середа, 15 лютого 2012 18:58

"Армію використають для придушення протестів"

  Дмитро Саламатін - 11-й міністр оборони України і третій - без військового минулого. Без погонів оборонним відомством керували Валерій Шмаров з 1994 року по1996-й та Юрій Єхануров - 2007-го по 2009-й
Дмитро Саламатін - 11-й міністр оборони України і третій - без військового минулого. Без погонів оборонним відомством керували Валерій Шмаров з 1994 року по1996-й та Юрій Єхануров - 2007-го по 2009-й

Президент Віктор Янукович звільнив з посади міністра оборони Михайла Єжеля, 59 років. Натомість призначив 46-річного Дмитра Саламатіна. До цього він був народним депутатом від Партії регіонів, а останній рік очолював концерн "Укроборонпром", що розробляє, виготовляє та продає зброю. Яким міністром оборони буде Саламатін?

Микола СУНГУРОВСЬКИЙ, 60 років, директор з військових програм Центру Разумкова:

- Призначення Саламатіна мотивоване завданнями "зверху" і цілями "знизу". Перше -  забезпечити виборчу кампанію в парламент. Задля цього президент концентрує в своїх руках вплив на силові структури. Друге - замкнути на своєму оточенні всі фінансові потоки від експорту озброєнь і виконання оборонних замовлень. Тепер слід очікувати збільшення бюджетних видатків на реформування Збройних сил. У результаті відбудеться черговий дерибан фінансів, а не переозброєння війська.

На чолі оборонного відомства потрібен стратегічний менеджер. А Саламатін - непоганий кризовий менеджер. Тобто людина, яка розрулює проблеми і створює нові. Президент вимагає від нового міністра реформувати військо, а концепції та стратегії цих перетворень нема. Хоча розробити їх - завдання президента, а не міністра.

Дмитро ШТИБЛІКОВ, 41 рік, директор з військових програм центру "Номос":

- Для реформування війська потрібні дві речі - фінансування і планування. За європейським стандартом, витрати на армію мають становити не менш як 2 відсотки валового внутрішнього продукту. На українське військо цьогоріч заплановано витратити 1,1 відсотка ВВП. Тому Саламатіну доведеться займатися бюджетним забезпеченням. Якщо вирішить його, буде хороший міністрой. Ні - просто міністр.

Профільна освіта й досвід міністрові оборони бажані, але не обов'язкові. В Європі заведено, що бойовою підготовкою війська опікується генеральний штаб.

Володимир ГОРБАЧ, 40 років, аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва:

- Україна - позаблокова країна, у нас нема союзників. Але самотужки забезпечити власну обороноздатність ми не можемо. Тому, коли президент ставить перед новим міністром завдання реформувати і переозброїти армію без коштів - це сказано про людське око. Насправді міністр робитиме щось інше.

Саламатін - непоганий кризовий менеджер. Тобто людина, яка розрулює проблеми і створює нові

Оскільки Саламатін не є фаховим військовим і публічним політиком, він і надалі торгуватиме зброєю та майном армії, землею військових частин. Відмовлятимуться від комплексів озброєнь - мовляв, їх дорого утримувати або вони взагалі не потрібні за нової військової доктрини. Усе це продаватимуть за кордон. Тому обороноздатність країни погіршуватиметься. Якщо Саламатін ще й втручатиметься у суто військові питання компетенції Генштабу, отримає серйозний спротив генералів та офіцерів.

Новому міністру властивий жорсткий стиль керівництва. Янукович розраховує, що цим він залякає підлеглих, які виконуватимуть усі накази президента. У випадку масових заворушень армію використають для придушення протестів. В історії незалежності цього жодного разу не було. Але Україна ніколи не мала такого непрофесійного міністра оборони.

Зараз ви читаєте новину «"Армію використають для придушення протестів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути