз йому 71 рік. – Якийсь час я сидів і дивився на це, а потім ледь не підстрибнув на стільці. Залежно від того, який сьогодні день, я дотепер можу пояснювати значення пісні по-різному.

Зараз ви читаєте новину «Драбина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути