середа, 10 травня 2017 18:57

Чорний список

Автор: Володимир Казаневський
 

Російського актора 43-річного Кирила Сафонова не впустили в Україну. 24 квітня він прилетів до Одеси. Прикордонники не дозволили йому вийти за межі аеропорту.

"Жаль, я люблю эту страну. Ну, значит, так нужно. Если кто будет пролетом в Одессе, можете найти меня в зале отлета как минимум до завтра", – написав актор у Facebook.

Сафонов їздив до окупованого Росією Криму в червні 2014 року. Через це потрапив у "чорний список" Служби безпеки України. Зараз у ньому 511 осіб – політики, артисти, журналісти, які підтримують загарбницьку політику сусідньої держави

Чорний список – перелік людей, яким із певної причини відмовлено у здобутті деяких привілеїв чи доступу. Додати до списку – означає заборонити працювати в конкретному середовищі або вилучити когось із певного соціального кола. Так описує цей термін Оксфордський словник 2011 року.

Перший чорний список уклав король Англії Карл II (1630–1685) після того, як 1660-го зійшов на трон. До переліку потрапили 58 суддів, які за 11 ­років до цього засудили його батька Карла І до смерті. 13 із них стратили, 25 ув'язнили, решті вдалося втекти.

2820 видатних громадян Великої Британії входили до списків нацистів, що містилися в "Чорній книзі". Після перемоги Німеччини у Другій світовій війні цих людей мали відправити в концентраційні табори. Перелік уклав функціонер СС Вальтер Шелленберг (1910–1952).

Голлівудський чорний список – перелік сценаристів, режисерів і акторів, яких запідозрили в комуністичних поглядах. Перший склали боси тамтешніх кіностудій 25 листопада 1947 року. В нього потрапили 10 сценаристів. ­Мусили давати свідчення Комісії з розслідування антиамериканської діяльності Конгресу США. Отримали по року тюремного ув'язнення. 22 червня 1950-го у Нью-Йорку з'явився памфлет Red Channels зі спис­ком із 151 особи. Їх назвали "червоними фашистами і їхніми симпатиками".

Список скасували 1960 року. Тоді Стенлі Кубрик і Отто Премінгер зняли фільми "Спартак" і "Вихід" за сценаріями Далтона Трамбо, який був у тому переліку.

В Європейському Союзі є два списки держав для видачі дозволів на відвідування континенту – чорний і білий. Громадяни країн із другого можуть відвідувати Євросоюз без віз. Сьогодні Україна – у чорному списку. Але може перейти до білого – уже в червні. До нас цей шлях подолали, наприклад, Грузія, Македонія. Є і протилежні випадки: Болівія була в білому списку, а тепер потрапила в чорний.

"Додати пацієнта до чорного списку" в країнах зі страховою медициною означає відмовити в лікуванні. Першим такі списки створило 1907 року Трансваальське медичне об'єднання в Південній Африці. Додавало до нього пацієнтів, якщо вони були нездатні сплатити лікування заздалегідь.

"Мене додали в такий список у всіх лікарнях штату, – пише 35-річний Роман Валощук у групі "Злий медик" у соцмережі "ВКонтакте". Переїхав до американського штату Міннесота 2012-го. – Я не зміг розплатитися за операцію на зубах. Вона тут коштує 15 тисяч доларів. Страховку по приїзду купив мінімальну, аби була. Півроку харчувався чим попало, економив на всьому. Зуби покришились. Згодом пояснили: доки не виплачу борги і пеню в 1100 доларів, лікуватися зможу тільки у клініці для бідних. А там тебе оглянуть – і відразу відпустять".

Функцію "чорний список" надають оператори мобільного зв'язку "Київстар" і "МТС-Україна". При внесенні до переліку певних номерів блокують дзвінки й текстові повідомлення на ваш телефон.

Чорні списки ІР-адрес, з яких надходять спам-­повідомлення, має кожна система електронної пошти. Таким чином оберігають поштову скриньку користувачів від зайвої інформації.

"Наша мета – спільними зусиллями допомогти одне одному у виявленні недобросовісних туристів, роботодавців, лікарів, шахраїв, держслужбовців, установ та водіїв", – йдеться в описі сайта "Чорний список України". Зараз на ньому близько 5 тис. скарг. Сайт щодня відвідують майже 100 тис. людей. Додавати скарги можуть усі зареєстровані користувачі.

29 осіб є в чорному списку Федерального бюро розслідувань США. Це – бойовики, які організували або скоїли теракти в країні. Очолює перелік 57-річний Абдул Рахман Ясін – один з організаторів атаки літаків на торговий центр у Нью-Йорку 11 вересня 2001-го. За інформацію про нього пропонують $5 млн.

27 присутніх у списку – мусульмани з Близького Сходу. Є дві жінки. Одна з них – темношкіра 65-річна Джоана Чесімард. 1973-го вона втекла з в'язниці. Сиділа там за пограбування банків і вбивство двох поліцейських.

"Чорний список видів" – перелік тварин і рослин, які зникли після 1600 року. Туди додають види, про існування яких протягом 50 років не було жодних достовірних свідчень. Зараз там – 844 види тварин і рослин. Зокрема тури, маврикійська качка, морська корова, а серед рослин – зозулині черевички, біле латаття, дволиста любка, сон-трава, купальниця, горицвіт весняний, валеріана.

– 1600 рік взятий, бо з того часу є наукові спостереження за тваринами природодослідників або мандрівників, – пояснює еколог Тарас Куксін, 43 роки. – Тобто ці види однозначно зафіксовані в живому стані. Але сьогодні можемо стверджувати, що вони більше не існують. "Чорний список видів" публікується в Червоній книзі на перших сторінках. Перелік поповнюється і не скорочується.

BlackList – американський телевізійний серіал. Виходить із 2013 року. Дотепер знято 62 серії. В центрі сюжету – ­колишній урядовий агент Реймонд Реддінгтон. Він був одним із найбільш розшукуваних ФБР утікачів. Але в один момент здався і почав співпрацювати з ними. Має перелік контактів злочинців з усього світу, який і використовує.

Чорний список найкращих сценаріїв – опитування, започатковане 2004 року американським критиком Франкліном Леонардом. Його видають у Голлівуді щороку в другу п'ятницю грудня. В укладанні беруть участь понад 250 студійних чиновників. Майже всі сценарії зі списку готові для зйомок. У ньому, зокрема, були фільми, які отримали "Оскар", – "Мільйонер із нетрів", "Операція "Арго", "Король говорить!", "Мисливець на лисиць", "Одержимість" і "Гра в імітацію".

Білий список – перелік суб'єктів, допущених до певного соціального кола чи до виконання певної роботи, пише оксфордський словник.

30 липня позаторік Міністерство культури України опублікувало білий список друзів України. В ньому – 34 особи з Росії, Європи і США. Зокрема, громадяни РФ: музиканти Андрій Макаревич, Юрій Шевчук, Земфіра, актори Лія Ахеджакова, Валентин Гафт, Олег Басилашвілі, Михайло Єфремов, письменники Борис Акунін, Віктор Шендерович, поет Орлуша, журналіст Артемій Троїцький. Також у переліку є американська актриса Міла Йовович, учасник групи Depeche Mode Мартін Гор, фронтмен Scorpions Клаус Майне, актори Арнольд Шварценеґґер і Тім Рот.

Анекдот

– Мамо, ти чого мене в чорний список кинула?

– Від тебе спам ішов!

– Який ще спам?

– Щось типу "поповни баланс", "мені нова куртка потрібна", "завтра на кіно грошей підкинь".

Зараз ви читаєте новину «Чорний список». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути