вівторок, 09 жовтня 2018 00:45

Запасів газу вистачить на дві зими

Опалювальний сезон в Україні розпочнеться 15 жовтня. Проблеми можуть виникнути кількох регіонах, заявили в уряді. Не готові до зими міста Сміла на Черкащині та Шепетівка Хмельницької області. Також — селище Коцюбинське під Києвом.

— У цих населених пунктах є питання до стану тепломереж, борги за газ. До цього списку можна додати Київ. Столиця ризикує не почати опалювальний сезон вчасно через конфлікт Нафтогазу й Київтеплоенерго, — каже енергетичний експерт 47-річна Марія Яковлєва.

Які запаси газу маємо на початку опалювального сезону?

— У підземних сховищах є 16,4 мільярда кубометрів газу. Попередні чотири роки запаси були від 12 до 15 мільярдів. На кінець опалювального сезону щороку залишається приблизно 50 відсотків. Тобто запасів вистачить на дві зими. Виникає питання — навіщо ми стільки палива купуємо?

Була інформація, що Україна постачатиме газ із Польщі. Раніше — зі Словаччини. Яка ціна на нього?

— Україна купує газ у Словаччини, Польщі, Угорщини. Щоправда, в Польщі найменша пропускна потужність газопроводів. Але ціни однакові, незалежно від країни-постачальника. Загалом газ подорожчав на європейському ринку. Коштує 297 євро за тисячу "кубів" (більше як 9,5 тис. грн. — ГПУ).

Почали більше видобувати власного палива?

— Власний видобуток зростає у приватних підприємств. Державна компанія "Укргазвидобування" провалила програму "20/20" (проект збільшення видобутку природного газу до 2020 року з нинішніх 14,5 млрд куб. до 20 млрд. — ГПУ). Зростання у них незначне. Коли анонсували програму, ні слова не сказали про фінансування геологічної розвідки. Вони самі на той момент не знали, де розташовані свердловини.

Як зміняться платіжки за газ?

— Населення платить 7 тисяч гривень за тисячу кубометрів. Цьогоріч вартість пропонують підвищити в середньому на 25 відсотків. Бюджет субсидій на 2018 рік становить 71 мільярд гривень. Загальний дефіцит держбюджету — 81 мільярд. Якщо ціна газу зросте, на субсидії знадобиться більше грошей.

Україна повинна була провести газову реформу, за умовами угоди з Міжнародним валютним фондом. У нас досі немає поділу населення за обсягами споживання, не виокремлюємо заможних від бідних. Також держава повинна забезпечити населення лічильниками. Тоді люди сплачуватимуть за фактично спожитий газ. Потрібні державні програми на утеплення житла.

Населення заборгувало за житлово-комунальні послуги понад 38 мільярдів гривень, за даними Держ­стату. Найбільші суми — за опалення. Борги ростимуть?

— Якщо ціну на газ підвищать, борги зростатимуть. Бо доходи громадян не підвищуються. Уряд планує наступного року підняти мінімальну зарплату до 4173 гривень. Водночас ціни на газ можуть зрости на 2,5 тисячі гривень.

Із 1 січня введуть пеню за прострочку комунальних — 0,01 відсотка за кожен день. За рік це вийде близько чотирьох відсотків. А в українців сьогодні немає жодної зайвої копійки.

Правила отримання субсидій зробили жорсткішими. Наскільки зменшиться кількість отримувачів?

— Прогнозують, що 1–1,5 мільйони сімей цього опалювального сезону втратять можливість отримувати субсидію. Сама система недосконала. Уряд запевняє, що все просто й доступно. Насправді ті, хто потребують допомоги, не завжди можуть її оформити. Сьогодні ніхто не хоче створювати нову якісну програму соціальної підтримки населенню.

Зараз ви читаєте новину «Запасів газу вистачить на дві зими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути