вівторок, 28 березня 2017 05:10

"За день можна було заробити тисячу доларів"

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Співзасновник компанії ”Дрон юа” Валерій Яковенко: ”Розробили прототип першого дрона-листоноші, який перевозив би вантажі”
Співзасновник компанії ”Дрон юа” Валерій Яковенко: ”Розробили прототип першого дрона-листоноші, який перевозив би вантажі”

— Перший дрон зібрав удома на кухні. Дружина була в шоці. Зняв її картину й повісив на стіну безпілотник, — говорить Валерій ЯКОВЕНКО, 32 роки. У серпні 2013-го разом із 34-річним Февзі АМЕТОВИМ заснували компанію "Дрон юа".

Збирають цивільні безпілотники. Середня вартість одного — $2,4 тис. За допомогою дронів обстежують аварійні ділянки на дорогах, мостах. Аналізують стан полів у сільському господарстві.

— Моя бабуся була керівником космічних програм Міжнародної космічної станції. На її дослідах заснована програма участі українського космонавта Леоніда Каденюка на борту шатла "Колумбія". Дідусь — один із керівників радянської програми "Буран". Він із заздрістю дивиться на мій бізнес.

Коли обирав професію, вирішив піти слідами батька. Він був лікарем. Помер, коли мені виповнилося 11 років. Я вступив до медичного університету імені Богомольця на хірурга-трансплантолога. Після закінчення навчання пішов працювати в страхову компанію. Там вирішував питання з іноземними медичними центрами щодо обслуговування складних випадків. Тоді захопився дронами, відкрив власний бізнес. Спочатку в компанії працювали лише ми з Февзі. Зараз маємо п'ять пілотів, техніків, інженерів.

Спершу безпілотники використовували для аерофотозйомки. Робили фотосесії, знімали свята на відео. За день можна було заробити тисячу доларів. Потім зрозуміли, що камери врешті стануть дешевші та будуть доступні кожному. Вирішили запропонувати свої послуги там, де про них навіть не говорили. Наприклад, сільське господарство. Там дрон може окупитися за один виліт. Результати його роботи видно за сезон. Дрон літає над полем за певним маршрутом. Фіксує, яких елементів бракує рослинам, яка ситуація з майбутнім врожаєм. За цими даними складають карту потреб. На кожну ділянку дають різну норму добрив. Заощаджують на них до 60 відсотків — це великі гроші.

Розробили прототип першого дрона-листоноші, який перевозив би вантажі вагою півкілограма. Відстань 3 кілометри. Поки що його не можна застосувати. Немає правил, регуляції. В Україні літати дронам не забороняють. Але й не дозволяють.

Маємо офіс в Латвії. Щоб вивезти безпілотник за кордон, треба узгодити це з СБУ, Мін­оборони. У останньому кажуть: "У нас конфлікт на Донбасі. Вони потрібні тут". А це обладнання не призначене для військових цілей. Тому виготовляємо дрони в Україні. Розбираємо на частини, так звані кіт-набори. Вивозимо в Латвію. Там знову збираємо. Потім перепродуємо в інші країни.

Зараз ви читаєте новину «"За день можна було заробити тисячу доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути