четвер, 24 лютого 2011 19:58

Евакуйовані з Лівії українці розповіли, що коїться в країні

Евакуйовані з Лівії українці розповіли, що коїться в країні

Українці, які повернулися з Лівії, розповіли про безлади у країні і причини своєї втечі.

Серед тих, хто прибув з Лівії в основному працівники посольства, лікарі і група авіаінженерів.

Oкрім жителів України до Києва прилетіли громадяни Азербайджану, Польщі, Румунії та інших країн. Біженців зустрічала група МНС, карети швидкої допомоги і кілька автобусів. Після прильоту їх доставили додому або в готелі. Зустрічати біженців в аеропорт також приїхав міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

Ще задовго до приземлення літака біля терміналу F у Борисполі заступили на чергування працівники українського МНС. У них було декілька візків з ковдрами.

"Люди з борту подзвонили і повідомили, що вони у легкому одязі. Тому попросили що-небудь тепле - ось ми і забезпечили їм ковдри. Вистачить на усіх", - заявив старший групи МНС України Петро Валянський.

Багато хто, в охопленій безладами країні, перебували разом з дітьми і повернувся заради їхньої безпеки. Серед них медсестра Вікторія Шелковникова з семирічним сином Владиком, яка пропрацювала у Лівії останніх чотири роки.

"Я жила в 40 км від Тріполі, у військовому госпіталі. З початком бойових сутичок ми звільнили усі палати, хворих відправили додому. Чекали багато поранених. Але за останній тиждень до нас доставили всього трьох поранених: один зі смертельним кульовим пораненням в голову і ще двох ми встигли врятувати. У столиці після п'ятої години вечора ввели комендантську годину - тому всі сидять по домівках. Закрилися магазини, базари. Немає інтернету, мобільний зв'язок працює лише вночі. На вулицях зустрічаються мародери, чути стрілянину. Всі лише і говорять про те, що країна на межі громадянської війни" - повідомила Шелковникова.

У Лівії вона працювала за контрактом, який закінчився в грудні. Днями українка мала намір підписати новий, але не встигла.

"Якщо стабілізується ситуація, я поїду назад - у мене хороша робота була, вчасно зарплату платили. Умови життя теж хороші. І у нас маленьке містечко було дуже хороше, таке, що охороняється. Школа хороша. Коли б не ця ситуація, звичайно, я б ще працювала. На той момент, коли я в'їхала, мені платили $600, потім підняли до $800. Але посольство запропонувало подати списки тим, хто бажає повернутися до України. Ось я і вирішила, що потрібно летіти заради безпеки сина", - зазначила Шелковникова.

"Я дуже боявся. На вулиці постійно підривалися петарди, а ми думали, що це стріляють. Увесь час здавалося, що на нас зараз нападуть, і доведеться тікати", - зізнався її син Владик.

Харків'янин-авіаспеціаліст Михайло Яценко розповів, що перебував у Лівії в робочому відрядженні. Працедавці відібрали у нього закордонний паспорт. "Відрядження повинне було закінчитися п'ятого березня, але коли почув про евакуацію, вирішив відлетіти. У Тріполі, де я тимчасово жив, постійно чулися постріли, дуже страшно. Коли я їхав у посольство, аби відновити закордонний паспорт, який у мене відібрала лівійська авіакомпанія, на яку я працював, не зміг зловити жодного таксі. Усі бояться. Вчора з ранку в магазинах з'явилися довжелезні черги за хлібом. Ціни піднялися відсотків на 10. Лівійці масово запасаються продуктами, бояться, що завтра прилавки спустіють", - повідомив Яценко .

Світлана Запотична, що пропрацювала у Тріполі лікарем останні шість років, розповіла, що останні три ночі не могла заснути через стрілянину. "Всі в'язниці відкриті, рецидивісти і карні злочинці на волі! Вони грабують, нападають на людей. На кожному будинку сидять снайпери! Останні дні ми зовсім не працювали - чекали літака з України", - зазначила вона.

За її словами, лівійці дуже бідна нація. Є лише невелика групка багатих, чиї діти їздять навчатися до західних вузів. Наприклад, лікар отримує $1500, при прожитковому мінімумі у $350. Для порівняння, пакет молока коштує $1,5.

"Дорога в аеропорт була жахливою! Тиснява! Чотири охоронці, які супроводжували нас ледве-ледве пробили для нас вузький коридор, - розповіла дочка Світлани Роксолана. - Ми забирали лише те, що можна - я в першу чергу взяла комп'ютер. Книги і більшість речей довелося залишити".

Роксолана Запотична у Тріполі вивчала іноземні мови. За її словами, там це зробити набагато дешевше. Вона зі сльозами на очах згадує про друзів-лівійців, що залишилися у Тріполі.

"Мені так шкода мирних жителів. За що їх вбивають?! - сказала вона. - За 20 км. від міста найняті війська стріляли по демонстрантах. Мій знайомий поляк, що жив у Завії, - невеликому містечку за 50 км. від Тріполі, дивом залишився в живих, а його батьки загинули. Місто рознесли повністю! Усе горіло у вогні - стріляли по нафтопереробному заводу".

Як повідомлялося, сьогодні, 24 лютого, близько 1:00 в аеропорту Бориспіль приземлився літак Міністерства оборони України Іл-76, на борту якого перебувало 163 пасажири, серед яких 125 громадян України і 5 громадян Росії.

Зараз ви читаєте новину «Евакуйовані з Лівії українці розповіли, що коїться в країні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути