Ексклюзиви
пʼятниця, 22 березня 2013 03:20

"Розгнівані люди витягали консультантів за волосся" — на Сумщині кредитну програму "Альянс Україна" офіційно визнано лохотроном

"Розгнівані люди витягали консультантів за волосся" — на Сумщині кредитну програму "Альянс Україна" офіційно визнано лохотроном
Багатодітна пара з Дзержинська, яка стала жертвою аферистів. Фото: gazeta.ua

У Сумській області у березні набули чинності 6 рішень судів щодо ПП "Грандфінресурс" (м. Київ), яке реалізує програму дешевого кредитування "Альянс Україна". Ця програма прославилася після того, як її клієнт у м. Донецьку взяв у заручниці консультанта. У рішеннях Зарічного райсуду міста Суми програма "Альянс Україна" визнана такою, що діє шляхом обману.

Обман містила реклама, де великими літерами було вказано слово "позика". Обман звучав у консультації, яку клієнтові надали, обіцяючи позику протягом 3 днів. Обман полягав і в тому, що клієнт не мав можливості прочитати договір з організацією до сплати першого внеску, який фактично був платою за консультацію.

Згадується у рішеннях судів і 19 ст. Закону про захист прав споживачів, де йдеться про "пірамідальну схему". Людина йшла за кредитом, але була втягнута в отримання послуги з адміністрування системи придбання товару в групах — про це йдеться у рішеннях, що вступили в силу закону. У зв'язку з чим договори, укладені між ПП "Грандфінресурс" та громадянами, визнані недійсними, на користь обдурених клієнтів стягнуто завдані збитки і моральну шкоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шкода хлопця" - обдурені клієнти "Альянс Україна" виправдовують терориста

20 березня виграв суд 23-річний підприємець з міста Суми Антон Капітоненко. До того ж, суд звільнив його від сплати судового мита, як обманутого споживача.

"Суд за півгодини розглянув мій позов, - поділився Антон Капітоненко з Gazeta.ua. - Постановляє повернути мені 11,5 тисяч гривень — все, що я заплатив "Альянс Україна". Я звернувся до них за позикою 18 грудня, потрібні були 140 тисяч гривень на операцію родичу. Обіцяли до нового року — дівчина присягалася: "У нас 28 грудня розподіл коштів, і ви в списку". А коли підійшов 28 грудня, консультант сказала, що грошей на всіх не вистачило, але в січні я вже точно отримаю, тільки треба заплатити ще один внесок. 28 січня до обіду я не міг до них додзвонитися. Коли прийшов в офіс цієї контори, познайомився з іншими ошуканими, і тоді звернувся до суду".

Нагадаємо, за фактом захоплення заручниці в офісі "Альянс Україна" 12 грудня у Донецьку порушено дві кримінальні справи. Одна з них — за фактом шахрайських дій. Незважаючи на це, офіс за адресою вул. Генерала Антонова 3-а, де доведений до відчаю тесля Андрій Калугін порізав консультанта, продовжує приймати гроші у населення. Ця обставина обурює тих жителів, хто раніше постраждав від афери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Людина платить не за кредит, а за порцію брехні" - координатор акції "Стоп шахрай"

"Закрити цей офіс слід було ще в 2010 році, - зазначила мешканка Донецька Галина Погиба, яка віднесла свої гроші "Альянсу" два роки тому. - Тоді велика група обдурених клієнтів зібралася в цьому офісі, а співробітники поховалися під столи і в шафи. Розгнівані люди витягали консультантів за волосся. 65 осіб, включаючи мене, звернулися тоді до райпрокуратури і досі навіть відповіді не отримали на свої заяви".

На думку Погиби, своєчасне реагування міліції на заяви громадян у 2010 році могло б запобігти захопленню заручниці у 2013-му. А не достатнє реагування сьогодні призводить до появи нових жертв.

Після випадку з Андрієм Калугіним у донецьку міліцію посипалися нові заяви. Багатодітна мати з міста Дзержинська, з якою кореспондент Gazeta.ua познайомилася в обласному управлінні міліції, розповіла, що у нинішньому році намагалася вчинити самогубство, коли зрозуміла, що була обманута.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ошукані клієнти "Альянс Україна" вимагають відправити її директора у в'язницю замість "терориста"

"Побачили оголошення і вирішили позичити 25 тисяч гривень на купівлю автомобіля. Виплатили цьому "Альянсу" в цілому 7 тисяч гривень, а кредиту так і не отримали. Я напилася таблеток з горя. Чоловік був на межі, хотів прийти до них в офіс, розібратися — міг би зробити те саме, що і Калугін", - розповіла Олена Черемисова, мати 4-х дітей.

"Вони обіцяють людям гроші і, користуючись тим, що ті не можуть зрозуміти договір, живуть за рахунок цих людей. Цілком легально, навпроти обласної прокуратури відкрили фірму "Рога і копита"! Хто їм дав таке право?!" - обурювався у суді заарештований за захоплення заручниці клієнт "Альянсу" Андрій Калугін.

Зараз ви читаєте новину «"Розгнівані люди витягали консультантів за волосся" — на Сумщині кредитну програму "Альянс Україна" офіційно визнано лохотроном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

144

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути