пʼятниця, 20 січня 2023 07:48

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти боїв
4

Збройні сили України просуваються вперед на Луганщині біля Сватового, тоді як на півдні країни росіяни намагаються атакувати в Запорізькій області.

19 січня українські військові продовжили контрнаступ біля Сватового та відбивали активні атаки росіян під Бахмутом на Донеччині, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Триває також контрнаступ України на сході Харківської та заході Луганської областей.

"Російські "воєнкори" стверджували, що українські війська проводили контрнаступ з метою захоплення Новоселівського в 15 км на північний захід від Сватового і просунулися до залізничної станції у східній частині населеного пункту. Українські сили чекають підкріплення для продовження контрнаступу зі звільнення Куземівки в 15 км на північний захід від Сватового, яка не знаходиться під контролем ні України, ні Росії. Водночас в ISW не дають оцінок щодо конкретних майбутніх операцій в Україні", – зазначили аналітики.

Російські диверсійно-розвідувальні групи діють уздовж лінії фронту від Коломийчихи, що в 10 км на захід від Сватового, до Кам'янки в 63 км на північний захід від міста, щоб допомогти у цілевказуванні російських артилерійських підрозділів. Підрозділи Західного військового округу ворога діють на північній ділянці лінії Сватове – Кремінна.

19 січня російські війська продовжували обмежені контратаки для повернення втрачених позицій поблизу Кремінної. На підступах до міста та поблизу Діброви в 5 км на південний захід від Кремінної йдуть запеклі бої. Водночас ЗСУ відбили російські атаки поблизу Тернів Донецької області в 17 км на захід від Кремінної та Білогорівки Луганської області в 12 км на південь.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Ситуація на Донбасі залишається складною. 19 січня війська РФ продовжували наступ навколо Соледару. Українські війська відбили російські штурми біля самого Соледару, Верхньокам'янського (20 км на північний схід від Соледару) та Солі (3 км на північний захід від Соледару). Російські джерела стверджували, що російські війська атакували українські укріплення вздовж лінії Краснополівка – Роздолівка – Веселе (в межах 7 км на північ від Соледару) і в напрямку Благодатного (2 км на захід від Соледару).

Російські так звані військові блогери також стверджували, що російські та українські сили вступили в бій поблизу Парасковіївки, що в 5 км на південний захід від Соледару. Водночас ЗСУ відбили російський штурм поблизу Красної Гори в 5 км на південний захід від Соледару.

Російські джерела стверджували, що російські війська захопили Кліщіївку в 7 км на південний захід від Бахмута. Вчора тривали наступальні операції навколо Бахмута. Власник групи "Вагнера" Євген Пригожин стверджував, що його бійці захопили виключно Кліщіївку і що навколо населеного пункту тривають бої, хоча ISW не може самостійно підтвердити, що російські війська захопили населений пункт.

Російські джерела стверджували, що захоплення Кліщіївки дозволить російським військам перерізати трасу Костянтинівка – Бахмут (траса Т0504) і загрожувати українським силам у Часовому Яру в 13 км на захід від міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог наступає одразу на декількох напрямках: подробиці від Генштабу

Український Генштаб повідомив, що українські сили відбили російські штурми біля самого Бахмута та поблизу Кліщіївки, Олександро-Шултиного (17 км на південний захід від Бахмута) та Курдюмівки (13 км на південний захід від Бахмута). Геолокаційні кадри, опубліковані 18 січня, показують, що російські війська, ймовірно, незначно просунулися на північно-східних околицях Бахмута.

Російські "воєнкори" стверджували, що російські війська досягли незначного прогресу на східних і південних околицях Бахмута.

19 січня російські війська продовжили наступальні дії в районі міст Донецьк – Авдіївка. ЗСУ відбили російські штурми в межах 32 км на південний захід від Авдіївки в районі Водяного, Мар'їнки, Побєди та Парасковіївки.

Російські джерела стверджували, що російські війська продовжували локалізовані наступальні операції в Запорізькій області 19 січня.

На півдні армія РФ провела локалізовану наступальну операцію навколо Оріхова, а російські розвідувально-диверсійні групи досі ведуть розвідку поблизу Малих Щербаків (18 км на захід від Оріхова), Степового (21 км на захід від Оріхова), Малої Токмачки ( 10 км на південний схід від Оріхова), Нестерянки (12 км на південний захід від Оріхова).

Українська артилерія розгромила частини російської 58-ї загальновійськової армії, які намагалися атакувати. Український Генштаб опублікував геолокаційні кадри, на яких видно, як українська артилерія обстрілює російські війська на південь від Степового, і повідомив, що українські сили ліквідували три російські танки та близько 30 військовослужбовців.

19 січня російські війська продовжували регулярні обстріли лінії зіткнення в Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській та Миколаївській областях.

У Російській Федерації триває так звана часткова мобілізація, зокрема Кремль готується до нової хвилі. Заходи супроводжуються моральним тиском і залякуванням людей.

Російські військкомати вже мобілізують не лише в'язнів. Відтепер у РФ не гребують жодною категорією мобілізованих, забирають навіть наркозалежних, повідомляє Центр національного спротиву.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути