Ексклюзиви
вівторок, 15 березня 2022 14:16

Дорога росіянам за кордон практично закрита

Вісім компаній, які завдадуть найбільше шкоди Росії

12 березня Євросоюз частково відключив Росію від міжнародної платіжної системи SWIFT через вторгнення в Україну.

Експерти називають відключення Росії від SWIFT одним із найсильніших важелів у санкційному арсеналі США та Заходу.

До цього часу від SWIFT відключали банки Ірану та Північної Кореї

  Люди стоять у черзі по каву в Москві. Швейцарська компанія Nestle оголосила, що припиняє постачання кави та товарів під брендом Nespresso до Росії через її війну в Україні.  11 березня 2022 року
Люди стоять у черзі по каву в Москві. Швейцарська компанія Nestle оголосила, що припиняє постачання кави та товарів під брендом Nespresso до Росії через її війну в Україні. 11 березня 2022 року

1. Одна з найбільших нафтогазових компаній у світі Shell повністю йде з ринку Росії. Відмовляється від закупівлі російських нафти та газу, закриває у РФ свої заправки. Їх майже 400. Зупиняє продаж авіаційного пального, мастильних матеріалів.

Весь прибуток від перероб­леної російської нафти, яку компанія закупила за перші тижні російсько-української війни, передадуть до спеціального фонду для допомоги українцям.

Про поступову відмову від російських нафти та газу заявили країни Євросоюзу та США. Шукають альтернативні джерела пального.

2. Із Росії йде американський авіаційний гігант Boeing. Авіакомпанія "Аерофлот" використовувала їхні пасажирські літаки 737 та 777.

Компанія розриває усі зв'язки з Москвою. А саме – припиняє надання запчастин, технічних обслуговування та підтримки російських авіакомпаній.

Слідом за Boeing співпрацю з РФ припинила потужна європейська авіакомпанія Airbus.

Російська фінансова система буде відрізана від світу

Без підтримки іноземних компаній дорога росіянам за кордон практично закрита. Літаки з російською реєстрацією не мають доступу до повітряного простору 38 країн.

3. З російського ринку йде американська корпорація Apple, що спеціалізується на виробництві одних із найбільш популярних у світі смартфонів, комп'ютерної техніки та операційних систем.

– Ми не можемо бути осторонь подій в Україні, тому вживаємо відповідних заходів, – каже гендиректор компанії Тім Кук, 61 рік. – Призупинили всі продажі продукції в Росії та весь експорт у наш канал збуту. Усі наші сервіси тепер теж обмежені для російських користувачів. Разом із тим компанія допоможе своїй команді в Україні. Підтримуємо гуманітарні зусилля, надаємо допомогу для розв'язання проблеми біженців.

Співпрацю з Росією також припиняє найбільший конкурент Apple – компанія Samsung. Вона є провідним продавцем смартфонів та побутової техніки в РФ з часткою ринку трохи більш як 30%.

Окрім продажу техніки, вказані компанії заблокували дію своїх платіжних систем Apple Pay та Samsung Pay.

4. Техногігант Microsoft тимчасово не продаватиме своєї продукції і не надаватиме будь-яких послуг у РФ.

– Ми підтримуємо Україну в заклику до відновлення миру, поваги до суверенітету та захисту її народу, – кажуть у компанії.

Також платформа Microsoft Start, включаючи MSN.com, заблокувала контент Russia Today і Sputnik, які фінансує російський уряд. Видаляє їхні новини зі свого магазину Windows і знижує рейтинг цих сайтів у пошуковій системі Bing.

Натомість підрозділ Microsoft Threat Intelligence Center (MSTIC) допомагає українському уряду виявляти кібератаки проти цифрової інфраструктури України та захищатися від них.

Разом із Microsoft від спів­праці з Росією відмовилися компанії зі створення програмного забезпечення Oracle та SAP. Вони здебільшого обслуговували мережі офісів. Після їх виходу значно зріс попит на російські платформи, однак ті в рази збільшили ціни на свої послуги.

5. Найбільші платіжні системи світу Visa, Mastercard та PayPal припинили операції на території Росії. Всі їхні картки, отримані росіянами у своїй країні або поза її межами, більше не діють.

– Ми змушені так чинити після безпідставного вторгнення Росії в Україну та неприйнят­них подій, свідками яких ми стали, – заявив Ел Келлі, голова та головний виконавчий директор Visa Inc. – Нам шкода наших колег, клієнтів, партнерів та власників карток, які ми обслуговуємо в Росії. Але ця війна й загроза миру вимагають, щоб ми діяли відповідно до наших цінностей.

Росіяни можуть користуватися картками вітчизняної системи "Мир". Однак їх визнають лише сім країн: Туреччина, В'єтнам, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан. Таким чином російська фінансова система буде відрізана від зовнішнього світу. Натомість Центральний банк Росії радить росіянам частіше користуватися готівкою.

Спустошили магазини. Билися за товар

6. Німецький автомобільний гігант VW Group зупиняє виробництво автівок у РФ, а також експорт своїх моделей до цієї країни. Серед них Volkswagen, Audi, Porsche та Škoda.

VW – найбільший виробник авто в Європі. У Росії теж має власні заводи в місті Калуга, що в 160 км від Москви, та Нижньому Новгороді, що за 420 км від російської столиці. Обидва закривають.

Про паузу в роботі в РФ також заявили автомобільні компанії Mercedes-Benz, Jaguar, Land Rover, BMW, Citroen, General Motors, Honda, Mazda, Ford, Nissan, Toyota, Volvo та Hyundai.

Якщо російський виробник АвтоВАЗ залишиться без імпортних запчастин та технологій, то зможе випускати лише стару модель "Нива", кажуть автоексперти РФ.

– Ми ризикуємо опинитися в автомобільному минулому – нові моделі машин просто не надходитимуть у продаж, – пише російський журнал "За рулем". – Заводи почнуть оновлювати свої модельні лінійки з частотою АвтоВАЗів часів СРСР. Обмежуватися лише рестайлінгом тієї чи іншої глибини.

7. Іспанський роздрібний продавець одягу Inditex закрив 502 магазини та онлайн-продажі в Росії. Його бренди Zara, Bershka, Pull&Bear та Oysho вважають одними з найпопулярніших серед масових споживачів.

– У нинішніх обставинах Inditex не може гарантувати безперервність діяльності та комерційних умов у Російській Федерації та припиняє свою діяльність, – повідомили в компанії.

З ринку країни-окупанта також пішли виробники модного одягу та аксесуарів преміум-класу. Серед них: Nikе, Adidas, Puma, H&M, Marks&Spencer, Levi Strauss, Tommy Hilfiger, Calvin Klein та Warners, Valentino, Giorgio Armani, Prada, Swarovski, Hermes, Swatch Group, Louis Vuitton, Cartier, Gucci, Balenciaga та Yves Saint Lauren.

8. Призупиняє роботу в Росії шведська торгова група IKEA – одна з найбільших торговельних мереж із продажу меблів та товарів для дому.

– Руйнівна війна в Україні – це людська трагедія. Ми співпереживаємо та непокоїмося про мільйони постраждалих, – повідомляють у компанії.

Новина про припинення роботи IKEA викликала ажіотаж серед росіян. За пару днів вони повістю спустошили магазини. Навіть влаштовували бійки за товар.

Окрім Росії, компанія припиняє свою роботу в Білорусі, оскільки ця країна де-факто стала співучасником злочинних дій Кремля. Натомість Україні IKEA пожертвувала €20 млн гуманітарної допомоги біженцям.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «Дорога росіянам за кордон практично закрита». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути