середа, 17 жовтня 2018 00:10

"За рік зрозуміла, що бізнес у великому мінусі"

В Україні зросла кількість проблемних кредитів, повідомили в Нацбанку. Загальна сума таких позик склала близько 656 млрд грн.

Більшість кредитів видали бізнесу. Борги фізичних осіб зросли за місяць на 3,6 млрд грн. Проблемними вважають позики, за якими прострочили платіж на понад 90 днів. Для банків-банкрутів — понад 30 днів.

— П'ять років тому взяла кредит у чотирьох банках. Найбільша сума позики була 16 тисяч гривень, — розповідає 47-річна Тетяна Мірошник із Черкас. — Ще 10 тисяч гривень позичила в брата, 300 євро — в подруги. На ці гроші купила техніку для хімчистки килимів. Хотіла відкрити власну справу. За рік зрозуміла, що бізнес у великому мінусі. Замовлень було мало. Я паралельно працювала листоношею. Отримувала 1800 гривень зарплати. Закрити всі обов'язкові платежі за кредитами не могла. У банку, де позичила 16 тисяч, маю зараз борг 100 тисяч гривень. За кожен прострочений місяць нараховували по 4 тисячі штрафів. Кажуть, щоб погасила одразу 30 тисяч гривень. Тоді більше не штрафуватимуть. Але в мене немає таких грошей. Постійно дзвонять колектори, погрожують судом. Не маю ніякої власності. Працюю продавцем, зарплата мала. Навіть якщо судитимуться, з мене нічого взяти. Дуже шкодую, що спробувала почати власний бізнес. Через борги посварилася з родичами та друзями.

— У борги вліз, коли відкрив пилораму. Хотів працювати на себе. Десять років тому позичив у банку 10 тисяч гривень. Це були хороші гроші на той час. А тоді почалася криза, — каже підприємець Ігор Терещук, 37 років. Живе в місті Калинівка на Вінниччині. — Вчасно повернути кредит не зміг. Набігли відсотки, штрафи. Оформив новий, щоб перекрити попередній. Банк заніс моє прізвище до чорного списку. Знайомі не хочуть мені позичати, я вчасно гроші не віддаю. Загалом винен 280 тисяч гривень банку та кредитним спілкам. Щоб економити, з орендованої квартири переїхав жити на пилораму. Додатково влаштувався різати дошки на інше підприємство. Маю 500–700 гривень на день. Гроші відкладаю. Щомісяця треба повертати хоча б 10 тисяч боргу.

— Українці зможуть користуватися дешевими кредитами, коли буде стабільний курс гривні, контрольована інфляція. Коли матимемо захищені права інвесторів, ефективну судову систему, — говорить фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ.

— У Сполучених Штатах, Євросоюзі після кризи 2008 року основну увагу приділили очищенню банківської системи від проблемних кредитів. В Україні пішли іншим шляхом. Банківську систему очищали від самих банків. Ліквідували понад 100 фінустанов, але проблеми не зникли.

Зараз ви читаєте новину «"За рік зрозуміла, що бізнес у великому мінусі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути