середа, 30 травня 2018 15:32

Золотник і плюшка - пояснили давню інтимну лексику

Золотник і плюшка - пояснили давню інтимну лексику
З якими словами займалися коханням на Русі. Фото: znaj.ua

Слов'яни вживали для називання статевих органів і самого парування приховані вирази. У сучасних словниках більшості з них немає.

"Кохатися" у слов'ян означало: "ється", "пежитись", "тетеритись". У східних діалектах була версія "тараканитися". Робити над кимось дії статевого характеру – "ярить", "дрюкать", "єть".

Чоловічий статевий орган називався теж по-різному: "єлдак", "єлдик", "єлда", "кінець", "хрін", "уд". Також в старовинних слов'янських лікарських порадниках член називався "лихарь", "фірс", "мехирь".

Головку статевого органу русичі називали "лисина" або "плюшка", пах – "стегном", чоловічі яєчка – "шулятами" або "ядрами". Насіннєва рідина в тих же слов'янських лікарських порадниках іменувалася "плотом", пише znaj.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вони не лише кацапи і москалі - як в давнину називали росіян

Зовнішні статеві органи жінки носили давно забуту назву "луно", "місяць". Його можна зустріти в стародавніх слов'янських говорах. Статеві губи називалися "затворами", а піхва – "м'ясними вратами". Про внутрішній устрій жінок прості русичі не особливо замислювалися.

Знахарі ж і повитухи були в курсі, що жінка виношує дитину в якомусь особливому місці, яке вони називали "матіца", "золотник", "нутро" або "дна".

Спільною для обох статей було назва ще однієї частини тіла, яка приваблювала чимало уваги. Сідниці - це "гузно" або "гузнишко". У наших предків був цілий пласт більш скромних, але не менш колоритних виразів.

Найдавніші пам'ятки Київської Русі були написані давньокиївською мовою . Це такі твори, як "Повість минулих літ", "Слово про Ігорів похід", "Руська Правда".

На давній Русі було дві літературні мови. Поряд з церковнослов'янською виникла на її основі також давньокиївська писемна мова зі значним впливом місцевих мовних особливостей. Іншою її назвою є — давньоруська.

Зараз ви читаєте новину «Золотник і плюшка - пояснили давню інтимну лексику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути