Ексклюзиви
вівторок, 05 січня 2016 10:22

Стало відомо, як детективи вирахували російських військових, що збили МН17

Стало відомо, як детективи вирахували російських військових, що збили МН17
AFP

Засновник експертно-журналістської групи Bellingcat Еліот Хіггінс розповів про те, як його команда склала уточнений список 20 російських військовослужбовців, безпосередньо причетних до краху літака "Малайзійських авіаліній".

Відповідною інформацією Хіггінс поділився з виданням DW.

"Для початку ми ідентифікували зенітно-ракетний комплекс "Бук", який, на нашу думку, випустив 17 липня ракету, що збила малайзійський авіалайнер рейсу MH17. По знімках, зробленим російськими громадянами в проміжку між 23 і 25 червня, ми змогли розпізнати його у військовій колоні, що рухалася у той момент по території РФ. Нам вдалося встановити, звідки йшов цей конвой: це була 53-а зенітно-ракетна бригада під Курськом. Після цього ми почали шукати всю інформацію про цей підрозділ, наявну в інтернеті.

Багато військовослужбовців цієї бригади викладали інформацію у своїх профілях в соцмережах. Ми вивчили сотні, якщо не тисячі, профілів у пошуку людей, що мають стосунок до справи. Встановили особи тих, хто був у цьому конвої, їх роль в бригаді. Після цього ми встановили, хто з найбільшою ймовірністю був безпосередньо причетний до запуску ракети, яка збила літак: командирів, які, ймовірно, і отримували наказ пуск ракети, водіїв і операторів ракетної установки. У підсумку ми змогли виділити цю невелику групу людей", - розповідає засновник Bellingcat.

Водночас він прокоментував питання про те, чи були інші військовослужбовці бригади залучені в історію з авіакатастрофою: "У тому червневому конвої було більше сотні військовослужбовців, всі вони прямували у військовий табір на кордоні з Україною. Вони не могли не знати , що відбувається в їхньому підрозділі. Якщо в один із днів "Бук" разом з їх товаришами по службі кудись зник, вони не могли не помітити цього. Тобто є 20 "основних" учасників тих подій, але також 70-80 солдатів, яким теж що-небудь відомо про цю ситуацію. Їхні імена у нас теж є, і раніше ми вже передавали ці дані слідчим. Зараз ми змогли підготувати дуже детальну доповідь про особистості військовослужбовців, їх ролі, командний склад і тих, хто, найімовірніше, був у безпосередньому контакті з "Буком", що збив літак".

Також Хіггінс пояснив, яким чином експерти дізналися про стосунок бійців до російської армії: "Ми вивчили їх сторінки, де вони викладали пости, обговорювали свою роботу. Деякі навіть викладали фотографії журналу чергувань на літні місяці 2014 року, де були перераховані всі військовослужбовці їх підрозділи. На підставі цього ми можемо судити про те, хто був задіяний, а хто - ні. По суті, ми дали відмінне алібі деяким солдатам, що входять в 53-у бригаду, тому що за допомогою розміщеної ними ж інформації встановили, що частина з них не перебувала у складі того конвою".

Нагадаємо, катастрофа Boeing 777 сталася 17 липня 2014 року. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines летів з Амстердама в Куала-Лумпур. Загинули 298 осіб - всі, хто знаходився на борту.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, як детективи вирахували російських військових, що збили МН17». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути