Ексклюзиви
середа, 05 серпня 2015 11:30

СБУ назвала винного в "Іловайському котлі"

СБУ назвала винного в "Іловайському котлі"
Фото: infosmi.net

Служба безпеки України підозрює і оголосила в розшук начальника Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації Валерія Герасимова, а також 10 військовослужбовців ЗС РФ за організацію, підготовку і розв'язування збройного конфлікту на території України.

Про це заявив начальник Головного слідчого управління СБУ Григорій Остафійчук.

"Окремі військовослужбовці, під керівництвом керівника Генштабу пана Герасимова організували підготовку і розв'язування конфлікту на території нашої держави... Обгрунтовано висунуто підозру начальнику Генштабу і 10 військовослужбовцям", - сказав він.

Він додав, що в рамках розслідування справи про злочин під Іловайськом "ми повідомили про підозру начальника Генштабу ЗС РФ пана Герасимова і 10 військовослужбовців, перебування яких в Україні під час Іловайських подій точно встановлено. В законному порядку їм направлено підозра в РФ, про що отримано відповідні відповіді", - сказав начальник ГСУ СБУ.

У прес-релізі, розданому після брифінгу, вказується, що начгенштабу ЗС РФ і зазначені військовослужбовці, які є контрактниками і проходили службу в 331 гвардійському парашутно-десантному полку 98 дивізії ВДВ ЗС РФ, підозрюються у скоєнні злочинів, передбачених ч.2 ст. 437 КК України - ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій (карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років).

За його словами, в даний час один з київських районних судів розглядає питання про запобіжний захід стосовно вказаних осіб, а також про їх затримання і доставки до суду, оскільки вони є громадянами РФ.

Іловайським котлом називають епізод бойових дій на Донбасі у другій половині серпня 2014 року, в ході якого розгорнулися запеклі бойові дії між українськими Збройними силами та підрозділами МВС з одного боку, та збройними формуванням невизнаної терористичної ДНР і російських окупаційних збройних сил — з іншого.

Українські військові увійшли в Іловайськ 18 серпня 2014 року. Вони змогли взяти під свій контроль більшу частину міста, однак після введення регулярних російських військ 23-24 серпня і вже 28 серпня іловайське угруповання опинилося в оточенні.

29 серпня вночі російський президент Путін звернувся до бойовиків із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні. Терористи згодом заявили, що готові випустити бійців з оточення.

30 серпня о 10:00 українські військові організованими колонами почали рух з міста, однак колони почали розстрілювати, завдавши великих втрат українським військам. За даними Міністерства оборони, під Іловайськом загинуло близько 108 українських бійців, сотні бійців були поранені та були захоплені в полон.

Зараз ви читаєте новину «СБУ назвала винного в "Іловайському котлі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути