пʼятниця, 16 березня 2018 00:20

"За той самий набір продуктів віддаємо на 350 гривень більше"

Автор: Валентина МУРАХОВСЬКА
 

— За покупками ходимо раз на тиждень. У середньому витрачаємо 750 гривень, — розповідає киянка Ірина Луценко, 34 роки.

— Зазвичай беремо один і той самий набір продуктів — по кілограму свинини, телятини, курятини та домашнього сиру. Твердого купуємо 200 грамів, один лимон. Також — 3 кілограми яблук, по кілограму апельсинів, бананів. Трохи огірків, помідорів, кілограмову капусту. Ще купуємо шоколадки, печиво. Раз на місяць — велику упаковку морозива. Переглядали раціон нашої сім'ї двічі. Уперше три роки тому — чоловік тоді втратив роботу. Відмовилися від сосисок, чипсів, сиру, риби й креветок. З іноземного вина та пива перейшли на вітчизняні напої. Я почала більше готувати вдома. Вдруге змінили раціон торік. Народився син, захотіли перейти на здорове харчування. Відмовилися від соків у пакетах, більшості солодощів. У супермаркет ходжу зі списком. На продукти щомісяця витрачаємо майже 3000 гривень.

32-річна Олеся Івасюк із Він­ниці веде щоденник покупок. Туди записує, скільки витрачає грошей за місяць.

— Купили квартиру в кредит, тому мусимо контролювати витрати, — говорить Олеся. — По своїх записах бачу, що за останні три роки продукти суттєво подорожчали. За той самий набір платимо на 350 гривень більше, ніж раніше. Наприклад, два роки тому свинину брала по 65 гривень за кілограм. Тепер коштує 130. Індичатина була по 70 гривень, зараз — 99. Куряче філе подорожчало з 72 до 93 гривень. Пробували перейти на дешеві продукти, але то ще гірше. У чоловіка загострився гастрит. Усе, що зекономили, витратили на таблетки. Відмовилися від дорогої риби. Раніше шматок червоної коштував 70 гривень, тепер — 150. Почали частіше купувати річкову. На продукти йде 2650 гривень. Якщо випадають свята, то витрати зростають до 3200.

— Відмовилася від магазинних солодощів. Один похід за печивом обходиться в 100 гривень. А кілограма на чотирьох не завжди й на вечір вистачало, — каже 47-річна Ніна Орлинська з Харкова.

— Купували найчастіше печиво з кремом. Торік воно коштувало 65 гривень за кілограм, зараз — 88. Від цукерок теж відмовилися. Вечорами гриземо моркву та яблука, вистачає надовше. Раз на тиждень сама щось випікаю. У магазинах купуємо крупи, м'ясо та молочні продукти. Раніше витрачали на продукти 4200 гривень, тепер у 3500 вкладаємося.

Магазини замовляють менше м'яса

Мінімальний продуктовий набір на місяць коштує 1423,7 грн, порахували в українському клубі аграрного бізнесу. Від початку року подорожчали овочі борщового набору, м'ясо, яйця, хліб. Подешевшали гречка та цукор.

– 2017-го найбільше зросла вартість м'яса і сала. На другому місці — овочі. Цього року м'ясо продовжить бути рекордсменом. Куряча грудка додасть до ціни більше, ніж цілий бройлер. Теляча вирізка подорожчає на 45 відсотків, — каже директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, 43 роки. — Пік зростання цін буде восени. В супермаркетах продають понад 90 відсотків продуктів вітчизняного виробництва. Магазини почали замовляти менше м'яса, кажуть постачальники. Середній чек зменшився приблизно на третину, крім Києва. В супермаркетах багато купують овочів, фруктів, крупи, консерви й алкоголь. М'ясо люди переважно беруть на ринках.

Зараз ви читаєте новину «"За той самий набір продуктів віддаємо на 350 гривень більше"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути