пʼятниця, 16 лютого 2018 06:45

"За кожен плачу банку 300 гривень і два відсотки від виручки"

Автор: ТЕТЯНА САРАХАН
  У селищі Стрижавка Вінницького району Лілія Черватюк (праворуч) купує фрукти в магазині ”Вагнес”. Розраховується банківською карткою. Термінал тут встановили чотири роки тому. Продавець Любов Семененко каже, що найчастіше картки використовують молодь і далекобійники
У селищі Стрижавка Вінницького району Лілія Черватюк (праворуч) купує фрукти в магазині ”Вагнес”. Розраховується банківською карткою. Термінал тут встановили чотири роки тому. Продавець Любов Семененко каже, що найчастіше картки використовують молодь і далекобійники

Міністерство економічного розвитку та торгівлі пропонує до 2020 року зобов'язати підприємців встановлювати платіжні термінали. Розробили відповідну постанову. Після публічного обговорення її має затвердити Кабмін.

"Багато громадян вже зараз використовують готівку по мінімуму. Якщо постанова буде прийнята, підприємці зможуть розширити коло клієнтів. Для держави користь — можна не витрачати величезні кошти на друк паперових грошей. Економіка стане прозорішою", — повідомила прес-служба міністерства.

Підприємець повинен надавати клієнту можливість безготівково оплатити за товар, послугу за допомогою банківського терміналу, йдеться в документі. Або будь-якого платіжного сервісу. Декілька підприємців зможуть використовувати один пристрій. Гроші надходитимуть на різні рахунки.

Під дію постанови потрапляють 183 тис. підприємців.

— У двох кіосках встановив банківські термінали одразу після відкриття. У третьому — на прохання покупців, — розповідає підприємець 26-річний Дмитро Харченко із Черкас. Має п'ять точок, де продає кондитерські вироби. — Із позитивного — клієнтів побільшало. У багатьох є банківські картки, навіть пенсіонери ними користуються. Мінус терміналів — орендна плата. Щомісяця за кожен плачу банку 300 гривень. Плюс комісію — два відсотки від загальної виручки. В середньому виходить майже 2 тисячі гривень. На мою думку, хай би залишили комісію. А то щомісяця віддавай банку просто так 300 гривень. У решті кіосків ще немає терміналів. Не було потреби. Але все до того йде, що теж треба встановлювати. Люди частіше почали розраховуватися банківськими картками.

— Термінали дають переважно Ощадбанк і Приватбанк. У першої фінустанови лояльніші умови, — говорить підприємець 53-річна Олена В'ячеславівна. Прізвище просить не вказувати. Має в Черкасах 16 продуктових точок і один магазин. — Вони перші два місяці не беруть за оренду. Дають час, аби підприємець призвичаївся до терміналу. Платиться лише відсоток від виручки. Підприємцю, який має невеликі кіоски, банківський термінал не потрібен. Торгівля ведеться через вікно. Людина вийшла з маршрутки, попутно купляє щось із продуктів чи напоїв. Розраховуються завжди готівкою.

Банкам ця ініціатива міністерства вигідна. Вони вигрібають чималі суми за оренду. Підприємці нічого не мають. Наприклад, у Приватбанку є "бонус плюс" для клієнтів. Покупець має один відсоток знижки на кожній покупці. А я тим часом торгую собі в збиток. Розумію, якби за термінал платити лише оренду. Віддав раз на місяць 150–200 гривень, і все. А так ще й частину виручки вимагають. Тому підприємці неохоче їх ставлять. Що ж стосується великих магазинів, то там банківські термінали мають бути.

— Підприємці не хочуть встановлювати термінали, щоб приховати прибутки і платити менше податків, — розповів президент Українського аналітичного центру 54-річний ­Олександр Охріменко.

— Технічні можливості в Україні є. Там, де працює мобільний зв'язок, встановити термінал — не проблема. Часто банки пропонують їх безкоштовно, за умови відкриття рахунку. Дехто надає бонусні програми як підприємству, так і клієнтам. Готівка — це завжди додаткові витрати. Потрібно проводити інкасації. Для держави користь від терміналів очевидна — зменшиться кількість контрабанди, більше платитимуть податків. Якщо термінал не працює, клієнти можуть поскаржитися. За це підприємець заплатить штраф 17 тисяч гривень.

— Не бачу користі від цього рішення. Обороти малого бізнесу в Україні невеликі — до тисячі доларів на місяць. Держава більше витратить грошей на облік, ніж отримає податків, — каже фінансовий експерт 38-річний Олексій Лупоносов. — Крім того, сьогодні банки ідентифікують практично кожного. Якщо заробив зайві гроші, податкова знатиме про це.

34 077 400 активних платіжних карток зареєстровано в Україні на 1 жовтня торік, за даними Нацбанку. Найбільше випустили Приватбанк, Ощадбанк і "Райффайзен банк Аваль". У торговельних закладах працюють 221 720 платіжних терміналів.

Зараз ви читаєте новину «"За кожен плачу банку 300 гривень і два відсотки від виручки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути