неділя, 17 березня 2013 06:39

"Людина платить не за кредит, а за порцію брехні" - координатор акції "Стоп шахрай"

"Людина платить не за кредит, а за порцію брехні" - координатор акції "Стоп шахрай"
Фото: Тетяна ЗАРОВНА

Бодан Хаустов - ужгородський юрист і правозахисник, координатор всеукраїнської акції "Стоп шахрай". Він бореться з кредитними шахраями більше 2 років. Хаустову доводилося в буквальному сенсі виймати з петлі ошуканих клієнтів фінансових пірамід. І разом з командою однодумців він домігся того, що на території Закарпатської області "лохотронщиків" практично не залишилося. Цій людині вдається повертати постраждалим віроломно привласнені гроші і відновлювати справедливість у суді.

Хаустов довів, що фінансова організація "Альянс Україна", працівниці якої завдав каліцтва макіївчанин Андрій Калугін, дурила людей шляхом недобросовісної реклами. Тільки по "Альянсу" у Хаустова з десяток виграних позовів і близько сотні продовжують розглядатися в судах. В інтерв'ю Gazeta.ua юрист розповів про те, що захоплення заручниці в донецькій фінансової конторі 12 березня рано чи пізно повинно було відбутися.

Багато співчувають Андрію Калугіну і навіть виправдовують, хоча він підняв руку на жінку. А як по-вашому - те, що трапилося це тероризм?

- Мабуть, ці 50 000 Калугіну були настільки потрібні, що він був готовий на крайній захід. Щиро шкода дівчину, яка працювала на жулье, котре оббирає до нитки довірливих громадян. Але і по-справжньому шкода людини, яка не витримала ... Про це я постійно говорив - що рано чи пізно хтось зірветься. Не підтримую такі методи вирішення питань, але до якого стану треба довести людину, щоб він зважився на такий вчинок? Ті, кого обібрав "Альянс Україна", залишалися з великими боргами через оплачені перші внески під виглядом дешевого кредитування. Деякі платили справно місяцями і внесли десятки тисяч гривень. Були ті, хто готовий був накласти на себе руки. Щоб отримати кредит, деякі винесли з будинку останнє. На 100% можу заявити, що людина, яка взяля у заручники консультанта, сама стала жертвою афери. Якби реклама "Альянсу" не брехала, цього б не сталося. А те, що їхня реклама не добросовісна - це вже доведено в суді і в 2012-му, і в 2013 році. Були судові перемоги в Маріуполі, в Енергодарі, в Луганській області ... Договори цієї компанії визнані нікчемними ("нікчемній право чин" - Ст. 215 Цивільного кодексу). Такого роду угоди укладаються під впливом обману, нечесної і агресивної практики, в них застосована схема фінансової піраміди. Вона напряму суперечить закону і її немає потреби визнавати недійсною. Люди довіряють рекламі, вірять консультанту, платять перший внесок. А це виявляється - гроші за консультацію, реєстраційний платіж. Страховий внесок з них беруть тільки за те, що внесли в групу таких же охочих отримати позику. Тобто - людина платить не за отримання кредиту, а за те, що просто уклав з ними договір і вислухав порцію брехні.

Іншими словами, договори "Альянс Україна" не бездоганні з юридичної точки зору?

- Їх навіть не треба визнавати недійсними, вони нікчемні. Це значить - не мають юридичної сили і сторони не повинні виконувати зобов'язання. Це папірець. Чому? Тому що вони складені з явним порушенням законодавства. Ніякої договір не може суперечити закону. І ніякої договір не може вас змусити порушувати закон. І те, що не відповідає законодавству, то ви не зобов'язані робити, навіть якщо ви підписали такий договір. А люди думають, що раз поставив підпис, то зобов'язаний. Ні! Це нікчемний правочин і достатньо звернутися в суд клієнту того ж "Альянс Україна", щоб повернути свої гроші. Люди бояться судової тяганини, а її іноді немає і зовсім, судді теж люди і мають тверезий погляд на речі. І ще їх обманюють, що всі суперечки належить вирішувати в Києві - так написано в договорі. Але це чергова брехня - ст. 112 ГПУ (договірна підсудність) скасована і це вже неіснуюча норма, в той же час суперечки можуть вирішуватися за місцем проживання потерпілого, подібні заяви звільнені від оплати судових витрат. А шахраї брешуть в договорі, щоб людина подумала:

"Ну в Київ-то я не поїду судитися".

Все це робиться, щоб ошукані люди думали, що неможливо добитися правди в судах. У договорах вони використовують неоднозначні і розмиті терміни, дають неповну і заплутану інформацію, як і в рекламі.

Клієнти, з якими вдалося поговорити, розповіли, що не могли зрозуміти ці договори взагалі.

- Мені знадобилося 3 дні, щоб зрозуміти сенс подібного договору. А людині з науковим ступенем - добу. А коли вона зрозуміла схему, то схопилася за голову. У нас і судді хапаються за голови, коли розуміють, як це працює.

Скільки подібних фірм в Україні?

- Якщо рахувати фірми одноденки і дочірні підприємства, "завислі компанії" - десь в районі 300, а якщо рахувати ті, що як "Альянс" - існують на ринку багато років, то їх у районі 100. Такі компанії - все одно як діти лейтенанта Шмідта - поділили Україну на сектори і контингенти. Є такі, що спеціалізуються на пенсіонерах, а є такі що на фермерах. Ось в Херсонській області фермери вирішили вклали сто тисяч гривень у таку лавочку - розраховували придбати техніку. У них посівна скоро, а їм нічого не дали.

Які доходи цих обманщиків і чи дають вони комусь позики в принципі?

- Вони ще називають це "покупки в групах", але ніяких груп в дійсності не існує. Гроші просто йдуть в кишені творців фінансових пірамід. За моїми оцінками, тільки "Альянс" щорічно обдурює в районі 2 тисяч осіб. І кожен консультаційний пункт заробляє на тиждень від 50 до 80 тисяч гривень.

Що стосується "Альянсу України" в Донецьку, де трапився захоплення заручниці, контора 3 роки базувалася поряд з облпрокуратурою, в сусідніх офісах чули прокльони ошуканих, і ніхто не звертав уваги. Як ви думаєте, чому правоохоронці не втручаються в таких ситуаціях?

- Перший, хто повинен був звернути увагу - це організації з захисту прав споживачів. Потім - антимонопольний комітет. Тому що недобросовісна реклама - це їх парафія. Громадянин, який звернувся до суду, цю рекламу заборонити не має права, а держ. органи зобов'язані заборонити. Але якщо чиновнику приносять суму в 10 разів більшу, ніж його зарплата, хто встоїть? Я говорю це фігурально і не про "Альянсі". Хоча є зйомка прихованою камерою, де керівники консультаційного пункту подібної фірми кажуть:

"Нас кришують і міліція, і бандити".

Зрозуміло, чому люди потім приходять до правоохоронців, а їх посилають куди подалі.

Працюючи там консультантом, людина може не розуміти, що він за родом своїх занять обманює клієнтів?

- Досить тижня, щоб зрозуміти, що консультант зобов'язаний обманювати. Журналіст, який з моєю допомогою впровадився в одну з таких компаній, розібрався за півтори години. Якщо у людини є совість, вона там працювати не буде ... От біда - беруть в такі фірми дівчаток від 18 і старше, для багатьох це перша робота, і потрапляючи туди, молоді фахівці стартують в житті і в кар'єрі з обману. Це дуже серйозний етичний, моральний момент. У Донецьку штук сорок таких компаній і текучка там страшна - кожні 3 місяці персонал змінюється повністю, а деяким навіть зарплату не віддають. Хто вміє добре обманювати, той може за місяць заробити собі на новенький автомобіль. Але в середньому там отримують від 3 до 10 тисяч, залежно від компанії. Дехто заради грошей прописує самі немислимі договори, інший готовий на будь-яку брехню. Закривають очі на те, що у клієнта завтра не буде даху над головою, а інший клієнт помре від раку в результаті такої оборудки. Їх позиція така: нам видніше - де краще знаходитися вашим грошам, раз ви самі не вмієте ними розпорядитися.

На вас подавав до суду "Альянс Україна"?

- Так, за мої публікації про їх шахрайство в Інтернеті. Хотіли з мене чверть мільйона стягнути у вигляді упущеної вигоди. Я отримав позов у ??січні - в госпсуді Закарпатської області вони вимагали, щоб я зняв інформацію на моїх блогах і оплатив їм збитки. Обгрунтовували тим, що, начитавшись мене, люди відмовлялися нести їм гроші, але суд відхилив їхній позов. Якби вони говорили правду у своїх договорах про те, чим вони займаються, їх би не було в природі. Моя думка - це рвачі, які свідомо обкрадають ті верстви населення, які не можуть за себе постояти. З промитими корпоративними мізками, з полуадекватним керівництвом. Ми познайомилися рік тому - коли перші жертви "Альянсу" в Харкові почали бити на сполох. Мені "Альянс" і пропонував співпрацю, і натякав, що скоро я припиню свою діяльність. Взагалі загрози та пропозиції я отримую щотижня, і до цього звик.

Чи вдалося вам домогтися кримінальних справ відносно шахраїв?

- У Закарпатті знадобилося кілька місяців важкої роботи - я самостійно клеїв оголошення, щоб зібрати сто чоловік, які звернулися в міліцію. І нам вдалося домогтися порушення кримінальної справи. Коли люди звертаються в міліцію по одинці, їм відмовляють. У підсумку вдалося розігнати майже всіх шахраїв, багато клієнтів повернули кошти.

Чи є спосіб перемогти кредитних шахраїв як явище?

- Потрібно просто всі ці компанії відправити на аудит, і він покаже, що гроші нікому не видавалися, а привласнювалися, йшли на оренду офісів, рекламу і юридичне обслуговування, маркетинг. Аудит логічно закінчиться кримінальними справами, так як кожна така компанія це, по суті - фінансова піраміда. А поки людям треба об'єднуватися. Коли потерпілі збираються у великі групи, тоді є результат.

Зараз ви читаєте новину «"Людина платить не за кредит, а за порцію брехні" - координатор акції "Стоп шахрай"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути