пʼятниця, 15 березня 2013 05:30

"Если мужа посадят - это смерть для всех нас троих"

Зранку 12 березня до офісу кредитної спілки "Альянс Україна" в Донецьку зайшов клієнт 31-річний Андрій Калугін. Дістав складаного ножа. Вимагав, щоб йому негайно видали обіцяні 50 тис. грн кредиту або повернули 3,5 тис. Узяв у заручники 22-річну Юлію Білоус. Дві інші працівниці вибігли на вулицю. За кілька хвилини до спілки приїхали "беркутівці", міліціонери й батько Юлії.

- Говорили близько години, але він почав утілювати погрози: порізав дівчині руку та обличчя. Вирішили штурмувати, - каже заступник начальника обласної міліції Роман Романов.

Юлію Білоус відвезли до лікарні №1. Торік вона закінчила університет, кредитним інспектором працювала півроку.

- Зараз у стані шоку, в неї травми середньої важкості, - говорить Ігор Бугорков, заступник головлікаря.

Андрія Калугіна міліціонери затримали, відкрили два кримінальні провадження - за шахрайство і захоплення заручника. Йому загрожує 15 років в'язниці.

Офіс кредитної спілки "Альянс Україна" розташований на вул. Генерала Антонова, 3-А, поряд з обласною прокуратурою. Установа видає позики - від 5 до 300 тис. грн під 3-12% річних. 14 березня не працює.

- Понад місяць тому затриманий уклав договір на отримання кредиту, заплатив страховий внесок, але ні отримати позику, ні повернути страховку йому не вдалося, - розповідають у міліції. - Тому в нього нерви й здали.

- Ця кредитна спілка понад три роки сидить на цьому місці, - каже Дмитро Верзилов, голова Спілки ошуканих вкладників Донеччини. - Працює, зокрема, і за шахрайською схемою агентських договорів: беруть гроші нібито за видачу позики, а насправді виступають лише у ролі посередника. Калугін сплатив 3,5 тисячі, та йому сказали: вибачайте, ми свої умови виконали, але кредиту нема. Агентські послуги - це ще не видача кредиту.

Андрій Калугін живе у місті Макіївка із цивільною дружиною 27-річною Тетяною і сином Русланом, 9 років. Отримує 2800 грн зарплати - працює столяром на кондитерській фабриці "Конті".

- У ребенка болезнь головного мозга, из-за этого у нас долги, - розказує "ГПУ" Тетяна. - 13 февраля Андрей принес в этот "Альянс" 3,5 тысячи, которые одолжил у знакомого. Ему обещали через три дня выдать 50 тысяч. Время пришло, знакомый уже названивает, а денег нет. В "Альянсе" вешали лапшу. А долги-то растут. Нам люди звонят, Андрей психует, а ему все: "Кредит будет вот-вот". У нас еще кредит на 25 тысяч в "Авале" висит, по нему каждый месяц платим 700 гривен. Я не работаю, сижу с ребенком, у нас нет богатых родственников. У меня и родителей нет, у Андрея - только мама и брат. А на обследования и лекарства нужны деньги. Одно средство 200 гривен, второе - 800. Принимать надо каждые три месяца. Мы с сыном только выписались из больницы. Утром 11 марта нам опять звонил тот друг, просил вернуть долг. И из "Альянса" тоже девушка звонила, представлялась Еленой. Говорит: "Мы вам уже перечислили на карточку 50 тысяч, скажите мужу". Я проверила - на карточке, как и раньше, четыре ноля. Елена опять звонила, требовала уже внести 400 гривен платежа по кредиту, которого так и не было.

12 березня Калугін відпросився з роботи.

- С утра был без настроения, не ел, даже чаю не выпил. Очень переживал из-за долгов, ни о чем другом не мог думать, - додає Тетяна. - Сказал, что пойдет в "Альянс", заберет деньги. Потом уже мне звонили: "Андрей девушку порезал, она истекает кровью. Скажите ему, что средства перечислили". Снова врали.

Зранку 14 березня під Ворошиловським райсудом Донецька стоять Андрієва мати 55-річна Лариса Калугіна і його співмешканка Тетяна. Чекають на адвоката, якого обіцяли надати на підприємстві "Конті". Його немає, на дзвінки не відповідає. До них підходить повнуватий чоловік, називається фінансовим консультантом Сергієм.

- Передайте мужу, чтобы он строил из себя сумасшедшего, - говорить Тетяні. - Это единственный его шанс. Договор, который он подписал, с юридической стороны идеальный.

Суд планує обрати Калугіну міру покарання.

- Если его посадят - это смерть для всех нас троих. При задержании он и себя порезал, следователь говорил - до кости.

Зараз ви читаєте новину «"Если мужа посадят - это смерть для всех нас троих"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути