четвер, 20 грудня 2007 17:34

Заготівельники дають за молоко не більше 2 грн.

Жителька села Сатиїв Дубенського району на Рівненщині Марія Стасюк, 49 років, тримає три корови. Щомісяця здає молока на 2,5 тис. грн.

— У нас заготовляє скупщик із сусіднього села, — каже. — У листопаді здала приблизно 140 літрів — по 1,40 гривні за літр. А влітку — по два бідони на день.

На базар молоко не возить, хоч там на 50 коп. дорожче.

На Хмельниччині ціни вищі.

— Здаємо по 1,60 гривні за літр, — ділиться Зінаїда Гаврисюк, 60 років, із села Хвощівка Славутського району. — Літом ціни на молочні продукти підскочили. До нас із Білогородського молокозаводу, це сусідній район, заготівельники почали їздити. Платили за молоко наперед по 1,80 за літр.

У відповідь заготівельники зі Славути теж підвищили ціну — до 2 грн/л, але післяплатою.

— Два дні село колотилося, — згадує Гаврисюк. — Поприїздили славучани й білогородці воювати за наше село. Ми виторгували, що Славута братиме по 2,20 гривні за літр.

Закупівельну ціну протримали менше тижня. Потім знову знизили — до 1,60 грн.

— Ми здаємо молоко по 1 гривні 50 копійок, за жирність дають на 10 копійок дорожче, — пояснює Сергій Онопрійчук, 49 років, із села Кам"янка Новоград-Волинського району Житомирської обл. — Я тримаю чотири корови. Здаю по 30 літрів на Новоград-Волинський сиркомбінат.

У сусідньому селі Токарів — по 2 грн за 1 л. По молоко приїздять більш як за 100 км з Олевського молокозаводу.

— Наше село відмовилося їм здавати, бо ми з Новоградом давно працюємо, — пояснює Онопрійчук. — Олевськ зманив кілька сіл. Але ми з ними раніше не мали справи. А раптом кинуть людей? Молоко для нас — основний заробок. За місяць маю десь 1300 гривень.

Зінаїда Гаврисюк із Хмельниччини кількість доходів записує в щоденник. Від двох корів щоранку здає 3–5 л молока. Одна корова тільна, того й мало, пояснює пенсіонерка. У червні здала 311 л. Отримала 274 грн. А у вересні за 277 л молока виторгувала вдвічі більше.

Попит на продукт зростає, бо молокопереробні підприємства вивозять дедалі більше на експорт, зокрема до Росії.

— Найвищі закупівельні ціни на молоко — в селах неподалік молокозаводів, — зауважує Марія Колесник, 32 роки, керівник аналітичного відділу консалтингової агенції "ААА". — Якщо в окрузі працюють одразу декілька підприємств, конкуренція за сировину вища, отже й закупка дорожча. У багатьох областях вони вже досягли 2 гривень за літр. В Україні нема спеціалізованих молочних ферм. Закупівельники самі шукають представників по селах, домовляються про умови і строки оплати.

Якщо багато жителів одного села погодяться здавати молоко одному молокозаводу, тоді можна вимагати й вищу закупівельну ціну. Підприємствам вигідніше мати постійних і перевірених постачальників.

Зараз ви читаєте новину «Заготівельники дають за молоко не більше 2 грн.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути