четвер, 09 грудня 2021 00:55

"Запитують штани на флісі, утеплені джинси, термобілизну"

Автор: Анна ЖЕЛЕЗНЯК
  Покупці вибирають взуття в магазині столичного торговельного центру ”Дрім таун” під час чорної п’ятниці. На товари діяли знижки від 20 до 50 відсотків
Покупці вибирають взуття в магазині столичного торговельного центру ”Дрім таун” під час чорної п’ятниці. На товари діяли знижки від 20 до 50 відсотків

— Влаштувалася працювати вчителькою, довелося оновити гардероб під шкільний дрескод. Витратила 7 тисяч гривень, — розповідає 21-річна Катерина Гутник із Кам'янця-Подільського на Хмельниччині.

— Найдорожча річ — короткий пуховик, виготовлений у Туреччині. Заплатила 4 тисячі гривень. У магазині зробили знижку 50 відсотків, бо останній забрала. Також купила шкіряні черевики за 1500 гривень, сумку за 800. Вона зі штучного матеріалу, шкіряна коштувала б 2 тисячі. Взяла довгу в'язану сукню за 750 гривень, два светри по 400–500, дві пари брюк, шарф, теплу панамку. Пізніше куплю ще шапку, бо в цій мерзнуть вуха. Все, окрім куртки, брала в одному магазині. Товари там переважно з Єгипту. Ще зробили знижку 10 відсотків, зекономила приблизно 500 гривень. Можна вважати, одні штани дісталися безкоштовно. Колготки докупила під час чорної п'ятниці по 129 гривень. Не можу сказати, що і на скільки подорожчало. Зазвичай мені одяг передає баба з Італії. Бачу цінники на куртках, черевиках 15–25 євро — це 500–700 гривень. Там одягатися вигідніше, ніж в Україні. Бувають великі знижки, можна знайти якісні речі від 150 гривень.

— Не мали з дружиною серти­фікатів про вакцинацію, в магазини без них не пускають. Тому пішли на базар, — говорить 46-річний Микола Йовенко з Чернігова. — Купили жіночі замшеві черевики зі штучним хутром українського виробництва. Обійшлися в 1600 гривень. Помітив, що на базарі багато польського взуття, але воно дорожче. Собі черевики взяв за 2500. Потім дружина в інтернеті прочитала, що вони виготовлені на польському обладнанні в Україні. За берет жіночий заплатили 250 гривень. Я раніше придбав собі шапку за 120 у торговельному центрі. Але попалася неякісна, одразу розтягнулася. Буду вже в такій ходити, нову не шукатиму. Доньці взяли на ринку рукавиці за 100 і шарф за 250 гривень. Усім купили шерстяні шкарпетки — по 50–60 пара. В'язані ручної роботи пропонують по 70 гривень.

Чернігівка 39-річна Наталія Зіньковець скуповується в інтернет-магазинах.

— Доньці замовила зимові черевики за 800 гривень. Доставка обійшлася в 60. Торік у звичайному магазині брала їй взуття за 1500. Зекономила фактично половину. Мені подобається скуповуватися в інтернеті, — каже Наталія. — Вибір однаковий, що й у звичайних магазинах. Але не треба ходити, мерзнути, стояти в чергах. Зараз є безкоштовна послуга примірки вдома. Кур'єр під двері привозить замовлення. Що не підійшло, можна повернути. Суттєвих змін у цінах, порівняно з минулим сезоном, не помітила. Светри жіночі коштують від 800 гривень, теплі сукні — по тисячі. Вартість шапок — в середньому 200 гривень. Дорогий дитячий одяг. За зимову куртку для 10-річного сина заплатила 2400, черевики — 1500, светр обійшовся в 400 гривень.

— Вартість залежить від магазину, торгової марки, з якого матеріалу виготовлені одяг і взуття, — говорить 20-річна Ілона Коваленко, адміністратор столичного магазину одягу.

— Зимова тепла куртка хорошої якості коштує 6 тисяч, довгий пуховик обійдеться в середньому в 9 тисяч. У дорожчих магазинах цінник доходить до 14 тисяч. Шкіряні зимові черевики коштують 2–5 тисяч. Светри — від однієї до 2 тисяч гривень. Упаковку махрових шкарпеток пропонують за 400. Зимовий одяг однозначно подорожчав цього сезону. Торік светр брала за 1200, цьогоріч подібний коштує 2 тисячі. Хоча у складі немає ні шерсті, ні ангори. Найбільше зараз купують теплі шкарпетки, светри, піжами. Запитують штани на флісі, утеплені джинси, термобілизну. Комплект останньої обійдеться в 600 гривень. Покупців багато в тих крамницях, де пропонують хороші знижки. Але загалом людей у торговельних центрах стало менше. Це пов'язано з червоною зоною, перевіркою сертифікатів про вакцинацію. Цього року на чорну п'ятницю знижки були менші, ніж зазвичай. Переважно магазини пропонували 20 відсотків. Або 30 на обрані товари.

Легкій промисловості бракує тканин

— Подорожчання одягу та взуття відстає від інших товарів. Особливо якщо порівнювати зі стрімким ростом тарифів, цін на енергоресурси, — розповідає 47-річна Ірина Науменко, виконавчий директор Укрлегпрому.

— Україна залежить від імпорту сировини. Тканин немає в тому асортименті, якого потребує швейна промисловість. Їх переважно завозять із Китаю, інших країн Азії. Вартість доставки зросла. Тому зараз триває пошук ближчих ринків, але там вищі ціни. Якщо подорожчає бавовна, вартість одягу зросте ще більше. Також на собівартість продукції впливає підвищення мінімальної зарплати, логістичні й енергетичні витрати. Інфляція вже становить понад 10 відсотків на споживчому ринку. З 1 липня знизили ставки мита на пряжу, імпортні тканини, іншу сировину для одягу. Однак митниця підняла митну вартість. І фактично ціна лишилася та сама, а по деяких позиціях підвищилася. Якщо нічого не зміниться, то в новому році ймовірне подорожчання одягу та взуття до 20 відсотків.

Існує тенденція переходу багатьох магазинів в онлайн. Особливо це стосується українських виробників. У них нерівні умови конкуренції з іноземними брендами. Для останніх діють спеціальні умови, орендні ставки, тому вони заходять на великі площі. Співпрацю з нашими виробниками торговельні центри вважають ризикованою. Тому за оренду вони платять більше.

Зараз ви читаєте новину «"Запитують штани на флісі, утеплені джинси, термобілизну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути