середа, 08 серпня 2012 10:42

Слово "Лохотрон" придумали журналісти

Слово "Лохотрон" придумали журналісти

Творець фінансової піраміди МММ Сергій Мавроді 1 серпня 2012 року повідомив, що створює в Україні партію для участі в найближчих парламентських виборах.

На початку травня в Києві з'явилися кіоски з вивісками "Перший український МММ-клуб". Це - філіали фінансової компанії Сергія Мавроді МММ-2011. У маршрутках замайоріла її реклама: "Путь к Вашей независимости (до 75% в мес.). Не надоело работать за гроши? Стань свободным человеком. Нас уже более 30 млн! При регистрации $20 в подарок!" Національна комісія з регулювання ринків фінансових послуг попереджає: компанія МММ-2011 не має статусу фінансової установи й відповідної ліцензії. Після падіння першої піраміди Мавроді МММ вкладники втратили $110 млн, за версією російської прокуратури, і $70-80 млрд - за підрахунками самих вкладників. Чи "Перший український МММ-клуб" не є черговим лохотроном?

Газета "Московский комсомолец" на початку 1990-х надрукувала статтю про шахраїв, які влаштували на вулиці лотерею. Та куль із виграшними номерами в барабані-лототроні, виставленому просто на тротуарі, не було. Журналісти назвали апарат "лохотроном". Бо був розрахований на "лохів" - простаків, наївних людей. Відтоді слово "лохотрон" вживають на позначення будь-якого способу видурювання грошей.

Розвиток технологій ускладнив життя лохам, бо способів ошукати їх стало незрівнянно більше. Відомі лохотрони поштові, вуличні, медичні, телевізійні, лотерейні, телефонні тощо. До них відносять фінансові піраміди та шлюбні афери.

На півночі Росії лохом називали лосося під час нересту. У цей період риба стає млява й неповоротка - легка здобич. За аналогією у XIX ст., припускають мовознавці, назву перенесли на людей - як на роззяв, так і селян загалом. Володимир Даль у своєму словнику подає й жіночу версію слова: "лоха" - "солоха, дура, глупая баба, дурища, дурында".

Жаргонне "лох" поширене серед кримінальників. Звідти ведуть ще одну версію його походження - з їдишу. Цією мовою "лох" - "дірка". Єврейський вислів "Лох ін дер коп" - "дірка в голові" - вживали, коли йшлося про неуків, простаків. З часом скоротився в їдиші до просто "лох". Тобто, дурень.

Російський дослідник Павло Корявцев зазначає: злодійський сленг, що сформувався в другій половині XIX ст., містив багато слів єврейського походження. Молоді євреї, що не хотіли гибіти у містечках-штетлах, обирали злочинний світ поза так званою "смугою осілості" - бо там могли жити лише нелегально. Наприклад, 1869 року з осіб юдейського віросповідання, офіційно прописаних у Петербурзі, 53% стояли на обліку в слідчому відділку. Тобто хоча б раз були затримані за якісь злочини.

Лохотрон із продажем Ейфлевої вежі в Парижі влаштував Віктор Люстіґ (1890-1947). У травні 1925 року він прибув до французької столиці й прочитав у місцевій газеті, що вежа в жахливому стані. Уряд навіть думає, що дешевше її знести, ніж відремонтувати. Люстіґ виробив липові документи і пройшовся по найбагатших підприємцях із пропозицією придбати Ейфелеву вежу на брухт. Ті подали заявки на участь в аукціоні з продажу вежі. Одному з них Люстіґ натякнув: за добру плату він може влаштувати так, що той виграє аукціон. Підприємець заплатив Люстіґу значні гроші. Той з ними втік до Відня. Ошуканий бізнесмен не заявив у поліцію, бо соромився виставитися дурнем. Тож Люстіґ за якийсь час повернувся до Парижа з наміром продати Ейфелеву вежу вдруге. Але намічена жертва звернулася до поліції. Люстіґ мусив тікати.

Шахраїв, які в лохотронах дурять інших аферистів, називають "робін гудами" - бо наживаються на непорядності інших.

Зараз ви читаєте новину «Слово "Лохотрон" придумали журналісти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути