вівторок, 10 лютого 2009 16:58

Заставлену машину ломбард продасть без відома власника

Автор: дані: інтернет-сайти фінустанов
 

У лютому 2009-го кредити видають чотири банки. Ставка за гривневою позикою — 55–56% річних. Клієнтів вивчають прискіпливо.

"Укрексімбанк" до паспорта та ідентифікаційного коду вимагає копію трудової книжки за останні три роки. Вона має бути завірена печаткою підприємства. Сума позики залежить від вартості покупки, на яку позичають гроші. Банк бере її в заставу. Утім, у "Кредобанку" дадуть не більш ніж 30 тис. А в "Індекс банку" — удвічі менше.

Швидко позичать готівку в ломбардах. У заставу беруть коштовності, побутову техніку, авто чи квартиру. Ломбард "Довіра" на вул. Мала Житомирська в Києві, дає позики до трьох місяців. За користування кредитом щомісяця треба платити 9% від суми.

25-річний киянин Андрій цікавиться, скільки може отримати за китайську малолітражку "черрі". Машину придбав у травні 2008-го за 35 тис. грн. Нині ціна такої — 48 тис.

Директор ломбарду представляється Сергієм Сергійовичем. Шукає таку модель в журналі оголошень "Авто и цены". Одразу пропонує 16,5 тис. грн. До паспорта та ідентифікаційного коду вимагає техпаспорт автівки. За наявності всіх документів кредит оформить за годину-дві.

— Ви повинні оформити генеральне доручення на третю особу — працівника ломбарду. Тепер так усі працюють, — переконує. — За машину не хвилюйтеся. Триматимемо її на охоронюваній стоянці. Не повернете кредит вчасно — продамо. Позику оформимо на місяць. Якщо за той час ціна суттєво не впаде, переоформимо на такий самий термін.

За оформлення генерального доручення у нотаріуса клієнт має віддати 200 грн. Місяць на автостоянці — ще 150 грн. Ломбарду треба сплатити майже 1,5 тис. грн відсотків.

Мені відразу роздруківку зробили, скільки треба платити комісій, а скільки — кожен місяць

Ломбард "Альянс" на столичній вул. Стельмаха перевіряє автівки на викрадення за базою даних Інтерполу. Людина має сплатити за це 120 грн. Ще 100 грн — за страховку. Клієнтові дадуть 20–50% вартості майна.

— Якщо дасте ломбарду генеральне доручення, можете залишитися без свого майна. Бо гендоручення дає право продати його без вашого відома, — застерігає Олександр Сєдих, 24 роки, фіндиректор компанії "Простобанк Консалтинг".

Позики дають кредитні спілки і фінансові компанії. Зазвичай вони співпрацюють з банками, беруть відсоток за посередництво. Тому їхній кредит вийде дорожчим за банківський, вважає Сєдих.

Компанія "Кредитмаркет" є посередником "Сведбанку". Позичає до 15 тис. грн під 15% річних. Ще треба сплатити 15% одноразової комісії. Потім щомісячну — 1,5%. Якщо позичити в "Кредитмаркеті" тисячу гривень, за рік треба повернути понад 1,5 тис.

Житель Житомира Володимир Столяр, 53 роки, узяв там 3,5 тис. грн на три роки. Щомісяця мав повертати 200 грн. Володимир — виконроб на будівництві. Гроші брав на будматеріали.

— Трохи не розрахував витрати, — пояснює. — Раніше обслуговувався в банку. Але там іде значно більше часу на оформлення. Багато питань ставлять. І реальні проценти за кредит майже ніколи не вказують. А в "Кредитмаркеті" мені відразу роздруківку зробили, скільки треба платити комісій, а скільки — кожен місяць.

Володимир сплатив позику достроково:

— Думав, менше переплачуватиму. А сума виявилася такою самою, як і за три роки.

— Із настанням кризи ми звертаємо більше уваги на кредитну історію позичальника. Якщо в нього були прострочки по інших кредитах, можемо відмовити в позиці, — зауважує Катерина Черняєва, 31 рік, заступник директора фінансової компанії "Кредитмаркет".

Зараз ви читаєте новину «Заставлену машину ломбард продасть без відома власника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути