неділя, 19 серпня 2012 08:30

Слово "пі***ас" українці ототожнюють із президентом

 

Часто люди соромляться назвати негідника негідником, брехуна - брехуном, а пі***са - пі***м. Мій принцип - називати речі своїми іменами, - сказав 47-річний Юрій Луценко в суді ще 25 січня на закиди, що занадто емоційно висловлюється й ображає представників звинувачення.

"Заклик до насильницьких дій щодо усунення діячів нинішньої влади" у січні 2012 року розгледів нардеп-комуніст Леонід Грач у вірші "Убий пі***а" львівського літератора Юрія Винничука, 59 років. Звинуватив автора в порнографії, надіслав відповідне звернення до Генпрокуратури. Та миттєво відреагувала: "Перевірку наведених у зверненні доводів доручено прокурору Львівської області та Національній експертній комісії України з питань захисту суспільної моралі".

Настала пора, коли кожен із нас
Постав перед вибором часу.
До влади прийшли бандюки й брехуни,
Наперсточники й свинопаси.

Здолали державу і склали до ніг,
П'ючи нашу кров як вампіри,
А їхній пахан, ледь прибитий яйцем,
Веде нас до прірви.

Бандитом він був і бандитом зоставсь
Тепер уже вищого класу.
Бо вже не шапки, а мільйони краде –
Убий пі***са.

За те що Вкраїну продав ворогам
І заповіти Тараса,
Привів табачню і московських попів –
Убий пі***са.

Табачніки правлять свій відьомський бал,
Зійшла, мов зоря, їхня раса.
Ми знову раби й малороси-хохли –
Убий пі***са.

Тебе не забуде Вкраїна коли,
Шахтарю з Донбасу,
Ти візьмеш у руки сталеве кайло
І вб'єш пі***са.

Нема в нас святішої більше мети
Чи іншого спасу!
У бога прощення піди попроси
І вбий пі***са.

Коли на тарілочці нас подадуть
Кремлю, що вже плямкає ласо,
То буде запізно, повстань і убий!
Убий пі***са!

До письменника додому зразу навідалися працівники міліції.

- Ознайомили зі зверненням Грача й попросили написати пояснення, - розказав письменник. Я їм письмово на трьох сторінках відповів за всіма пунктами звинувачень. По пунктах я пояснив, що в мене порнографії нема, нема там заклику нікого вбивати - що це література. Що порнографію в літературі й у малярстві взагалі визначити неможливо, бо її там ніколи нема і не було - порнографія може бути тільки в відеоматеріалах. Мене дивує, що вірш "Убий пі***са" так обурив Леоніда Грача, який начебто в опозиції до нинішньої влади.

Серед результатів пошуку на запит "пі***с" відеослужба Youtube в Україні на першому місці у 2012 році видавала відео, завантажене ще півтора року тому, на якому таким словом називає президента Януковича його землячка.

Слово "пі***ас" - розмовне, лайливе, походить від терміна "педераст".

"Педераст означає "той, хто займається мужолозством", жаргонізм - пі***с або підерас. Через західноєвропейські мови запозичено з грецької - "любитель хлопчиків". Утворено зі слів "хлопчик" і "палко закоханий, шанувальник, прихильник" (Етимологічний словник української мови. Т.4, К.: Наукова думка, 1983. - С. 327)

Професор Леся Ставицька в словнику нецензурної лексики "Українська мова без табу" подала значення 5 тис. таких слів і стійких словосполучень. Зокрема, й таке:

Один раз - не пі***с: одиничний досвід участі в чому-небудь не змінює особистості й не потребує радикальної зміни ставлення до неї.

Ставицька зазначає: щоб лайливе слово потрапило у її словник, "воно мало тиражуватися, з'явитися в газетах, на радіо та телебаченні". Серед слів, похідних від "пі***с", мовознавець в іншому укладеному нею словнику - "Український жаргон" (Київ, Критика, 2005. С.496) - подає:

Підарка - маленька чоловіча в'язана шапка, або військовий кашкет

Підараска - невелика чоловіча сумка для грошей, документів тощо.

"У країнах екс-Союзу поняття "пі***с" є лайкою і лише дотично пов'язане з гомосексуальним "педераст". Його форми й різновиди - підар, пєдік, пєдрила, підерасина, тощо - широко побутують у мові населення цих теренів, навіть серед тієї його частини, котра не зможе відповісти на просте запитання: "хто такі гомосексуалісти й чого вони хочуть?", - писали Олександр Кривенко й Володимир Павлів в "Енциклопедії нашого українознавства" (Київ: Дух і Літера, 2003. С 78). - Трапляються випадки, коли осіб жіночої статі теж обзивали цим словом, додаючи необхідну флексію: підераска. Висока література іноді послуговується цим словом. Наприклад: "Не вір, мій сину, цьому підерасу!" - застерігає Гамлета Тінь його батька. (див. Подерв'янський). Приводом для приклеювання ярлика певній особі в основному слугують вияви будь-якої "інакшості" даного суб'єкта".

Пандемією лихослів'я називають філологи нинішню ситуацію в мові. Але погоджуються із психологами: лайку не можна викорінити. З точки зору психології, в мовленні людини ненормативна лексика виконує до 30 функцій - від психологічної розрядки, висловлення невдоволення, презирства до способу переконання співрозмовника.

55% українців не бентежить нецензурна лексика, що звучить у фільмах, телепередачах, за даними Українського інституту соціальних досліджень. І лише 20% відмовляються від телепрограм та літератури з матюччям.

"Дрібне хуліганство, тобто нецензурна лайка в громадських місцях, тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А в разі, якщо застосування цих заходів буде визнано недостатнім, - адміністративний арешт на строк до 15 діб".

Стаття 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

У серпні 2012 року серед результатів пошуку на запит "пі***с" відеослужба Youtube в Україні на першому місці видавала відео, завантажене ще півтора року тому, на якому таким словом називає президента Януковича його землячка під час журналістського опитування на тему, як ставляться єнакіївці до своєї влади.

Анекдот:

- Ти знаєш, наш Іван - пі***ас?

- Що, позичив гроші й не віддає?

- Та ні. В хорошому сенсі слова.

Зараз ви читаєте новину «Слово "пі***ас" українці ототожнюють із президентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

66

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути