пʼятниця, 20 січня 2023 20:51

Спецтема: Війна Росії проти України

Чому Росія постійно обстрілює Очаків ‒ у ЗСУ пояснили

Чому Росія постійно обстрілює Очаків ‒ у ЗСУ пояснили
Командувач військ Оперативного командування "Південь" генерал-майор Андрій Ковальчук пояснив, чому Росія обстрілює Очаків. Фото: armyinform.com.ua

Російські загарбники відчувають загрозу з Очаківського напрямку. Тому окупанти постійно обстрілюють місто.

Ворог намагається не дати можливості ЗСУ скоординувати свої підрозділи, які можна було б використати у ході масштабного наступу в бік Кінбурнської коси. Про це в інтервю "Главкому" розповів командувач військ Оперативного командування "Південь" генерал-майор Андрій Ковальчук.

За його словами, українські війська ведуть оборонну і стабілізаційну операцію на Одещині і у звільнених районах, частково в напрямку Миколаївської області. Йдеться, зокрема, про Кінбурнську косу.

"В Очакові є певні військові об'єкти Військово-морських Сил. Ворог відчуває загрозу з цього напрямку. Відповідно, вони постійно тримають нас у тонусі, не дають можливості скоординувати якісь підрозділи, які можна було б використати в ході масштабного наступу в бік Кінбурнської коси".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гуменюк повідомила про знищення окупантів на Кінбурнській косі

Загарбники також всіляко намагаються завадити відновленню роботи українських портів.

"Йдеться про порти в Херсоні й Миколаєві. Звичайно, є фірми, які залучені до зернової ініціативи з продажу і вивезення українського зерна за кордон. Напевно, ворог не зацікавлений, щоби у нас люди працювали, розвивали бізнес. Тому розбивають нашу інфраструктуру. Вони повністю виключили можливість судноплавства у регіоні Миколаївщини і Херсонщини", – пояснив Ковальчук.

Однак зерновий коридор працює, проте до нього з південних областей залучена тільки Одещина зі своїми портами, частково порти на Дунаї.

"Миколаївський і Херсонський порти в цьому переліку відсутні. Хоча, наскільки я знаю, вже розглядаються заявки щодо включення портів цих двох обласних центрів до зернової ініціативи. Логіка дій ворога зрозуміла – не дати можливості доєднати до транспортування зерна ще кількох портів", – наголосив Ковальчук.

Збройні сили України просуваються вперед на Луганщині біля Сватового, тоді як на півдні країни росіяни намагаються атакувати в Запорізькій області.

19 січня українські військові продовжили контрнаступ біля Сватового та відбивали активні атаки росіян під Бахмутом на Донеччині, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Триває також контрнаступ України на сході Харківської та заході Луганської областей.

Зараз ви читаєте новину «Чому Росія постійно обстрілює Очаків ‒ у ЗСУ пояснили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути